Doi soţi din Vaslui acuză autorităţile că le-au luat cu forţa cei nouă copii: „Au venit noaptea, cu jandarmi şi poliţişti“. Motivul: „Minorii erau neglijaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din localitatea Dumeşti se judecă cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, după ce toţi cei 9 copii le-au fost luaţi în regim de urgenţă şi plasaţi la asistenţi maternali, respectiv centre de plasament.

Soţii Dumitru şi Lenuţa Munteanu, din comuna Dumeşti, povestesc printre lacrimi momentele dramatice ale despărţirii de cei nouă copii. Ei spun că reprezentanţii DGASPC Vaslui au venit la ora 4 dimineaţa, însoţiţi de nouă jandarmi, poliţişti şi un executor judecătoresc, în total 19 persoane. Copiii au fost treziţi din somn pentru a fi luaţi de asistenţii sociali. Speriaţi, micuţii au început să ţipe, implorându-şi părinţii să nu îi lase să fie luaţi. 

”Nici dacă eram criminali nu veneau atâtea forţe de ordine”, spune Dumitru Munteanu. Soţia acestuia nu se opreşte din plâns, spunând că s-a rugat de cei de la Protecţia Copillului să-i lase măcar pe cel mai mic dintre copii, pe care îl alăpta.

 În sprijinul soţilor Munteanu au venit ”fraţii” baptişti, care, de altfel, au sprijinit în mod constant familia. În mediul online au apărut mai multe înregistrări cu mărturiile celor doi părinţi, care acuză că le-au fost luaţi copii din nişte motive ”neadevărate”: ”A fost bătaie de joc, copiii dormeau, ni i-au luat din plapume. Care ţipau, care se ascundeau pe sub mese. Strigau <Vreau cu tata>, <Vreau cu mama>, <Tata, promite-mi că mă iei înapoi> ”.

 Părinţii care au rămas fără cei 9 copii: ”Ne-au luat copilaşii din somn, ţipau şi ne rugau să nu-i lăsăm” 

De partea cealaltă, reprezentanţii DGASPC Vaslui afirmă că familia Munteanu, din satul Dumeşti, era de mai mulţi ani monitorizată, pentru că îşi neglijau cei nouă copii, care se aflau într-o situaţie deplorabilă în momentul în care au fost scoşi din familie: murdari şi cu păduchi. 

Cei nouă copii au fost luaţi în data de 24 noiembrie în baza unei ordonanţe preşedinţiale emise de Tribunalul Vaslui cu o zi înainte. A fost nevoie de jandarmi şi executor judecătoresc, spun cei de la Protecţia Copilului, pentru că familia nu şi-a dat acordul pentru preluarea copiilor. 

Protecţia Copilului: ”Au persistat în neglijenţă”

”Cei nouă copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, au fost luaţi în regim de urgenţă, prin procedura de executare silită, aşa cum se întâmplă în fiecare caz, când nu este acordul părinţilor. Copii erau neglijaţi fizic, alimentar şi trăiau în nişte condiţii mai mult decât degradantă. În anul 2009, aceşti copii au mai fost preluaţi de noi, ulterior fiind reintegraţi în familie, urmare a admiterii recursului înaintat de părinţi la Curtea de Apel Iaşi. În anul 2013, familia a intrat din nou în monitorizarea noastră şi a reprezentanţilor Primăriei, pentru că au fost semnalate din nou forme de neglijenţă, situaţia în care au persistat până la sfârşitul anului trecut, în ciuda ajutorului de care s-au bucurat din partea unui ONG şi a unei organizaţii creştine, care le-a construit şi o casă”, a declarat pentru ”Adevărul”, Irina Cîmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Casa construită cu ajutorul semenilor are două camere, iar în filmuleţele care circulă în mediul online, în ciuda imaginii sărăcăcioase, încăperile par îngrijite. Autorităţile spun încă că familia a făcut curăţenie în casă, după preluarea copiilor şi că de fapt, în şase luni de la construirea casei ar fi contribuit, prin nepăsare, la degradarea camerelor. 

Camera în care locuiau cei nouă copii, foto Paul Marica

image

Reprezentanţii DGASPC spun că doi dintre cei nouă copii, cei mai mici, au fost plasaţi la asistenţi maternali, iar ceilalţi internaţi în centre de tip familial din subordinea DGASPC. Psihologii nu au identificat forme de abuz fizic împotriva minorilor. De altfel, cei doi părinţi spun în înregistrările video că nu şi-au bătut niciodată copii. 

Soţii Lenuţa şi Dumitru Munteanu au atacat decizia Tribunalului Vaslui, prin care s-a dispus preluarea în regim de urgenţă a celor nouă copii. Curtea de Apel Iaşi, instanţă care judecă recursul, ar fi trebuit să se pronunţe pe 8 ianuarie asupra acestui caz, însă, la termenul stabilit, a repus cauza pe rol.

”Pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 100 alin. 3 din Legea nr. 272/2004 se impune analizarea motivelor de apel, în susţinerea cărora s-au solicitat probe care nu au fost puse în discuţie părţilor. În consecinţă, instanţa repune cauza pe rol pentru discutarea probelor.”, se arată în soluţia Curţii de Apel Iaşi din 8 ianuarie.

Casa familiei Munteanu, foto Paul Marica

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite