Cum reuşesc deţinuţii să pună la cale escrocherii din celulele închisorilor. Cazul-fenomen de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un recidivist de 29 de ani din judeţul Galaţi deţine un record în materie de înşelăciuni prin metoda ”Accidentul”, fapte pe care le-a comis în timp ce se afla în închisoare pentru escrocherii similare. În ciuda faptelor grave comise în timpul detenţiei, individul a beneficiat de eliberare condiţionată în mai 2017.

Originar din localitatea gălăţeană Bereşti, Ioniţă Culache (29 ani) a dovedit o perseverenţă infracţională care i-a uimit şi pe anchetatori. Bărbatul a început să pună la cale escrocherii prin „metoda accidentul“ încă din anul 2014, pe când se afla încerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. A reuşit să intre în posesia unor telefoane mobile, deşi acestea sunt interzise în celule.

Primele victime le-a făcut în judeţul Brăila, ulterior în judeţul Vaslui. De altfel, în ultimele luni Ioniţă Culache a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui în şase dosare de înşelăciune. Infracţiunile au fost comise în anul 2016, în timp ce Culache executa o pedeapsă tot pentru înşelăciuni prin „metoda accidentul“.

Un procent din „pradă“ pentru cei care-l ajutau

Potrivit anchetatorilor, tânărul din judeţul Galaţi a dat dovadă de abilităţi infracţionale, perfecţionându-şi modul de acţiune. Dacă iniţial bărbatul apela la intermediari, rude sau prieteni din ţară pentru a ridica banii victimelor, ulterior, pentru a evita prinderea în flagrant, recidivistul a fost sprijinit de persoane din afară ţării. Intermediarii primeau o cotă 25% din valoarea sumei pe care victimele le virau prin serviciile de transfer rapid. Victimele în majoritatea cazurilor sunt persoane vârstnice, pe care deţinutul le contacta telefonic, apelând la reţelele de telefonie fixe şi formând numere la întâmplare. 

Modificându-şi timbrul vocal de la un caz la altul, deţinutul din Galaţi reuşea să provoace un şoc emoţional bătrânilor contactaţi telefonic, pretinzând că o rudă apropiată (nepot, fiică) a provocat un grav accident rutier. Uneori, deţinutul se prezenta ca fiind avocat, alteori chiar nepotul sau fiul victimei. Vorbind încet, reuşea să păcălească întratât victimele încât acestea divulgau singure numele real al nepotului sau fiicei, în încercarea de a afla dacă el/ea este la telefon.

Prima escrocherie a gălăţeanului a fost comisă în primăvara anului 2014, chiar înainte cu câteva zile de eliberarea condiţionată. Pe parcursul anchetei a recunoscut că a ales această metodă de înşelăciune pentru a avea bani după ieşirea din detenţie.

Pe 9 martie 2014, în timp ce era încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, Ioniţă Culache a contactat telefonic pe bătrână din judeţul Brăila. Prefăcându-se că plânge şi cu vocea schimbată, bărbatul s-a prezentat ca fiind fiica bătrânei, relatându-i că a avut un accident rutier fapt pentru care se află la spital, unde se află şi victima, o femeie rănită grav. Sub imperiul şocului emoţional cauzat de vestea primită, partea civilă l-a întrebat pe interlocutorul său: „Liliana, tu eşti mamă?“. Recidivistul i-a confirmat şi i-a spus că, pentru rezolvarea pe cale amiabilă a celor cauzate ca urmarea producerii aşa-zisului eveniment rutier provocat de „fiica sa“, este nevoie de 5.000 euro.

După ce a luat banii pe care i-a avut la domiciliu şi s-a mai împrumutat de la rude, reuşind să strângă în total 9.000 lei şi 3.000 euro, bătrâna a fost îndrumată telefonic de loniţă Culache să se deplaseze în zona Parcului Monument din Brăila, unde să lase punga cu bani într-o pubelă stradală de gunoi amplasată în imediata apropiere a unei bănci. Bătrâna a acţionat întocmai. Banii au fost ridicaţi, la scurt timp, de iubita deţinutului.

A doua zi, deţinutul a reuşit să înşele o altă victimă tot din judeţul Brăila. În cazul acesteia, deţinutul s-a prezentat ca fiind un nepot şi i-a prezentat un scenariu asemănător. Plângând, i-a spus bătrânei că a produs un grav accident rutier, o persoană fiind accidentată grav, cu rupte picioarele, atât aceasta cât şi el aflându-se internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, el fiind „cusut la cap“, iar pentru a nu i se întocmi dosar penal are nevoie de suma de 3.000 euro pentru a despăgubi familia victimei.

În continuare, schimbându-şi timbrul vocal, deţinutul s-a recomandat ca fiind „avocatul aşa-zisului nepot“, solicitând şi suma de 4.500 lei reprezentând onorariul său, dar auzind acest lucru bătrâna a afirmat că nu dispune de aceste sume de bani.

Aflată în stare de şoc, dat fiind vestea primită şi având convingerea că cel de la telefon a fost chiar nepotul său, femeia nu a ezitat să-i comunice inculpatului că are un depozit la bancă în valoare de 18.000 lei, fapt pentru care a fost îndrumată „de avocat“, să lichideze depozitul urmând ca ulterior să stabilească detaliile remiterii banilor. După ce a retras banii de la bancă, bătrâna a fost îndrumată să meargă în Grădina Publică din oraş şi să pună punga cu bani într-o pubelă. Speriată, femeia a acţionat întocmai. La scurt timp, sacoşa cu bani a fost ridicată din coşul de gunoi tot de iubita deţinutului.

Bani trimişi în Spania

Culache Ioniţă a fost condamnat la 3 ani şi două luni închisoare, iar iubita lui la 1 an şi şase luni. Ajuns din nou după gratii, gălăţeanul a început să achţioneze din nou. În 2016, în timp ce executa pedeapsa în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, bărbatul a început să formeze din nou numere de telefon pe reţelele fixe, de această dată victimele fiind alese din judeţul Vaslui. Pe 18 aprilie 2016 a contactat telefonic o femeie de 88 de ani din municipiul Vaslui, pretinzându-se a fi fiul ei şi spunând că se află în spital, întrucât a suferit un accident de maşină, în care a fost rănit şi a provocat vătămarea gravă a unei femei.

Recidivistul i-a solicitat persoanei vătămate să depună suma de 2.000 lei prin Serviciul Western Union de la cea mai apropiată unitate bancară, pe numele unei persoane aflată în Spania. Pentru a nu fi prins de autorităţi, escrocul a renunţat să mai folosească intermediari din România. El a apelat la colegi de celulă, care i-au oferit numele unor apropiaţi aflaţi la muncă în Spania. Pentru sprijinul pe care îl acordau escrocului, intermediarii îşi opreau, potrivit înţelegerii prealabile, 25% din sumă. Alte cinci persoane vârstnice din municipiul Vaslui au fost înşelate după acelaşi scenariu.

O parte dintre persoanele vătămate aleg au ales să se împace cu escrocul, după ce şi-au recuperat prejudiciile. Ioniţă Culache a fost eliberat condiţionat de Tribunalul Galaţi pe 3 mai 2017, deşi iniţial instanţa de font s-a opus punerii în libertate a deţinutului care fusese sancţionat de şase ori în timpul executării pedepsei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite