De ce ne zvâcneşte ochiul. Oftalmologii lămuresc dacă este „un semn rău“ sau doar o manifestare a oboselii cronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zvâcnirea unui ochi este asociată, de regulă, cu un eveniment bun sau rău care urmează să ni se întâmple – ochiul drept este considerat aducător de fapte bune, pe când cel stâng un lucru rău ce ar putea să urmeze.

Medicul Roxana Cozubaş, specialist în Oftalmologie, explică ce înseamnă de fapt atunci când ni se zbate ochiul, cum să procedăm în astfel de situaţii dar şi când trebuie să avem motive de îngrijorare.

Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană experimentând acest lucru cel puţin de câteva ori în viaţă. Muşchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mişcările sunt uşoare şi durează câteva secunde sau minute.

Sunt cazuri în care apar intermitent, timp de cateva zile; de obicei, nu semnifică o problemă reală de sănătate, iar tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în acelaşi timp, explică dr. Roxana Cozbuaş..

Cauzele spasmelor oculare

Cele mai incriminate cauze sunt lipsa de magneziu şi de calciu din dietă, lucru care poate afecta toată musculatura, nu numai cea din jurul sprâncenelor şi ochilor (aşa apar şi cârceii de la picioare). Recomandarea este de creştere a aportului de alimente bogate în aceşti nutrienţi (cereale integrale, seminţe de floarea soarelui, dovleac, susan, plante cu frunze verzi).

Tot pe primul loc în cauzele apariţiei spasmelor se află şi consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai şi alte băuturi energizante, astfel încât este bine să limitaţi consumul acestor alimente.

Sunt şi boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor: răceala, gripa, sinuzita, anemia, diabetul, însă aceste cazuri sunt rare. Bineînţeles, lipsa odihnei sau stresul au şi ele un rol în apariţia de reacţii ale musculaturii pleoapelor.

Cauzele locale sunt: iritaţii oculare, alergii, corpii străini oculari sau sindromul de ochi uscat. Astfel, ca să aflaţi cauza exactă de ce vi se zbate pleoapa este bine să mergeţi la medic!

Când este o urgenţă oftalmologică

În cazuri extrem de rare, aceste zvâcniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal şi imposibilitatea de a deschide pleoapele). Contracţia este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni şi iritaţii pe cornee (ţesutul anterior, transparent, al globului ocular).

Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar şi alte simptome (fotofobie, durere oculară, vedere înceţoşată şi neclară), ar trebui să consultaţi un medic oftalmolog pentru a exclude şi alte diagnostice.

Tratament doar în cazurile grave

”În afară de eliminarea factorilor incriminaţi mai sus, în cazurile grave, se poate recomanda o injecţie cu toxină botulinică, pentru a opri aceste spasme. Tot pentru cazurile grave, există intervenţii pentru rezolvarea chirurgicală a unor zone de muşchi sau inervaţie. Nu uitaţi primele măsuri de reducere a spasmelor oculare – renunţaţi la cafea/ciocolată şi dormiţi mai mult! Uneori, mai ajută la relaxarea musculaturii şi compresele calde din jurul ochilor.Lucrul la calculator reprezintă un stres în sine, aşa că nu uitaţi să luaţi pauze la intervale de 20-30 minute, timp de câteva secunde să priviţi la distanţă mare (4-5 metri) şi să clipiţi voluntar. Această practică ajută la prevenirea sindromului de ochi uscat şi a consecinţelor lui. Dacă apariţia spasmelor au la bază sindromul de ochi uscat, se recomandă instilarea de lacrimi artificiale”, a explicat medicul Roxana Cozubaş.

Medicul Roxana Cozubaş, activează în cadrul Policlinicii Dorobanţi a Spitalului Clinic de Copii ”Grigore Alexandrescu”, din Bucureşti, iar timpul liber în dedică prevenţiei în sănătate. Recomandările medicului Roxana Cozubaş pot fi găsite pe blogul personal, acolo unde îi învaţă pe pacienţi cum să îşi păstreze ochii sănătoşi.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite