Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Cunoscut chirug din Vaslui, găsit decedat în locuinţă. Povestea lui Mircea Zavate, doctorul care a operat peste 20.000 de pacienţi

6
8 Aug 2018 09:50:35
Autor: Simona Voicu
Mircea Zavate a avea 67 de ani
Mircea Zavate a avea 67 de ani

Unul dintre cei mai cunoscuţi medici chirurgi din Vaslui, Mircea Zavate, a fost descoperit decedat miercuri, 8 august, dimineaţa în locuinţa sa. Pompierii au pătruns cu o scară exterioară în apartament, după ce un vecin a sesizat că medicul nu a mai ieşit din locuinţă de câteva zile.

Lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost solicitaţi să intervină în apartamentul în care locuia Mircea Zavate, sesizându-se că acesta nu răspunde la uşă. Cunoscutul chirurg locuia singur într-un apartament din blocul situat în apropierea bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”.

 Pompierii au fost nevoiţi să intre pe o fereastră, folosindu-se de o scară exterioară. Într-una din camere, lucrătorii ISU au descoperit trupul neînsufleţit al medicului.

Mircea Zavate suferea de o afecţiune incurabilă de mai mulţi ani, care, cel mai probabil, i-a grăbit sfârşitul.

Fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, fost şef al Secţiei Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui şi preşedinte al Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate se pensionase în urmă cu doi ani. 

A profesat timp de peste 30 de ani, având realizate peste 20.000 de intervenţii chirurgicale. Într-un interviu pentru ”Adevărul”, medicul Mircea Zavate a povestit despre cum a ajuns să fie medic, dar şi cum această meserie este una care necesită ”chemare”.

De mic, Mircea Zavate voia să se facă mecanic de locomotivă, deşi avea în familie un medic, pe tatăl său. „Când eram mic mă duceam toată ziua la gară ca să văd trenul", îşi amintea chirurgul.

„Abia mai târziu, din liceu, probabil şi la îndemnul tatălui meu, m-am hotărât să dau la Medicină. Dacă nu făceam chirurgie, probabil terminam Medicina fără vreo specializare", povestea Mircea Zavate. Chirurgul a afirmat atunci că nu şi-ar sfătui copiii să devină medici: „Este o meserie care dacă nu-ţi place, îţi este greu toată viaţa. Cunosc colegi care sunt absolut rataţi pentru că nu au chemare pentru această meserie".

„Aproape zilnic eşti în situaţia de a fi acuzat de malpraxis"

Mircea Zavate a fost preşedintele Filialei Judeţene a Colegiului Medicilor din România (CMR) şi membru în Consiliul Naţional al acestui for care analizează cazurile de malpraxis. În ce priveşte culpa medicală, Zavate afirma că aceasta se datorează modului în care înţeleg să-şi facă meseria unii medici, dar şi a lipsurilor din sistemul sanitar, în special a aparaturilor şi echipamentelor medicale.

„Nu este o exagerare când spun că tot mai multor medici le este frică să intre în gărzi. Aproape zilnic eşti în situaţia de a fi acuzat de malpraxis, pentru că nu poţi face ce ştii din cauza lipsurilor materiale: aparatură medicală, medicamente etc.", afirma Mircea Zavate.

Mircea Zavate s-a născut pe 27 aprilie 1951 la Iaşi. Are 3 copii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

cloudvick
8.08.2018, 13:41:42

sa-i fie spaga usuara!!

Popescu Ion
8.08.2018, 17:45:48

DOAR ISUS SALVEAZA!!! [ Ioan 3:16 ] "16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." Gata.Atat de scurta e viata unui om. O , cat de lunga e eternitatea. Nu v-o petreceti in iad. V-a intrebat cineva daca vreti sa va nasteti?Binenteles ca nu.La fel nu va va intreba nimeni daca vreti sa muriti. Prieteni,nimeni nu stie cat mai are de trait.In aceasta seara poti citi acest articol,te bagi in pat, adormi,si te trezesti in iad arzand de viu. FITI SALVAT ASTAZI. CINE NU VA FI MANTUIT VA ARDE DE VIU IN IAD LA NESFARSIT!!! [ 1 Corinteni 15:1-4 ] 1. Va fac cunoscut, fratilor, Evanghelia pe care v-am propovaduit-o, pe care ati primit-o, in care ati ramas 2. si prin care sunteti mantuiti, daca o tineti asa dupa cum v-am propovaduit-o; altfel, degeaba ati crezut. 3. V-am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu: ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi; 4. ca a fost ingropat, si a inviat a treia zi, dupa Scripturi; Draga prietene daca citesti si vrei sa fii salvat,sa ajungi in rai,am o veste buna pentru tine. Isus a murit, a fost ingropat si a inviat dupa 3 zile pentru a-ti ierta pacatele. Crede acest lucru si vei ajunge in rai. Este atat de usor.Doar crede!!!!! Nu trebuie sa renunti la pacatele tale sau sa te reabilitezi,oricum nici nu vrei si nici nu vei putea. Trebuie doar sa crezi ca Isus ti-a platit pacatele murind,fiind ingropat si inviind dupa 3 zile. Crede si vei avea certitudinea ca vei ajunge in rai. Astfel Dumnezeu a hotarat ca noi sa fim salvati. [ Ioan 3:16 ] "16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." [ Fapte 16:30-31 ] "30. i-a scos afara si le-a zis: "Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?" 31. Pavel si Sila i-au raspuns: "Crede in Domnul Isus, si vei fi mantuit tu si casa ta." " cum-ajung-in-rai.info

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
8.08.2018, 14:45:28

Dumnezeu sa îl ierte! Din trei copii, câți a crescut, nu l-a sunat nici unul în cele câteva zile cât nu a fost văzut sa iasă din casa?

+1 (1 vot)
Stoica Avram
8.08.2018, 15:23:29

Cel mai rău este atunci, când după o anumită vârstă, intervine starea de „fatigue” (vezi cazul Valeriu Zgonea) sau de „abandon du travail” (pentru Olguța Vasilescu). De „politica tramvaiului” poți să te descotorosești dar de activitate (muncă) este greu. Trecerea la pensie este un chin pentru unii și o bucurie pentru alții. Domnul doctor poate fi considerat un sfânt, dacă a realizat atâtea operații.

cloudvick
8.08.2018, 15:29:03

eu propun sa il numim sfanta spaga!

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările