Cum se pregătesc mucenicii. Secrete pentru a obţine colăceii mai fragezi şi mai gustoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, din 9 martie, stă sub semnul pregătirii colăceilor în formă de 8, care reprezintă cifra echilibrului cosmic. În funcţie de zonă, colăceii sunt denumiţi mucenici, măcinici sau chiar sfinţi.

Vă propunem astăzi o reţetă autentică de ”măcinici”, oferită de maestrul gastronom Nicolae Curelea. Înainte de a vă apuca să pregătiţi măcinicii, aşezaţi pe masa de lucru ustensilele şi ingredientele necesare, apoi să chibzuiţi la distribuirea ingredientelor pe etape de pregătire, pentru a nu da greş la echilibrarea lor.

„Măcinicii comerciali, cumpăraţi la pungă de la diverse prăvălii, nu au de-a face cu măcinicii tradiţionali, pregătiţi în casă. Nu au gustul, aspectul şi textura celor pregătiţi în gospodărie. Ei sunt utilizaţi de gospodinele mai comode şi mai puţin instruite, care nu cunosc tradiţiile şi nu ştiu să pregătească aluatul în casă“, subliniază profesorul Nicolae Curelea.

Termenul de măcinici este de provenienţă geto-dacică şi înseamnă ”în durere / tristeţe petrece” sau „călugăr sfânt“.

Modelaţi în chipuri antropomorfe, zoomorfe sau fitomorfe, Măcinicii simbolizează sacrificiile făcute la Anul Nou, celebrat în vechime pe 9 martie, la echinocţiul de primăvară, după Calendarul Iulian. Măcinicii au o bogată sinonimie zonală: Bradoşi, Brăduleţi, Brânduşei, Moşi de Paresimi, Mucenici, Sfinţi, Sfinţişori, Sâmţi şi sunt preparaţi prin două tehnici culinare: coacerea aluatului (ca la măcinicii moldoveneşti) sau fierberea aluatului (ca la măcinicii munteneşti) bineînţeles, după ce acesta a fost modelat.

Ingrediente:

Pentru aluat:
1kg făină de calitate (sau cât primeşte uleiul şi apa); 
1 parte ulei (125 ml);
4 părţi apă călduţă (500 ml);
1 linguriţă sare.

Pentru zeamă: 4 l apă; 2 – 3 linguri de făină dezlegată în 250 ml apă. 

Mirodenii:

500 g miez de nucă măcinat;
200 g zahăr (sau cât vă place);
2 linguriţe cu vârf scorţişoară proaspăt măcinată (1 linguriţă în compoziţie + 1 linguriţă pentru pus deasupra);
coaja rasă de la două lămâi;
coaja rasă de la o portocală;
1 lingură esenţă de rom;
1 lingură esenţă de vanilie sau două pacheţele de zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Din făină, apă, ulei şi sare se frământă un aluat potrivit de moale. Se bate 20 – 30 minute de masa de lucru pentru a se frăgezi. Se lasă să se odihnească o oră, acoperit cu o folie. Pe masa presărată cu făină, se întinde o foaie de aluat potrivit de groasă. Se taie inele cu un pahar mare şi unul mic şi apoi se răsucesc opturi. Se mai pot tăia diverse figurine cu forme speciale sau se pot modela în diferite chipuri. Se fac şi beţişoare (40 – 44 bucăţi). Se lasă să se usuce câteva ore sau până a doua zi. Se pune apa la fiert, şi când aceasta clocoteşte se pun măcinicii şi se fierb la foc domol 30 – 40 minute (până ce se ridică la suprafaţă).

Separat, într-o cană de 250 ml se dezleagă 2 – 3 linguri de făină în apă rece şi se toarnă în vasul cu măcinici pentru îngroşarea zemei. Se continuă fierberea încă 8 – 10 minute. Când măcinicii sunt fierţi, se adaugă zahăr, nucă, scorţişoară, esenţă de rom şi de vanilie – toate după gust, şi se opreşte focul. Se amestecă uşor. Aşa fierbinţi, se pun în farfurii adânci şi când s-au răcit, se presară din abundenţă cu un amestec de mirodenii (oprite din cele menţionate la început), format din nucă măcinată, zahăr, scorţişoară, coajă rasă de lămâie şi de portocală.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite