Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

2
13 Jun 2015 12:35:45
Autor: Sabina Ghiorghe
Lapte de pasăre
Lapte de pasăre

Reţeta este extrem de simplă şi a făcut deliciul copilăriei a zeci de generaţii. Desertul este preparat şi în Franţa şi se numeşte “ile flotante”.

Căzut nemeritat într-un con de umbră, desertul care se numeşte “Lapte de pasăre” poate fi servit cu succes la o masă festivă sau poate înlocui o gustarea dulce dintre mese  pentru copii.

“Adevărul” propune reţeta clasică, cea de pe vremea buncii, inspirată din cartea de bucate a lui M. Sevastos, considerată o adevărată “biblie” a gospodinelor din anii ‘50-’60.

Laptele de pasăre se prepară în jumătate de oră, se ţine la cuptor încă jumătate de oră. Se serveşte rece, ţinut la frigider.

Ingrediente pentru 6-8 porţii:
* 6 ouă
* 1 litru de lapte
* 200 grame zahăr pudră
* 1 linguriţă făină
* un baton de vanilie
* esenţă de rom

Mod de preparare:
Se pune laptele la fiert cu o păstaie de vanilie din care am scos semnţele. Între timp, se separă albuşul de gălbenuş. Albuşul se bate spumă cu 100 grame de zahăr până se întăreşte ca o bezea. Când laptele este fiert, se dă focul la mic şi cu o lingură mare (înmuiată apă rece) se ia bezea cât să acopere lingura, iar bulgării formaţi se pun în lapte. În cratiţă încap cel mult trei-patru bulgări. Aceştia se umflă la fierbere şi pentru a păstra forma nu trebuie să se atingă între ei. După aproximativ două minute se întorc bulgării din bezea pe cealaltă parte şi se mai lasă la fiert două minute. Apoi se scot cu spumiera într-un vas larg, o tavă etc.

Când se termină găluştele de bezea de fiert se dă laptele la răcit. Apoi se bate gălbenuşul spumă cu restul de zahăr (100 grame). Se toarnă puţin din laptele răcit pentru a face o cremă şi adăugăm în gălbenuş făina (1-2 linguri). Crema de ou se omogenizează cu laptele în care am fiert bulgării de bezea pe care îl strecurăm înainte. Laptele se adaugă câte puţin în gălbenuş pentru a nu se forma cocoloaşe. Se pune din nou pe foc şi, când crema se îngroaşă ca o smântână, stingem focul.

Când e aproape rece adăugăm esenţa de rom, după gust. Crema poate fi făcută şi cu ciocolată, astfel va avea un aspect deosebit. Fie facem acest lucru adăugând în gălbenuş 1-2 linguri cacao, fie topim 50 gr de ciocolată şi amestecăm cu gălbenuşul, înainte să omegenizăm cu laptele.

Crema de gălbenuş se pune într-un vas mare peste care punem bulgării de bezea. Sau se poate pune cremă direct în cupe cu un bulgăre la mijloc. Desertul trebuie să stea cel puţin jumătate de oră la frigider. Se poate păstra la rece mai multe zile. Înainte de servire se pot orna cupele cu fulgi de ciocolată, ciocolată rasă, se poate pudra scorţişoară sau puţină cacao.

CITIŢI ŞI:

Cum să prepari cei mai buni papanaşi moldoveneşti „ca la mama acasă“. Secretele unui desert delicios, gata în doar 15 minute

VIDEO Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum se prepară delicioşii sfinţişori, unşi cu miere şi presăraţi cu  nucă măcinată, după reţeta bunicii

Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Remus Octavian Mocanu
15.06.2015, 01:22:17

Asta e cel mai gustos desert din lume, dupa mine! Bunica mea il prepara de minune. La o sarbatoare multiculturala am ramas surprins sa descopar ca o prajitura braziliana seamana la gust cu preparatul nostru numit lapte de pasare, desi e mai putin "lichid" decat el. Gustul de lapte dulce si albus de ou se pare ca îi atrage si pe altii, nu numai pe români sau pe francezi.

+1 (1 vot)
Mara Mara
2.09.2015, 23:29:14

Intr-adevar, unul din cele mai gustoase deserturi din lume! Si bunica mea obisnuia sa il prepare, inca imi aduc aminte aroma din bucatarie, de lapte fiert cu vanilie adevarata. Si mai facea o crema de zahar ars extraordinara, pe care o servea in cupe cu frisca batuta deasupra. Un deliciu! Iar mai recent, la o sarbatoare multiculturala am avut si eu ocazia sa constat ca cineva din Ecuador a pregatit o crema de zahar ars, ceva mai consistenta decat cea pe care o stiam eu, pe care o numea "flan". Si acesta este tot un desert din lapte, oua si zahar. Simplu si usor de preparat!