Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Deputatul Shaorma. Alesul care a vorbit 15 minute în 14 ani de mandat

21
9 Nov 2020 21:05:45
Autor: Simona Voicu
În 2020, Irinel Stativă luat cuvântul de 11 ori, între 4 secunde şi 12 secunde, cât să răspundă prezent la vot
În 2020, Irinel Stativă luat cuvântul de 11 ori, între 4 secunde şi 12 secunde, cât să răspundă prezent la vot

Deputatul de Vaslui Irinel Stativă a reuşit o contraperformanţă greu de egalat de când este parlamentar: în cei 14 ani de activitate a vorbit doar 15 minute.

Cu o activitate parlamentară ştearsă, deputatul Irinel Stativă a reuşit să se remarce public în această vară, când, alături de colegul său de partid, Adrian Solomon, a fost implicat într-un scandal la o şaormerie din Centrul Vechi. 

Capitalul negativ de imagine, dar şi ameninţările voalate ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind posibila excludere a celor doi de pe listele de candidaţi, nu au influenţat deciziile atunci când s-au definitivat listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Irinel Stativă a prins un nou loc eligibil pentru Camera Deputaţilor, a treia poziţie, deşi la alegerile interne aleşii locali din Vaslui nu l-au votat pe poziţie eligibilă.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a justificat răsturnarea listelor, după ce inclusiv soţia sa, Gabriela Creţu a trecut de pe ultimul loc pe prima poziţie la Senat. Acesta a invocat că în cazul parlamentarilor în funcţie s-a ţinut cont de activitatea acestora.

În privinţa lui Irinel Stativă, activitatea de-a lungul celor trei mandate reprezintă, într-adevăr, un record, însă unul negativ: în 14 ani de activitate a vorbit doar 15 minute, de cele mai multe ori, când a răspuns la prezenţa la vot şi când a depus jurământul.

În vârstă de 47 de ani, Irinel Stativă a fost ales pentru prima dată deputat în legislatura 2004-2008. A intrat în Parlament în anul 2006, după ce titularul postului de deputat Ion Giurescu a fost numit preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Pe atunci, Stativă era presedintele Tineretului Social Democrat Vaslui. În 2012, Stativă a fost ales din nou deputat pe listele PSD.

La alegerile din 2016, Irinel Stativă a obţinut cel de-al treilea mandat de deputat. În toate cele trei mandate, a avut o activitate parlamentară modestă, fiind mai degrabă atras de ceremoniile publice locale, precum zilele satelor, de la care deputatul Stativă şi-a făcut obiceiul de a nu lipsi. Irinel Stativă rămas în istoria locală cu declaraţia pe care a făcut-o presei prin 2012, după doi ani de mandat, când a fost întrebat de ce de la alegeri nu a mai spus nimic în Parlament. „Nu am avut nimic de spus”, a răspuns acesta cu seninătate.

CV ascuns şi cuvântări la secundă

Unul dintre marile mistere ale deputatului Stativă îl reprezintă CV-ul pe care nu l-a publicat niciodată. În 2012, când candida pentru cel de-al doilea mandat, în spaţiul public a apărut un CV, în care se menţiona că Irinel Stativă a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Numai că o astfel de facultate nu există la Cuza, ci la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi. De altfel, înainte de a intra în administraţia publică, Stativă şi-a desfăşurat activitatea ca profesor de informatică la un liceu din Vaslui.
Activitatea parlamentară modestă a parlamentarului Irinel Stativă este consemnată şi în statisticile centralizate de Camera Deputaţilor. În mandatul 2012-2016, a luat cuvântul  de trei ori, odată când a depus jurământul, o dată când a răspuns la prezenţă şi o dată când a prezentat în plen Propunerea legislativă pentru stimularea formării profesionale pe lângă întreprinderile private. În total, 3 minute şi 55 de secunde.

În legislatura 2016-2020, Stativă a bifat 17 luări de cuvânt, pe lângă depunerea jurământului la început de mandat.  Cele mai multe ”cuvântări” le-a înregistrat în 2020, când, pe fondul pandemiei, proiectele legislative au fost adoptate prin vot electronic la distanţă. Astfel, Irinel Stativă a răspuns de 11 ori la prezenţa la vot, luările de cuvânt variind  între 4 secunde şi 12 secunde.

În 2019, Irinel Stativă a vorbit o singură dată în plenul Camerei Deputaţilor, 1 minut şi 59 de secunde, când a prezentat respingerea proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii statutului asistentului social în România.

În 2018, deputatul vasluian nu a luat niciodată cuvântul în Parlament, însă în 2017 a bifat patru cuvântări: cuprinse între 12 secunde şi 2 minute. 

Coleg de Parlament: „A spulberat mitul, nu este surdo-mut”

Prima luare de cuvânt a lui Stativă, din noiembrie 2017, a stârnit hohote de râs în plenul Camerei Deputaţilor. Şi asta pentru că un alt deputat de Vaslui, Corneliu Bichineţ, afirma public că Irinel Stativă a spulberat mitul că ar fi ”surdo-mut”.

”Intervenţia domnului deputat Irinel Stativă mi-a prilejuit o dublă bucurie. În primul rând, vreau să spulber prejudecata presei locale din judeţul Vaslui, cum că domnul Irinel Stativă, în trei mandate, nu a luat cuvântul niciodată. Iată, a avut o atitudine cât se poate de tranşantă aici, nu este surdo-mut, îl felicit”, declara Corneliu Bichineţ în plenul Camerei Deputaţilor.

„Alo, alo, alo....”

„Adevărul” a încercat să obţină un punct de vedere de la Irinel Stativă, în legătură cu activitatea acestuia parlamentară. Deputatul a răspuns la telefon în această după amiază, însă după ce a aflat cine este la capătul celălalt al firului a lăsat să se înţeleagă că nu are semnal la telefon: ”Alo, alo... alo”. Ulterior, a precizat că este la o slujbă şi că va reveni cu un telefon, lucru care nu s-a întâmplat. 

Luni, deputatul Stativă a participat, alături de alţi colegi de partid, la hramul mănăstirii din satul Draxeni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

kevin hoher
9.11.2020, 21:23:42

Nu este surdo-mut. Este surdo-tamp!

+5 (15 voturi)
Ludwig
9.11.2020, 22:01:46

Din 15 minute, zece au fost depunerea juramantului. Asta e ala ce striga in shaormerie : mai mustafa, mustafa....Casierul era un turc ce doar vroia respectarea legii. Asta de la psd habar nu are ca imigrantii sunt protejatii stangii. Uitati-va bine la fata lui ce figura de macelar in piata Matache are! Inteligenta le fel...

+13 (13 voturi)
Marck
9.11.2020, 21:28:19

Ați greșit! Nu e Stativă E Papilă Gustativă Gras ca o locomotivă Și plin ca o sugativă. Cum vreți ăsta să vorbească? El cu mecla aia flască Parcă a-nghițit o broască Și nu pare să-i priască.

+1 (9 voturi)
Hoban Razvan
9.11.2020, 21:36:24

O sa il "auzim" din nou in Parlament, fiti pe pace, vasluienii n-au nici o jena sa-l voteze din nou.

+8 (8 voturi)
annonymous66
9.11.2020, 22:01:50

votati PESEDE fratilor, votati continuitate! 30 de ani incolo la fel ca azi... vai de capul meu

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările