Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Cutremur în lumea medicală din Vaslui şi Bacău: 17 medici şi asistente medicale trimişi în judecată. Acuzaţiile şi lista doctorilor inculpaţi

14
12 Oct 2016 10:32:10
Autor: Simona Voicu
Patroana clinicii medicale New Central Med şi Abu Gamea Naeif, unul dintre cei mai cunoscuţi medici, aflaţi pe lista inculpaţilor FOTO Facebook
Patroana clinicii medicale New Central Med şi Abu Gamea Naeif, unul dintre cei mai cunoscuţi medici, aflaţi pe lista inculpaţilor FOTO Facebook

17 medici şi asistente medicale din Vaslui şi Bacău au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, alături de patroana unei clinici medicale şi administratorul unei şcoli de şoferi, fiind acuzaţi că au organizat o veritabilă ”fabrică” de fişe auto false pentru viitorii şoferi.

 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au dispus trimiterea în judecată a celor 17 inculpaţi, sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat, fals intelectual, instigare la fals s.a., dosarul fiind înaintat spre soluţionare Tribunalului Vaslui.

Pe lista inculpaţilor, se află mai mulţi medici şi asistente medicale din Vaslui, în frunte cu patroana unei clinici medicale din Bacău, care în urmă cu câţiva ani şi-a deschis un punct de lucru la Vaslui. 

Medicii trimişi în judecată sunt acuzaţi că îşi puneau avizele pe fişele medicale ale candidaţilor la examenul pentru obţinerea permiselor de conducere, fără a examina pacienţii, fiind eliberate fişe medicale cu menţiunea ”apt pentru condus” unor persoane cu afecţiuni grave, incompatibile cu calitatea de conducător auto. 

Lista inculpaţilor

Alături de Elena Duţă Niţescu, patroana New Central Med, au mai fost trimişi în judecată: Pârlog Gabriela, medic medicină interna Bacau, Abu Gamea Naeif, medic ORL în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Strâmbeanu Elena Gabriela, medic Vaslui, Covrig Carmen, medic psihiatru Bacău, Dominte Gabriela, medic ORL Bacău, Negru Constantin , medic Bacău, Zaharia Oana Cristina medic psihiatru Vaslui, Monica Cruceanu, asistenta medicală, Ciubotaru Gianina Elena, asistent medical,  Cataramă Silviu, administrator Şcoala de Şoferi Uniprev Auto SRL Vaslui. Lista inculpaţilor este completată de: Simona Botezatu, Bianca Elena Mardare (fostă Sofronea), Mihaela Vasilica Aancuţei, Lenuţa Matei, Lenuţa Şmuc. 

Cum a izbucnit scandalul fişelor auto false

Ancheta în acest caz a izbucnit după ce fostul preşedintele al Colegiului Medicilor Vaslui a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, reclamând măsluirea fişelor medicale pentru viitorii şoferi.
Medicul Mioara Daşcău acuza atunci că sunt foarte multe cazuri în care medicii nici nu-i văd pe cei cărora le eliberează documente medicale din care reiese că sunt apţi pentru a conduce vehicule, deşi persoanele respective suferă de afecţiuni grave, incompatibile cu şofatul.
În plângerea înaintată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, pe lângă sesizarea stării de fapt, preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui a indicat şi numele unei clinici, unde mai mulţi pacienţi cu boli grave ar fi primit avizul pentru conducere: este vorba de Clinica New Central Med. 

Potrivit legii, fişa medicală trebuie completată şi parafată prima dată de către medicul de familie şi abia apoi de medicii specialişti. Şi asta pentru că medicul de familie este cel care cunoaşte istoricul medical al pacientului.
„Mersul în clinică pentru întocmirea dosarului în cazul persoanelor care urmează să dea examen pentru permisul auto a ajuns să fie o formalitate. Nu se respectă traseul corect al fişei candidatului. Primul care ştie istoricul medical al pacientului şi care ar trebui să pună viza pe fişa medicală este medicul de familie“, afirma atunci preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui.

Epileptici care conduc

Potrivit medicului Mioara Daşcău, cei mai mulţi dintre absolvenţii şcolilor de şoferi mergeau la clinica privată, achitau o taxă şi primeau fişa auto cu toate parafele necesare, fără a fi examinaţi de medicii specialişti. „M-am confruntat cu pacienţi cu afecţiuni grave care au obţinut parafele pe fişele medicale, deşi boala lor este un pericol pentru condus. Pacient cu sindrom Sprengel, cu vertebre sudate, care nici nu se poate mişca, dar avea avizele celorlalţi specialişti că este apt pentru conducere sau cu tumori cerebrale, cu metastaze, cu epilepsie“, a precizat medicul Daşcău.

Reacţia clinicii: „Suntem hărţuiţi“

Reprezentanţii clinicii New Central Med neagă acuzaţiile. „Această doamnă ne hărţuieşte de trei săptămâni. Ne-a sunat să ne întrebe cu ce drept i-am dat aviz unui bolnav de cancer. Noi nu putem să discriminăm pe nimeni. Medicul specialist hotărăşte dacă este apt pentru condus, nu preşedintele Colegiului Medicilor, care nu are nicio competenţă în acest proces. Medicii noştri sunt responsabili şi răspund pentru ceea ce fac. Ca medic de familie, ea trebuie să elibereze aceste adeverinţe gratis, nu contra cost, aşa cum procedează cu pacienţii“, a declarat, după izbucnirea scandalului, Elena Nitescu Duţă, reprezentant New Central Med.

Patroana clinicii medicale a mai fost trimisă în judecată într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, fiind acuzată că a încercat să cumpere influenţa conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, cu un parfum şi o sumă de bani, pentru eliberarea avizelor necesare funcţionării clinicii.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Un opiniot
12.10.2016, 11:55:10

Imbecilitate crasă! Să dea un sofer din ăsta bolnav cu masina peste doctorii astia care nu realizeaza gravitatea unei stampile puse la ”mama mă-sii” si-apoi să mai dea tovrasii doctori avize. Una peste alta, observam la Vaslui si procurori meseriasi. Treaba asta cu fisele se intampla de multi ani, peste tot, dar pana acum nu prea am auzit să fie deranjat careva.

+6 (6 voturi)
dracon
12.10.2016, 13:24:00

Tam -Tamul este la cote inalte ptr ca este vorba de Bacau si Vaslui , adica din Moldova ,ca daca era vorba de Muntenia ,Ardeaal sau Banat se punea batista pe tambal , ca asa-i la noi spunea regretatul Toma Caragiu intr-o replica. Lucruri ca acestea se intampla in toata tara dar exemplu trebuie dat cu Moldova si moldovenii., nu este normala aceasta situatie dar dece numai Moldova este exemplificata la ,,gazeta de perete (sa intelege ti mass-media)

0 (6 voturi)
Ionel Marcu
12.10.2016, 16:50:37

Exagerezi, nu va persecută nimeni, doar la Pitești a fost un scandal și mai mare cu permisele!

+1 (3 voturi)
5Fructe.Ro
12.10.2016, 15:54:35

În Vaslui oricum erau mari probleme cu acoperirea posturilor de medic. Dacă îi mai trimite în judecată și pe puținii rămași, atunci situația nu se prezintă deloc roz pentru vaslueni. Vor trebui să se apuce de sport și mâncat cât mai sănătos ca să mai aibe nevoie de medici...

+1 (3 voturi)
5Fructe.Ro
12.10.2016, 15:55:45

Am vrut să spun ”ca să NU mai aibe nevoie de medici”.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările