Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Cum a încercat unul dintre cei 7 violatori din Vaslui „să momească“ victima cu bani pentru a ieşi mai repede din puşcărie

2
3 May 2018 14:34:52
Autor: Simona Voicu
În 2015, cei şapte violatori din Vaslui au fost condamnaţi pentru viol în forma agravantă şi lipsire de libertate
În 2015, cei şapte violatori din Vaslui au fost condamnaţi pentru viol în forma agravantă şi lipsire de libertate

Primul dintre cei şapte violatori din Vaslui propus pentru eliberarea condiţionată pentru buna purtare în timpul detenţiei a încercat să ofere victimei 300 de lei, chiar înainte de judecarea cererii în instanţă.

Cei şapte violatori din Vaslui au fost obligaţi, dincolo de pedepsele primite, să achite victimei suma de 70.000 de lei cu titlul de daune morale. Niciunul nu şi-a respectat aceste obligaţii, deşi există hotărâri de executare silită pe numele lor.

Ioan Surleac, primul dintre cei şapte propuşi pentru liberare condiţionată, a încercat să achite o sumă infimă din totalul reţinut pe numele său. Chiar înainte cu câteva zile de judecarea cererii de liberare, mama acestuia s-a prezentat la executorul judecătoresc desemnat să pună în aplicare hotărârea instanţei în privinţa obligaţiilor civile, precizând că doreşte să achite 300 de lei din contul sumei imputate fiului ei.

”Noi nu am fost de acord cu achitarea acestei sume, deoarece apreciez că acest demers făcut chiar înainte de judecarea cererii de liberare condiţionată nu a fost făcut decât în sensul obţinerii unei circumstanţe favorabile. Victima nu are nimic a reproşa mamei condamnatului, pentru că nu aceasta trebuie să răspundă pentru faptele ei. În mod cert, dacă ar fi avut bună credinţă şi chiar ar fi dorit să-şi achite o parte din obligaţiile civile, condamnatul ar fi putut face acest lucru până a fi pusă în discuţie cererea de eliberare condiţionată”, a precizat Mioara Donosă, avocata victimei.

Judecătoria Vaslui a respins pe 20 martie, anul curent, solicitarea Penitenciarului Vaslui, privind liberarea condiţionată a lui Ioan Surleac. În motivarea hotărârii judecătorii au arătat că principalul motiv pentru care nu a fost de acord cu eliberarea condiţionată este legat de neplata daunelor morale.  Instanta a  invocat lipsa bunei credinţe a condamnatului, subliniind că acesta ar fi putut achita măcar o parte din daunele morale, având în vedere suma de bani de care a beneficiat în timpul închisorii.

Neachitarea daunelor, motivul refuzului liberării

”Din fişa cheltuielilor efectuate de către petent în cadrul penitenciarului, instanţa constată că acesta a beneficiat de suma de 9.911,70 lei, pe care a cheltuit-o pe cumpărături şi convorbiri telefonice. Dacă petentul ar fi economisit măcar o parte din această sumă, ar fi putut achita parţial prejudiciul creat, dovedind şi buna sa credinţă. Prin urmare, instanţa nu găseşte niciun motiv întemeiat pentru care, petentul cunoscând că unul din criteriile acordării liberării condiţionate îl constituie dovedirea achitării obligaţiilor civile şi faţă de cuantumul prejudiciului stabilit prin hotărârea de condamnare, acesta nu a întreprins nici un demers în economisirea banilor şi achitarea măcar parţială a prejudiciului”, au invocat judecătorii în motivarea hotărârii. Ioan Surleac a contestat decizia, apelul urmând a fi judecat peste două zile, pe 5 mai, la Tribunalul Vaslui.

Din condamnarea de 6 ani, primită în anul 2015, Ioan Surleac a efectuat în mod efectiv 911 zile de închisoare. Pe lângă zilele câştigate urmare a muncii prestate în timpul detenţiei, tânărul condamnat pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal a câştigat 204 zile câştigate ca urmare a cazării în condiţii necorespunzătoare în închisoare.

Surleac este cel faţă pe care victima ar fi fost dispusă să îl ierte, pe motiv că a fost singurul care ar fi manifestat milă faţă de ea, a cerut celorlalţi să nu o mai batjocorească şi să o ducă acasă. El fusese plecat în străinătate şi revenise în satul natal chiar în seara violului. Nu a apucat să ajungă acasă, pentru că după ce a coborât din autocar a fost invitat de prieteni să participe la orgia sexuală.

Alături de Ioan Surleac, şi ceilalţi doi condamnaţi, Alin Rotaru şi Ionuţ Boicu, care au scăpat cu pedepse blânde urmare a recunoaşterii faptelor au fost propuşi pentru liberare condiţionată, solicitările lor urmând a fi judecate în cursul lunii în curs. 

Mai puteţi citi:

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
3.05.2018, 15:56:21

Intr-o tara normala, bestiile astea ar fi fost condamnate la minim 30 de ani de puscarie ! Au si circumstante agravante !

+1 (1 vot)
Sima Cornelia
3.05.2018, 21:22:20

jegurile sa ramana la bulau, inca mai au sapun de consumat!

Modifică Setările