Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Cum să supravieţuieşti în cazul unei furtuni violente. Sfaturile unui medic urgentist

1
18 Sep 2017 09:13:59
Autor: Simona Voicu
Efectele furtunii în Timişoara
Efectele furtunii în Timişoara

8 morţi şi 67 de răniţi este bilanţul tragic al furtunilor violente care au lovit duminică vestul ţării. Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru este de părere că multe dintre aceste accidente puteau fi evitate, dacă persoanele în cauză ar fi cunoscut şi respectat câteva reguli elementare de protecţie în timpul furtunii.

Regulile elementare de protecţie ar trebui studiate la şcoală, în cadrul orelor de educaţie pentru sănătate, afirmă medicul ieşean, care a depus în Parlament un proiect de lege pe această temă. Iată care sunt recomandările medicului Tudor Ciuhodaru, în cazul în care sunteţi surprinşi de o furtună 

Ce să (NU) faceţi în funcţie de unde vă aflaţi:

A. În spaţiile deschise:

a) dacă sunteţi pieton:

1. nu vă adăpostiţi sub pomi sau în zonele înalte ( mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice);
2. evitaţi apropierea de obiecte care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri şi alte structuri metalice);
3. nu atingeţi peretii adăpostului cu mâna, capul sau umerii;
4. nu vă deplasaţi în zone în care există riscul de a fi loviţi (construcţii în desfăşurare, arbori îmbătrâniţi, geamuri deschise, acoperiş şubred);

b) dacă sunteţi în maşină:

1. trageţi pe dreapta, într-un loc ferit;
2. dacă aveţi timp parcaţi maşina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad şi acoperiţi-o cu o husă impermeabilă.

B. În locuinţe:

1. închideţi toate geamurile şi usile;
2. deconectaţi aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul, chiar dacă nu funcţionează în acel moment.

Reţineţi:

1. Între 20 si 100 de persoane sunt afectate în fiecare an de furtună şi traznet.
2. Alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate cauzate de geamurile sparte, prăbuşiri de arbori, obiecte antrenate de rafalele de vânt.
3. În cazul trăznetului efectul este adesea letal, iar puţinii supravieţuiori au frecvent sechele grave sau traume psihice.
4. Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în rural, dar sunt şi cazuri în care pacienţii au fost trăzniţi în maşină sau în apartamente.

Mai puteţi citi:

O tornadă a răscolit vestul ţării: 8 morţi şi peste 60 de răniţi, copaci smulşi, maşini zdrobite, clădiri avariate. Explicaţia fenomenului extrem

Timişoara în imagini după dezlănţuirea violentă a naturii 

Poarta enormă care s-a prăbuşit şi a omorât un om în timpul furtunii din Timişoara, reabilitată în urmă cu doar doi ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Constantine Constantine
18.09.2017, 12:48:16

In general oamenii de la tara cunosc natura si stiu cind va fi furtuna.Doar cei fara minte se aventureaza pe cimp in plina furtuna.Mai greu cu cei de la oras mai ales ca raportarile meteo, in special ale televiziunilor( unde se intrec in gogomanii tipi incaltati cu tenisi si bascheti), nu sint niciodata exacte. Si institutul de Meteorologie si Hidrologie e luat prin surprindere de multe ori.Spre ex. pentru ieri a fost preconizat cod portocaliu pentru sudul tarii. La Giurgiu si Zimnicea (dar si in localitatile limitrofe au fost 37-38 grade C insa temperatura resimtita a fost de 40-41 grade.Adica cod rosu.In afara de recomanedarile facute de dr Cihoadru exista aplicatii pentru telefonia mobila care in caz de evenimente meteo extreme te pun la curent si chiar te alarmeaza despre pericolele nedorite ce pot surveni in urmatorul interval de timp.Insa este necesar ca autoritatile sa puna la punct sistemele de alertare si popularizare pentru ca oamenii sa sa fie pregati pentru a nu se mai repeta ce s-a intimplat ieri. Chiar de la gradinita copii terbuie sa invete cum sa se apere de dezastre.In alte parti ale lumii in situatii similare ca cea de ieri sau chiar in caz de dezastre provocate de cutremure si urgane cumplite atit oamenii cit si autoritatile stiu ce au de facut (Chile, Japonia, SUA etc..). La noi inca lumina este stinsa.