Cum funcţionează înşelăciunea prin metoda „şmen”. Mai mulţi vasluieni au fost păcăliţi ca nişte copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Un bărbat din oraşul Roman este anchetat pentru înşelăciune după ce a păcălit trei bărbaţi din Vaslui. Le-a propus iniţial să schimbe bani în bancnote mai mici, iar când vasluienii au acceptat, a folosit un tertip ca să subtilizeze o bună parte din bani.

Poliţiştii vasluieni au identificat un bărbat din oraşul Roman, judeţul Neamţ, care, în perioada iunie 2019 – aprilie 2022, a înşelat trei bărbaţi din Vaslui cu 10.200 lei.

„În cursul zilei de marţi,17 mai 2022, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Vaslui au efectuat o percheziţie domiciliară la o adresă din municipiul Bacău, judeţul Bacău, în urma căreia au fost depistate mijloace de probă şi, totodată, bărbatul bănuit de comiterea infracţiunilor cercetate. În urma administrării probatoriului, bărbatul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunerea luării unei măsuri preventive. Poliţiştii vasluieni efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru stabilirea şi probarea întregii activităţi infracţionale a bărbatului”, spun reprezentanţii IPJ Bacău.

Poliţiştii le recomandă vasluienilor să nu schimbe bani la persoane necunoscute pentru că riscă să fie înşelate.

 „Înşelăciunile prin modul de operare cunoscut generic „şmen” se bazează, în principal, pe inducerea în eroare a persoanei vătămate. Autorul înşelăciunii solicită schimbarea unor bancnote, în cupiuri mai mici, sau efectuarea unui schimb valutar, după care, se răzgândeşte şi solicită anularea operaţiunii, solicitând banii înapoi. Prin distragerea atenţiei victimei, subtiliează o parte din banii primiţi în schimb şi returnează doar o parte din aceştia. Totul se petrece, repede, sub ochii victimelor, care nu au timp să realizeze că au fost victimele unei înşelăciuni, de cele mai multe ori aceştia nu mai numără banii primiţi. Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vasluieni vă recomandă să evitaţi schimburile de bancnote efectuate clandestin, de către persoane suspecte. Nu cumpăraţi valută de la persoane neautorizate! Aceasta poate fi falsă sau contrafăcută. Acest tip de infractori acţionează în zona unor case de schimb valutar autorizate şi riscaţi să cădeţi victimă pentru un cîştig nesemnificativ”, explică reprezentanţii IPJ Vaslui.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

O asistentă medicală româncă a dat în vileag o înşelăciune de 400.000 euro în Franţa. Escroaca şi-a înscenat moartea

Viaţă de lux din şantaj emoţional. O româncă „necăjită” a lăsat o italiancă de 82 de ani fără economiile de-o viaţă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite