Cum vor susţine Evaluarea Naţională elevii de clasa a VII-a, ”generaţia fără manuale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din şase licee din Dolj nu au obţinut nota 6 pentru promovare

Noul ministru al Educaţiei, Monica Anisie, a declarat luni seara la B1 TV că va milita pentru păstrarea actualei modalităţi de Evaluare Naţională şi admitere la liceu pentru elevii din clasa a VII-a, prima generaţie de clasa pregătitoare din România. Teoretic, aceşti elevi ar trebui ca la sfârşitul clasei a VIII-a să susţină o evaluare transdisciplinară.

127.000 de elevi din România, cunoscuţi drept „generaţia fără manuale”, care începeau în 2012 experimentul clasa pregătitoare inclusă în ciclul şcolar, nu ştiu în prezent cum vor susţine evaluarea clasei a VIII-a şi nici care va fi modalitatea de admitere la liceu. 

Monica Anisiei, noul ministru al Educaţiei, a declarat în emisiunea „Dosar de politician” moderată de Silviu Mănăstire la B1 TV, că urmează consultări pe acestă temă, cu sindicatele şi părinţii. Ea a anunţat că va milita pentru păstrarea actualei modalităţi de evaluare şi admitere în liceu pentru elevii de clasa a VII-a. 

Ministrul a motivat că aceşti elevi nu pot susţine o evaluare transdiciplinară la sfârşitul ciclului gimnazial, câtă vreme evaluarea în cei patru ani de gimnaziu nu s-a realizat în această manieră, ci tot prin metodele tradiţionale, iar portofoliile elevilor, în baza cărora ar fi trebuit să se realizeze admiterea la liceu, nu există. 

„Avem o nouă lege în ceea ce priveşte numărul de ore, iar asta înseamnă că va trebui să regândim toate planurile-cadru şi toate programele într-un timp foarte scurt. Aş vrea să-i liniştesc pe părinţi şi copii şi să spun că voi milita pentru păstrarea acestei modalităţi de Evaluare Naţională şi admitere în liceu, cel puţin generaţia din 2012”, a afirmat Anisie la B1 TV.

Precizările noului ministru al Educaţiei vin în contextul în care există „o fierbere în sistem pe tema examenelor naţionale” în cazul primei generaţie de clasă pregătitoare din România.  

„Chiar discutam la începutul emisiunii pe tema aceasta, că este o fierbere în sistem pe tema examenelor naţionale, mai ales cum vor susţine aceşti elevi de clasa a VII-a examenul pentru admitere în clasa a IX-a. Am avut planuri-cadru, am avut programe noi pentru aceşti copii, iar ei au intrat în clasa a V-a pornind cu o altă abordare. Aşa ar fi trebuit, să fie o altă abordare, atât a predării, a învăţării, cât şi a evaluării. Numai că lucrul acesta nu s-a întâmplat. Aceasta este realitatea şi trebuie să o recunoaştem cu toţii, fie că suntem profesori, fie că suntem părinţi. Nu există acel portofoliu pe care ar trebui să-l prezinte copilul la momentul Evaluării Naţionale şi al admiterii în liceu.

Mă preocupă acest lucru, pentru că eu chiar aveam în încadrarea mea la liceu o clasă a VII-a şi mă întrebau părinţii. Părerea mea este că trebuie, dar tot prin consultare publică - şi am avut deja discuţii şi cu sindicatele, şi cu reprezentanţii părinţilor - să lăsăm lucrurile să curgă în felul în care sunt pregătiţi acum copiii, adică să păstrăm modul în care se realizează Evaluarea Naţională şi admiterea în liceu pentru aceşti copii şi să prorogăm termenul prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale, pentru că nu putem, la momentul acesta, să cerem copiilor ceea ce noi, cadrele didactice, nu le-am oferit”, a adăugat Anisie la emisiunea Dosar de politician.

Ministrul Educaţiei nu a putut preciza până când va fi prorogat termenul prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale, menţionând că firesc ar fi ca elevii care vor intra la şcoală în clasa pregătitoare, după noile planuri cadru, să fie evaluaţi după noile reguli.

”Avem o nouă lege în ceea ce priveşte numărul de ore, ceea ce înseamnă că trebuie să regândim toate planurile cadru şi toate programele într-un timp foarte scurt pentru că legea ne obligă să facem acest lucru, ca atare pentru aceşti copii, aş vrea să îi liniştesc pe părinţi şi pe copii, pentru că şi ei sunt preocupaţi, ce se va întâmpla cu noi, cum ne vom pregăti pentru Evaluarea Naţională să-i liniştesc şi să le spun că voi milita pentru păstrarea acestei modalităţi de evaluare şi admitere în liceu, cel puţin pentru generaţia din 2012. Mai departe, având în vedere că venim cu alte planuri cadru şi alte programe, firesc ar fi ca generaţia care intră acum în clasa pregătitoare să intre după noile reguli”, a completat ministrul Educaţiei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite