Cum s-a opus o tânără consilieră PSD cinstirii unui mare geolog român: „Nu este cunoscut pe internet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliera PSD Roxana Miron (foto stânga) s-a opus vehement acordării titlului de cetăţean de onoare cercetătorului Gheorghe Istrate (foto dreapta)
Consiliera PSD Roxana Miron (foto stânga) s-a opus vehement acordării titlului de cetăţean de onoare cercetătorului Gheorghe Istrate (foto dreapta)

Cei zece consilieri PSD din cadrul Consiliului Local (CL) Bârlad s-au opus acordării titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bârlad unui geolog născut în Bârlad, în prezent cercetător ştiinţific în Germania, pe motiv că nu ar fi făcut nimic pentru dezvoltarea oraşului.

După ce noul primar al oraşului, Dumitru Boroş (PNL) le-a bătut obrazul consilierilor PSD, apreciind că aceştia ”bălăcăresc” munca unui om de ştiinţă recunoscut pe plan internaţional, pesediştii au revenit asupra deciziei, iar la sfârşitul săptămânii trecute au votat în unanimitate propunerea de a se acorda titlul onorific de cetăţean de onoare al municipiului Bârlad geologului Gheorghe Istrate, fără a mai face vreun comentariu. 

Şi asta după ce în şedinţa din 1 august, aceiaşi consilieri PSD au oferit scene de-a dreptul penibile în cadrul şedinţei CL, opununându-se cu vehemenţă acordării acestui titlu, pe motiv că geologul Istrate, singurul bârlădean care a ajuns într-o misiune mondială la Polul Sud, ”nu este cunoscut pe internet” şi nu ar fi contribuit cu nimic la imaginea sau dezvoltarea oraşului în care s-a născut. 

În timpul mandatului fostului primar de Bârlad, pesedistul Constantin Constantinescu, persoane publice precum lăutarul basarabean Nicolae Botgros sau preotul-cântăreţ Cristian Pomohaci au primit titlul de cetăţean de onoare al municipiul Bârlad, chiar dacă nu au nicio legătură cu zona. Spectacolele susţinute de respectivii artişti în faţa bârlădenilor au fost argumente suficiente pentru aleşii locali, să împartă titlurile onorifice. Nu la fel de generoşi au fost consilierii pesedişti şi în cazul geologului Gheorghe Istrate, deşi acesta s-a născut şi a studiat la Bârlad, iar activitatea sa ştiinţifică este recunoscută internaţional. 

Cine este geologul refuzat de pesedişti

Gheorghe Istrate (76 de ani), doctor în geologie, locuieşte în prezent în Germania. Propunerea privind acordarea titlului de cetăţean de onoare lui a venit din partea unor colegi de generaţie ai acestuia de la Colegiul ”Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, ca o surpriză pentru întâlnirea de promoţie, programată pentru 26 august, când foştii codrenişti vor sărbători 60 de ani de la absolvirea prestigiosului colegiu. Propunerea a fost înaintată primarului Dumitru Boroş, care a iniţiat propunerea privind acordarea titlului, apreciind că ar fi un motiv de mândrie pentru bârlădeni.

Gheorghe Istrate s-a născut pe 28 ianuarie 1940, la Bârlad, şi a absolvit cursurile gimnaziale ale Şcolii Elementare nr. 5 (actuala Şcoală „Principesa Elena Bibescu”), apoi cele ale Colegiului ”Gheorghe Roşca Codreanu” (1956).

 Între anii 1957-1962, a studiat la Facultatea de Geologie-Geografie din Bucureşti, absolvind cu media 10. Între 1969-1981, a participat la importante specializări, stagii ştiinţifice şi congrese în Rusia, Italia, Antarctica, Argentina, Elveţia, Germania şi SUA.

În 1971, Gheorghe Istrate a participat la o expediţie de cercetare a erupţiei vulcanului Etna, iar în 1972-1973, împreună cu un grup de şase glaciologi americani, s-a deplasat pentru o expediţie vulcanologică în Insula Deception, unde l-a cunoscut pe ilustrul savant Jacques-Yves Cousteau. În 1976, a devenit doctor în geologie la Universitatea din Bucureşti. Cinci ani mai târziu, s-a angajat cercetător ştiinţific principal la Universitatea din Karlsruhe – Germania, desfăşurând activitate didactică şi de cercetare ştiinţifică şi la Mineralogisches Institut, până în anul 2005, când s-a pensionat

A publicat peste 80 de lucrări ştiinţifice în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, contribuţia sa în mineralogie şi vulcanologie fiind unanim recunoscută în lume. Ca urmare a prestigiului câştigat şi a valorii sale profesionale, a fost ales membru al unor înalte foruri ştiinţifice: Mineralogical Society of America, Deutsche Mineralogische Gesellschaft, Societe Francaise de Mineralogie et Crystalographie, Mineralogical Society of Canada. 

Lecţia de umilinţă oferită de pesedişti

Obişnuiţi să acorde titlul de cetăţean de onoare unor personalităţi cu priză la public, pesediştii bârlădeni, prin vocea consilierei Roxana Miron, s-au arătat de-a dreptul revoltaţi de propunerea privind acordarea titlului de cetăţean de onoare geologului Gheorghe Istrate, succesele profesionale ale acestuia fiind considerate ”individuale” şi ”nu pot fi asociate cu imaginea Bârladului”. 

”Nu înţelegem care este legătura domnului Istrate cu dezvoltarea municipiului Bârlad. Nu există o asociere între numele geologului Gheorghe Istrate şi municipiul Bârlad. Aş dori o singura dovadă care să ateste legatura între Gheorghe Istrate şi imaginea oraşului Bârlad. Activitatea profesională a domnului Istrate mi se pare îndreptată către succese profesionale individuale, sunt merite proprii. Eu nu găsesc şi am căutat şi pe internet nicio asociere între municipiul Bârlad şi acest domn Istrate. Nu contestăm meritele domnului Gheorghe Istrate în domeniul geologiei, recunoscute în plan naţional şi internaţional, dar nu văd nicio legătură între activitatea ştiinţifică a domniei sale şi promovarea oraşului natal”, a declarat pesedista Roxana Miron, în cadrul şedinţei din 1 august.

Un alt consilier PSD, Vasile Roşca, a interpelat-o pe lidera consilierilor liberali Elena Monu, care încerca să argumenteze de ce ar merita geologul Istrate să primească acest titlu: ”Doamnă, l-aţi cunoscut vreodată pe omul ăsta?”. La răspunsul negativ, pesediştii au argumentat că au toate motivele să respingă propunerea, pentru că omul de ştiinţă ”nu este suficient de cunoscut pe internet”.

”Bălăcăriţi un om recunoscut pe plan mondial”

„Mi se pare aberant, ameţitor, ceea ce se întâmplă astăzi, aici. Discutăm despre o personalitate a cărei performanţă ştiinţifică nu o putem pune la îndoială, dar pentru că nu s-a implicat direct în dezvoltarea şi promovarea Bârladului, nu sunteţi de acord să-l facem cetăţean de onoare. Sunt oameni de ştiinţă, de cultură, născuţi în Bârlad, care s-au remarcat pe plan internaţional, dar pentru că nu au ridicat nimic în oraşul lor, dumneavoastră consideraţi că nu merită recunoaşterea din partea bârlădenilor!”, a replicat consilierul PNL, Cornel Pleşu.

În discuţiile aprinse dintre liberali şi pesedişti, a intervenit primarul Dumitru Boroş, care a decis retragerea punctului de pe ordinea de zi, pentru a nu leza şi mai mult imaginea cercetătorului Istrate.

”Aceste discuţii le-aţi fi putut avea în comisii, unde să dezbateţi pe regulament, nu în şedinţa publică să bălăcăriţi acest om. Să vină acest om din Gemania şi să vadă asemenea discuţii, este penibil”, a replicat, revoltat, primarul Boroş.

Pe 17 august, proiectul privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bârlad geologului Gheorghe Istrate a fost repus pe ordinea de zi, fiind votat în unanimitate, fără ca pesediştii să mai ia cuvântul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite