Cum se stabileşte momentul ideal pentru culesul strugurilor. Detaliile obligatorii de care trebuie să se ţină cont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătatea lunii septembrie coincide, în general, cu startul campaniei de cules al strugurilor. Specialiştii atrag atenţia că momentul propice pentru culesul strugurilor se stabileşte în funcţie de mai multe criterii, în caz contrar recolta va avea de suferit.

Timpul recoltării strugurilor diferă de la un an la altul, de la o podgorie la alta datorită condiţiilor meteorologice.Principalii factori care influenţează recoltarea sunt condiţiile de climă respectiv lumina, temperatura şi umiditatea.

”Perioada de recoltare a strugurilor debutează în momentul maturităţii tehnologice, respectiv atunci când boabele de struguri prezintă o compoziţie bogată (zaharuri, aciditate, antociani la soiurile negre, compuşi de aromă la soiurile aromate) determinând astfel, obţinerea de vinuri cu caracteristici şi însuşiri dorite”, precizează specialiştii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui.

Ȋn ceea ce priveşte noţiunea de maturitate a strugurilor, aceasta, afirmă reprezentanţii DAJ,  poate fi diferenţiată astfel:

-maturitate fiziologică, se consideră în momentul când seminţele şi-au încetat creşterea şi au dobândit posibilitatea de a germina;

-maturitate deplină, se consideră în momentul când boabele au acumulat o cantitate mare de zaharuri, când masa lor este la nivelul cel mai ridicat, iar aciditatea totală este moderată. Strugurii recoltaţi la maturitatea deplină asigură vinuri de calitate şi randament în must ridicat.

-maturitate tehnologică, se consideră atunci când compoziţia strugurilor este optimă pentru producerea unui anumit tip de vin sau a unui alt produs. Astfel, maturitatea tehnologică poate să coincidă, să preceadă sau să depăşească maturitatea deplină a strugurilor.

- maturitatea comercială, este utilizată la soiurile pentru struguri de masă, destinaţi consumului în stare proaspătă şi reprezintă gradul optimal de dezvoltare a strugurelui pentru consum, adică cu un conţinut în zaharuri de 130 – 180 g/l şi aciditatea titrabilă între 5 – 8 g/l C4H6O6 (acid tartric).

Supramaturaţia strugurilor sau postmaturaţia, urmează maturităţii depline şi se caracterizează prin stafidirea boabelor şi creşterea concentraţiei lor în zaharuri. Procesul de supramaturare poate avea loc atât sub acţiunea căldurii solare cât şi datorită unui proces de botritizare.

Ȋn acest context, perioada de început privind culesul strugurilor pentru vin debutează în momentul maturităţii lor tehnologice iar în cazul strugurilor de masă, la maturitatea de consum (nivel ridicat de zahăr).
Datorită faptului că în toamnele calde şi ploioase se dezvoltã din abundenţă putregaiul cenuşiu iar strugurii prezintă un grad mare de vătămare, culesul se va face mult mai devreme indiferent de concentraţia lor în zaharuri. 

De precizat este faptul că, strugurii sunt fructe neclimaterice în sensul că nu îşi mai continuă maturarea (coacerea) după recoltare.

Recoltarea strugurilor pentru masă

Soiurile pentru strugurii de masă se eşaloneazã pe mai multe epoci de maturare,începând cu ultima decadă a lunii iulie până la începutul lunii octombrie, recoltarea făcându-se în 2-3 etape pentru fiecare soi, pe măsură ce strugurii ajung la maturitatea de consum.

Pentru stabilirea corectă a maturităţii de consum se fac aprecieri atât organolepetice cât şi pe baza analizelor de laborator, considerându - se oportun momentul recoltării atunci când strugurii au un gust plãcut, echilibrat, boabele au culoarea caracteristicã soiului, cu pruina densă şi bine reliefată (indicator al stării de prospeţime) iar raportul dintre zaharuri şi aciditate (indicele glucoacidometric) are valoarea apropiată de 4.

Conţinul în zaharuri este, în general,  cuprins între 120-160 g/l.

1. Culesul trebuie făcut pe timp frumos, uscat, după ce se ridică roua şi în afara orelor de arşiţă puternică;
2. Culesul se execută cu atenţie pentru realizarea unui procent ridicat de producţie marfă – struguri sãnãtoşi, uniformi ca marime şi culoare;
3.Este de preferat organizarea culesului în echipe, având 2 lucrători pe rând, cu începerea culesului de la mijlocul rândului pentru a se evita distanţele mari de deplasare la căratul lădiţelor / coşurilor cu struguri pe alei.

Recoltarea strugurilor pentru vin

Strugurii pentru vin se recoltează la maturitatea tehnologică care se plasează întotdeauna după momentul maturităţii - coacerii depline, atunci când prezintă o compoziţie (zahăr, aciditate, antociani la soiurile roşii, compuşi de aromă la soiurile aromate) şi care asigură posibilitatea obţinerii unor vinuri cu anumite caracteristici sau însuşiri dorite.

Pentru stabilirea exactã a datei culesului se urmăreşte evoluţia maturării de la intrarea în pârgă a strugurilor. În acest sens, se fac analize periodice, din 5 în 5 zile, verificându-sepe parcele /soiuri următoarele :
- greutatea a 100 de boabe;
- conţinutul în zahăr şi aciditatea mustului respectiv;
- procentul de boabe mucegăite (starea de sănătate);
- conţinutul în antociani la soiurile roşii.

Ȋn mod deosebit se vor urmări datele privind evoluţia conţinutului în zahăr, având în vedere raportul dintre concentraţia în zahăr şi tăria alcoolică, respectiv 17g zahăr = 1 grad alcool.

Maturitatea completă a unui soi oarecare este atinsă în momentul în care boabele au ajuns la greutate maximă, respectiv atunci când, după o creştere  evidentă, se marcheazăo stagnare sau o evoluţie lentã.
În funcţie de tipul de vin care se doreşte a fi obţinut, momentul optim de cules se stabileşte atunci când strugurii au  acumulat urmãtoarele cantităţi de zaharuri:
- vinuri albe  = 170-180 g/l;
- vinuri albe calitative(IG, DOC), seci = peste 196 g/l;
- vinuri albe demidulci si dulci = peste 210 g/l;
- vinuri roşii = 180-200 g/l ;
- vinuri roşii calitative (IG,DOC)= 200-250 g/l.
Ȋn cazul vinurilor roşii este necesar să se urmarească, îndeaproape, aciditatea pentru a reuşi vinuri armonic constituite.
- Culesul strugurilor pentru vin nu este indicat să depăşeascã 15 zile întrucât orice depăşire a intervalului optim, cel al limitelor tehnologice, duce la pierderi cantitative şi reduce randamentul de vinificare;
- Culesul strugurilor trebuie executat pe soiuri pentru a se asigura calitatea şi autenticitatea vinurilor;
- Ritmul de cules trebuie sincronizat cu cel de prelucrare al strugurilor pentru a se evita stagnarea şi implicit deprecierea recoltei.
Recoltarea strugurilor se face în general manual, dar se poate opta şi pentru recoltarea semi mecanizată sau mecanizată.
Material realizat cu sprijinul specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite