Cum sunt păcăliţi românii în restaurante şi fast-food-uri: caşcavalul înlocuit cu brânzeturi sintetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pizza

Acţiunile de control efectuate de Protecţia Consumatorului scot la iveală cum sunt păcăliţi românii atunci când merg la restaurante sau comandă mâncare tip fast foond. În majoritatea cazurilor, clienţii nu sunt informaţi în legătură cu autenticitatea produselor folosite.

Statisticile Protecţiei Consumatorului scot la iveală detalii îngrijorătoate despre siguranţa alimentară a românilor. Aproape în 75% dintre controalele efectuate, comisarii OPC descoperă nereguli. 

O acţiune de control efectuată urmare unei tematici naţionale şi în colaborare cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii a vizat verificarea autenticităţii şi  parametrii de calitate  ai unor produse alimentare obţinute din procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate, utilizate la obţinerea preparatelor culinare în unităţi de alimentaţie publică (restaurante, fast-food, pizzerii, patiserii). 

În judeţul Vaslui, au fost efectuate controale la unităţi alimentare din toate cele trei municipii. Peste tot, s-au descoperit nereguli, brânza autentică fiind înlocuită în majoritatea cazurilor cu produse vegetale, fără ca astfel de informaţii să fie aduse la cunoştinţa clienţilor. Spre exemplu, în lista meniu la preparatele Salată grecească şi Salată mediteraniană era menţionat ca ingredient Brânză Feta, în realitate în unitate se utiliza  un preparat alimentar AKADIA, cu 56% grăsime. 

De asemenea, la diverse sortimente de pizza în lista meniu există menţionat cascaval iar în realitate se utilizează mozzarella. La alţi operatori economici, la produsele de patiserie cu brânză deşi era menţiontă ca materie primă brânza iar operatorul economic utiliza produsul specialitate în saramură care este un produs pe bază de grăsimi vegetale. De asemenea, consumatorii sunt informaţi prin lista de produse  că  produsul foitaj cu caşcaval conţine caşcaval iar în unitate se utiliza  produsul TOPING PIZZA, produs din lapte de vacă şi ulei de palmier;

Un alt operator economic producea şi comercializa produsele hamburger, sandwich, pizza,  despre care afirmă, prin eticheta de preţ, că au în compoziţie caşcaval, deşi în urma verificării materiilor prime existente în stoc a rezultat că la fabricarea lor s-a folosit produsul pe bază de grăsimi vegetale PIZZA FIRST, fabricat în Polonia;

”Prestarea serviciilor de alimentaţie publică fără ca în lista meniu să fie evidenţiate ingredientele care pot provoca alergii/intoleranţe sau pe etichetele de prezentare la toate produsele erau menţionate aceleaşi ingrediente alergene GLUTEN ŞI SUSAN, în realitate în unitate se comercializau produse care aveau în compozitie: gluten; gluten şi lactoză; gluten, lactoză şi ou; la sortimentele de pizza nu era menţionată şi soia ca ingredient alergen, ingredient care se regăseşte în preparatele din carne. De asemenea la utilizarea produsului brânză de vacă fără elemente de identificare caracterizare (produs nesigur) la fabricarea brânzoaicelor şi a plăcintei cu brânză”, au precizat reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Vaslui. 

Urmare a deficienţelor constatate, au fost aplicate amenzi şi avertismente, produsele neconforme fiind retrase din circuit. 

La propunerea comisarilor CJPC Vaslui, Comisarul şef al CRPC Regiunea Nord-Est Iaşi a emis o decizie de încetare a practicilor comerciale înşelătoare. Propunerea pare să nu-i sperie câtuşi de puţin pe agenţii economici care, de cele mai multe ori, recidivează.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite