Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Descoperire scandaloasă în dosarul „sexgate în sutană“: episcopul Huşilor, filmat alături de un bărbat în ipostaze pornografice. Cine apare alături de prelat

59
16 Jun 2017 16:33:54
Autor: Simona Voicu
Corneliu Bârlădeanu, episcopul Huşilor FOTO Adevărul
Corneliu Bârlădeanu, episcopul Huşilor FOTO Adevărul

Judecătorii Tribunalului Vaslui au respins propunerea de arestare a trei preoţi acuzaţi că l-au şantajat pe Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, cu un filmuleţ în care acesta ar apărea împreună cu un fost elev de seminar, în prezent preot, într-o postură compromiţătoare.

Judecătorii vasluieni au dispus plasarea celor trei preoţi în arest la domiciliu, impunându-le o serie de obligaţii, pe lângă interdicţia de a părăsi imobilele în care locuiesc.

Cei trei preoţi au părăsit arestul Poliţiei Vaslui în jurul orei 16.00, când le-au expirat mandatele de reţinere. În faţa judecătorilor, aceştia s-au prevalat de dreptul la tăcere, fiind reprezentaţi de avocaţi. 

Sentinţa pronunţată de judecătorii vasluieni nu este definitivă, Curtea de Apel Iaşi urmând să hotărască dacă cei trei preoţi vor fi cercetaţi în stare de libertate sau în arest la domiciliu.

”Avem mult de lucru, sunt aspecte prezentate de procurori în baza probatoriilor strânse în această perioadă. Noi ne-am spus punctul de vedere în faţa instanţei, avem mult de lucru ca şi apărători în acest dosar, pentru a demonstra că nu a existat infracţiunea de şantaj, astfel cum a fost ea prezentată de procurori. Dar deocamdată discutăm doar despre măsura preventivă şi este important ca ei să fie la domiciliu pentru a putea să-şi facă apărările calificate în acest sens. Vom cântări fiecare pas procedural în dovedirea netemeiniciei acuzaţiilor”, a precizat avocatul Ionel Nechita, apărătorul a doi dintre preoţii inculpaţi.


Cei trei preoţi acuzaţi de şantaj, de la stânga la dreapta: Mihail Răzvan Bumbu, Cristian Sebastian Jitaru şi Gheorghe Damian, au fost aduşi în arestul Poliţiei Vaslui FOTO Simona Voicu

Acesta a precizat că nu a vizionat filmuleţul despre care reprezintă obiectul şantajului însă a precizat că procurorii DNA au prezentat la dosarul analizat de judecători mai multe capturi din respectiva filmare.

Filmare compromiţătoare  

În aceste imagini, episcopul Corneliu Bârlădeanu ar apărea în ipostaze compromiţătoare pe o filmare de 22 de minute, alături de un tânăr, despre care surse neoficiale afirmă că ar fi un fost elev al Seminarului Teologic Huşi, în prezent preot într-o comună din Vaslui. 

Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu, a depus luni, 12 iunie, o plângere la DNA, Serviciul Teritorial Iaşi, sesizând că ar fi şantajat de preotul Cristi Sebastian Jitaru, arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopalei Huşi. 

Surse judiciare au precizat pentru ”Adevărul” că pe data de 30 mai 2017 consilierii Episcopiei Huşilor au fost abordaţi de preotul Jitaru. Arhimandritul le-ar fi spus că deţine un material compromiţător cu Episcopul Corneliu şi le-ar fi spus că, în cazul în care Preafericitul Corneliu nu va interveni pentru a-l propune pentru funcţia de episcop vicar, va oferi presei materialul compromiţător şi-l va folosi în cadrul Sfântului Sinod din data de 15 iunie pentru a-l denigra. 

Potrivit procurorilor DNA, în aceeaşi manieră ar fi procedat şi ceilalţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Răzvan Mihail Bumbu. Aceştia ar fi pretins episcopului, în intervalul 12 – 14 iunie 2017, suma de 50.000 euro.

FOTO: Arhimandritul Jitaru l-ar fi şantajat pe episcop pentru un post de vicar

În timpul cercetărilor, Episcopul Corneliu a fost de acord să poarte aparatură tehnică de supraveghere pentru a aduna probe despre cei care l-ar fi şantajat. Apropiaţii preoţilor Răzvan Mihai Bumbu şi Gheorghe Damian susţin că de fapt aceştia solicitau fonduri pentru anumite lucrări de reparaţii la bisericile la care slujeau, că între ei şi episcop era o relaţie tensionată şi că înaltul prelat i-ar fi ameninţat că îi va muta la alte parohii de rang inferior. Ameninţările episcopului l-ar fi înfuriat pe unul dintre preoţi care a hotărât să îi solicite episcopului banii acordaţi atunci când i-a fost acordată parohia: 15.000 de euro. În timp ce erau monitorizaţi de DNA, cei doi preoţi au fost contactaţi în mai multe rânduri de reprezentanţii Episcopiei pentru a li se oferi personal banii solicitaţi, însă preoţii Bumbu şi Damian au refuzat acest lucru, cerând ca sumele să fie virate în contul bisericilor, pentru a-i folosi la lucrările de reparaţii. 

FOTO Preotul Răzvan Bumbu slujeşte la Parohia Văleni

 
Episcopia îşi cere iertare pentru tulburarea creată
 
În urma reţinerii celor trei preoţi, Episcopia Huşilor a emis un comunicat de presă în care vorbeşte despre dragoste părintească şi rugăciune, cerându-şi iertare pentru ”tulburarea creată”.
 
”Episcopia Huşilor aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că a luat act cu profundă îngrijorare şi regret de situaţia creată de susnumiţii, nădăjduind totodată că instituţiile abilitate ale statului vor clarifica această speţă, urmând ca după pronunţarea finală a acestora, să fie hotărâte şi măsuri canonico-disciplinare potrivit Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Îndemnăm cu dragoste părintească pe toţi fiii duhovniceşti ai Eparhiei Huşilor şi ai Bisericii Ortodoxe Române să sporească lucrarea rugăciunii şi a faptelor bune, cerându-le iertare pentru tulburarea creată şi asigurându-i că aceste incidente sunt tratate cu maximă responsabilitate pastorală, pentru o activitate transparentă şi în conformitate cu crezul creştin”, se arată în comunicatul Episcopiei Huşilor. 

FOTO Preotul Gheorghe Damian ar fi solicitat bani Episcopiei pentru biserica la care slujeşte

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

59 Comentarii

Florin Seft
16.06.2017, 16:59:42

Incredibil ce oameni! Episcopia isi cere scuze pentru tulburarea creata si incidentul e tratat in conformitate cu crezul crestin. Ce ipocriti, ei au sustinut marsul pentru coalitia familiei acum cateva saptamani, iar episcopul se distreaza in pat cu un tinerel! Salariile lor sunt platite din banii nostri. In cativa ani, bisericile vor ramane goale cu o inflatie pe piata muncii de tineri absolventi la teologie. Din pacat, BOR nu se va reforma niciodata!

+28 (30 voturi)
Adrian Foangă
16.06.2017, 17:25:53

Astia va invata cum e cu familia traditionala :))

+14 (22 voturi)
Stancu Dan
16.06.2017, 17:51:57

Un motiv numai bun sa-ti bagi picioarele in ea de biserica. Dar, in acelasi timp, un motiv numai bun de a contesta aformatia LGBT-istilor precum ca popii sunt reptrograzi. Ete, popii sunt moderni si progresisti, europeni adevarati.

+9 (15 voturi)
Marcel Cristea
16.06.2017, 17:16:59

Where are all those Romanians splaining us that only the Catholic Church employs homosexual priests and that all orthodox pagans are hetero?

+2 (14 voturi)
^falus
16.06.2017, 17:51:43

astia sunt crestinii si familia lor: niste homosexuali in negare.

+3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (59)

Modifică Setările