Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Detenţie pe viaţă pentru recidivistul care a ucis doi soţi după ce a fost eliberat în baza recursului compensatoriu

3
13 Jan 2021 18:20:23
Autor: Simona Voicu
Gheorghe Creţu, adus în lanţuri la Tribunal de poliţiştii SAAS
Gheorghe Creţu, adus în lanţuri la Tribunal de poliţiştii SAAS

Magistraţii Tribunalului Vaslui au pronunţat miercuri, 13 ianuarie, sentinţa într-unul dintre cele mai cutremurătoare dosare de omor înregistrat în zonă. Doi soţi cu o situaţie materială bună au fost ucişi cu brutalitate extremă de un recidivist periculos, eliberat mai devreme din închisoare graţie recursului compensatoriu.

Gheorghe Creţu (24 ani), un infractor cu multiple condamnări la activ, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Vaslui la detenţiune pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi 12 ani de închisoare pentru tâlhărie. Pedepsele au fost contopite, astfel că pedeapsa rezultantă a fost detenţiunea pe viaţă, condamnare la care nu pot fi aplicate sporuri de pedeapsă. Inculpatul a fost obligat de instanţă să achite câte 200.000 de lei daune morale pentru fiul şi fiica victimelor, respectiv 15.000 de lei daune materiale. 

Gheorghe Creţu a fost găsit vinovat de moartea şi jefuirea soţilor Elena şi Nicolae Coşer, o familie înstărită din localitatea vasluiană Zorleni. Brutalitatea cazului i-a determinat şi pe procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Vaslui să solicite în instanţă aplicarea detenţiunii pe viaţă pentru inculpat.

„Faptele sunt de o cruzime deosebită. Victimele, oameni gospodari, nu meritau un astfel de sfârşit. Având în vedere perseverenţa infracţională a inculpatului, multitudinea loviturilor aplicate, vârsta victimelor- persoane de peste 80 de ani, lipsite de apărare, modul de acţiune- folosirea mănuşilor, a cuţitului pus în mâna victimei de sex feminin, (o persoană cu mulptiple afecţiuni medicale, care se deplasa cu dificultate) pentru a induce în eroare organele de cercetare penală, faptul că inculpatul nu a recunoscut şi nu a regretat faptele comise, ne îndreptăţesc să solicităm detenţiunea pe viaţă, este singura pedeapsă potrivită”, a afirmat procurorul Ingrid Botezatu, cu ocazia prezentării concluziilor pe fondul cauzei în faţa instanţei.

Solicitarea Ministerului Public a fost însuşită şi de avocatul copiilor victimelor, care a subliniat că de-a lungul carierei sale a văzut multe dosare de omor, însă rar i-a fost dat să vadă o modalitate atât de violentă de a curma viaţa a doi oameni nevinovaţi, a căror agoniseală de o viaţă a fost ţintă pentru infractorul, care le era vecin, şi a ieşit din închisoare mai devreme, pentru că a fost încarcerat ”în condiţii necorespunzătoare”.

”A fost o moarte de un cinism dus dincolo de limita patologică. Nu există o altă pedeapsă care să poată compensa fapta comisă. În această cauză este vorba de cinism şi de sfidare. Uitaţi, inculpatul şi acum ne priveşte zâmbind. Este o durere pentru familie să îl vadă pe inculpat zâmbind în cameră. Aceşti copii au făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru a asigura părinţilor lor o bătrâneţe liniştită, le-au asigurat geamurile la casă cu gratii, au montat senzori, le-au angajat o menajeră, îi sunau în fiecare zi. Pierderea lor într-o manieră atât de brutală a produs o suferinţă peste care nu au reuşit să treacă nici în prezent”, a precizat avocatul Roxana Hâj, care i-a reprezentat pe fiica şi fiul celor două victime.

Deşi locuiesc în alte colţuri ale ţării, cei doi copii ai soţilor Coşer au fost nelipsiţi de la toate termenele de judecată. Cu tricouri pe care aveau inscripţionate, chipurile părinţilor, aceştia au asistat la întreg procesul, momentul cel mai emoţionant fiind la finalul cercetării judecătoreşti, când odată cu prezentarea detaliilor le-au fost ucişi părinţii au izbucnit în plâns în sala de judecată. Aceştia au menţionat că sunt conştienţi că şansele de a primi daunele sunt foarte mici, însă îşi doresc că orice sumă o vor primi să o doneze unor cămine de bărâni, pentru a le oferi o bătrâneţe liniştită, aşa cum şi-o doreau pentru părinţii lor.

Soţii Coşer au avut parte de un sfârşit cumplit FOTO Arhivă familie

Gheorghe Creţu nu a recunoscut faptele, ca atare nici nu a manifestat vreo urmă de regret. La finalul procesului, când preşedintele completului de judecată l-a întrebat de ce suma de bani (15.000 de lei) sustrasă din locuinţa bătrânilor, respectiv ceasurile şi bijuteriile acestora, se aflau asupra sa, într-o cameră de hotel din Iaşi, bărbatul s-a încurcat în explicaţii. El a refuzat şi testarea poligraf, deşi iniţial îşi dăduse acordul. Întreaga sa apărare a fost bazată în a arunca vina pe un alt tânăr, martor în dosar, care a stat la pândă cât el a acţionat în casa soţilor Coşer. 

Criminalul demascat de taximetrist

Cei doi bătrâni au fost găsiţi măcelăriţi chiar de către menajera lor pe 22 august 2019. Întreaga casă era răvăşită, iar victimele au fost găsite în curte, respectiv în holul casei. Atacatorul a aşezat în mâna bătrânei un cuţit. Femeia, care se deplasa cu dificultate după ce suferise un AVC, a ieşit în holul casei după ce a auzit zgomote în curte, iar soţul nu se mai întorcea. Acolo, a fost prinsă şi lovită cu cruzime. 

După comiterea faptelor, Creţu s-a deplasat la Bârlad, de unde a luat un taxi, căruia i-a solicitat să îl transporte până la Iaşi. În timpul deplasării, tânărul i-a solicitat taximetristului să îi deschidă geamul de la portiera, moment în care a aruncat pe geam spray-ul paralizat, pe care îl avea asupra sa. Ulterior, i-a solicitat să oprească în apropierea unui tomberon, unde Creţu a aruncat hanoracul pe care îl avea asupra sa. În timpul deplasării spre Iaşi, pe raza municipiului Vaslui, criminalul i-a cerut taximetristului să oprească din nou în apropierea unui tomberon, unde a aruncat un rucsac, apoi să îl ducă la un magazin de papuci. Au oprit la bazarul din oraş, de unde Creţu şi-a cumpărat o pereche de pantofi sport noi, aruncându-i pe cel cu care era încălţat. 

Când s-a întors acasă, taximetristul i-a spus soţiei că a efectuat o cursă la Iaşi şi că a avut un client ciudat, care a aruncat diverse obiecte la gunoi şi când i-a solicitat informaţii, i-a spus că a făcut puşcărie şi vrea să scape de lucruri. Atunci, soţia i-a relatat că a văzut pe internet că doi bătrâni au fost ucişi. Taximetristul a alertat autorităţile, relatând despre clientul ciudat. Gheorghe Creţu a fost prins de poliţişti într-un hotel din Iaşi, având asupra sa banii soţilor Coşer, bijuteriile şi ceasurile pe care copiii le oferiseră cadou cu diverse ocazii. 

Condamnat pentru mai multe tâlhării, Gheorghe Creţu ieşise din închisoare în martie 2019, după ce a câştigat 282 de zile în baza recursului compensatoriu. 

 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Indolenţa statului ucide: de la furt neanchetat la dublă crimă: „Să-ţi vezi părinţii scoşi din casă în saci de plastic e cumplit, este o traumă pe viaţă“

Cine este criminalul care i-a ucis pe cei doi soţi din Vaslui: un tâlhar feroce care acţiona la drumul mare, pedepsit cu multă blândeţe de justiţie

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Un cititor
13.01.2021, 19:02:14

"după ce a fost eliberat în baza recursului compensatoriu" Aceasta crima trebuie imputata mafiotului de la Rahova, si tuturor complicilor la crima. Mai clar, toti criminalii PSD-isti care au votat ac lege !! De aceea PSD este un partid criminal ---pe bune. Oare la cate crime sunt complici criminalii care au votat ac lege?! ....si daca acest guvern ar alege sa nu ne mai dea deloc salarii si pensii, iar criminalii PSD ne-ar da lapte si miere....tot nu as pune stampila pe criminalii PSD !!!

+4 (4 voturi)
Ludwig
13.01.2021, 21:24:47

Multumim bubosului cu glas mieros de la iasi ce a legalizat recursul compensatoriu...

+3 (3 voturi)
m lupascu
13.01.2021, 20:26:20

- familie asasinata prin grija părintească a crimei organizata pro esedalde

+1 (1 vot)
Modifică Setările