FOTO Cum a renăscut proiectul lui Anghel Saligny în Gara Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construită după un proiect al lui Anghel Salighy, Gara Vaslui a suferit de-a lungul anilor numeroase schimbări, culminând cu reabilitarea completă, finalizată în toamna anului trecut.  Transformată în ruine în timpul celui de-al doilea război mondial, gara vasluiană şi-a păstrat arhitectura, fiind considerată cea mai frumoasă gară din judeţ.

Din toamna anului trecut, vasluienii se pot mândri cu una dintre cele mai moderne gări din zona Moldovei, după ce a fost supusă unui amplu proiect de reabilitare şi modernizare, desfăşurat pe parcursul a trei ani.  Din cele opt linii câte existau au mai rămas şapte, trei pentru călători şi patru pentru marfă. Pe lângă condiţiile civilizate, accesul între peroane se face acum prin pasajul subteran. Schimbarea la faţă a staţiei a costat nu mai puţin de 150 de milioane de lei.
Primul tren a intrat în gara Vaslui la data de 13 Noiembrie 1886 cu ocazia inaugurării tronsonului Bârlad –Vaslui ( 52,12 km), construit între anii 1883-1886 de catre Directia Liniilor Adjud - Târgu Ocna şi Bârlad –Vaslui înfiinţată în anul 1881 şi condusă din anul 1882 de Anghel Saligny împreună cu inginerii Iulius Zane, Ion Apostoliu. Gara Vaslui la deschidere avea 4 linii de circulaţie .

image

După reanşterea de după bombardamentele din război, s-a dezvoltat constat, în perioada anilor 70 -80, cunoscând cea mai intensă activitatea de transport marfă. Existau nu mai puţin de cinci linii industriale. Prima linie a fost construită la începutul anilor 70, spre Zona Industrială şi a fost folosită intens pana la jumătatea anilor 90, când toţi coloşii industrial din zonă, s-au prăbuşit unul câte unul. Linia spre "Termica" a fost folosita pana în 2002 cand centrala de termoficare a  înlocuit carbunii pe gazul metan.
Ultimii agenti economici din orasul Vaslui care au utilizat transportul feroviar au fost fabrica de ulei si baza de receptie cereale aparţinând apartinand  omului de afaceri Adrian Porumboiu
Modernizarea gării vasluiene vine pe fondul scăderii drastice a traficul feroviar de marfă dar şi celui de călători. Iar ceferiştii recunosc acest lucru.  „Este lăudabil că s-a modernizat gara Vaslui, dar fără un transport feroviar de marfă, cu doar câteva trenuri de călători pe zi şi acelea cu cinci – şase vagoane, tare mi-e teamă că Vasluiului o să ajungă o gară muzeu, modernă, nimic de zis, dar prea puţin utilizată.”, susţine unul dintre ei.

Citeşte şi:

Arcada Company va reface gara din Vaslui

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite