Cum să prepari cei mai buni papanaşi moldoveneşti „ca la mama acasă“. Secretele unui desert delicios, gata în doar 15 minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papanaşii moldoveneşti gătiţi în mod tradiţional diferă de cei serviţi în restaurant. Este un desert simplu care se prepară în 15 minute şi astfel pot fi impresionaţi musafirii veniţi pe neaşteptate

Spre deosebire de papanaşii care sunt serviţi în restaurante, papanaşii moldoveneşti ca la mama acasă au altă consistenţă şi au gust mai bogat. Diferenţa majoră o face brânza de vaci care, potrivit reţetei tradiţionale, este mai uscată sau „scoaptă“, cum spun moldovenii.

În restaurante, bucătarii folosesc o brânză de vaci moale, cremoasă, adaugă praf de copt şi făină mai multă. În plus, sunt prăjiţi în baie de ulei, mărind astfel numărul caloriilor.

Ingrediente pentru 6 porţii - reţetă „ca la mama acasă“:

* 500 grame brânză vaci
* 2-3 ouă
* 2-3 linguri făină
* un praf de sare
* ulei pentru prăjit

Preparare:

Dacă brânza nu e foarte bine scursă de zer trebuie pusă cu o oră înainte la scurs, în frigider. Brânza se pune într-un castron şi se amestecă cu gălbenuşul de ou, apoi se adaugă făina. Separat se bate bine albuşul cu praful de sare, apoi se încorporează în brânză. Se poate adăuga în compoziţie zahăr vanilat.

Ouăle pot fi puse şi întregi peste brânză, apoi amestecate bine, însă, albuşul bătut spumă va face compoziţia mai fină.

Trebuie să iasă un aluat omogen, destul de consistent. Dacă este prea moale, mai trabuie adăugată puţină făină. Papanaşii se formează în palmă, biluţe cu diametrul de circa 3 cm. Se ia compoziţia cu lingura, astfel poate fi potrivită cantitatea încât toţi papanaşii să aibă dimensiuni apropiate. Apoi, biluţele sunt tasate cât să iasă rotunde, cu înălţimea de circa jumătate de centimetru.

Papanaşii se prăjesc în ulei încins, nivelul de ulei fiind destul de mare cât aproape să-i acopere. Focul trebuie să fie potrivit pentru ca papanaşii să se pătrundă şi în interior. După ce se rumenesc se întorc şi pe cealaltă parte. Apoi se scot pe o farfurie întinsă peste care am aşezat un şerveţel care să absoarbă surplusul de ulei.

Se servesc calzi, cu zahăr pudră vanilat deasupra şi cu o lingură de smântână cremoasă (care poate fi şi ea vanilată). Se poate pune peste smântână şi dulceaţă de vişine sau orice alt fel de dulceaţă preferaţi.

În sudul Moldovei, este tradiţional un alt desert asemănător papanaşilor, denumit "nalangâte". Acesta se prepară din brânză de vaci, amestecată cu brânză sărată sau caş de oaie, telemea etc. Se adaugă un pahar cu lapte bătut, două-trei ouă şi făină cât să iasă o compoziţie potrivit de moale, cleioasă. Se ia câte o lingură de compoziţie şi se pune în uleiul încins bine. Se prăjesc în baie de ulei, în ceaun sau friteuză. Se scurg bine de ulei, se lasă un pic la răcit şi se servesc simpli, presăraţi cu zahăr vanilat sau îmbunătăţiţi cu o lingură de smântână şi dulceaţă deasupra.

Citeşte şi:

VIDEO Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum se prepară delicioşii sfinţişori, unşi cu miere şi presăraţi cu  nucă măcinată, după reţeta bunicii

Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite