Drama mamei care îşi sacrifică un copil pentru a-l salva pe celălalt. Una din fetiţe are o malformaţie, cealaltă se internează cu sora ei în spital la fiecare criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daria Huţanu (în mijloc), alături de mama şi de sora ei FOTO Sabina Ghiorghe
Daria Huţanu (în mijloc), alături de mama şi de sora ei FOTO Sabina Ghiorghe

Mioriţa Huţanu (34 de ani), din localitatea vasluiană Zorleni, îşi creşte singură, din leafa de confecţioneră, cele două fiice şi este nevoită să-i sacrifice viitorul fiicei mai mari pentru a-i salva viaţa celei mici. Copila cea mare se internează în spital cu sora ei, grav bolnavă, fiindcă mama nu-şi permite costurile de spitalizare pentru însoţitor.

Daria (8 ani) şi Bianca Huţanu (14 ani) şi-au petrecut o bună parte a copilăriei împreună în spital. Cea mică pentru că suferă de o boală grea, iar cea mare se internează alături de ea în calitate de aparţinător.

Fiind minoră, copila nu trebuie să plătească taxa de spitalizare ca însoţitor – 20 de lei pe zi, bani pe care mama copilelor nu-şi permite să-i achite. Salariul de confecţioneră se duce în mare parte pe drumurile la spital, analize şi pe investigaţii pentru cea mică.

Mioriţa Huţanu, mama celor două fetiţe, are doar 34 de ani şi a fost greu încercată de soartă. Trăieşte în localitatea vasluiană Zorleni, la câţiva kilometri de Bârlad, într-o casă ridicată din propriile eforturi, care sclipeşte de curăţenie. Doar două camere au fost amenajate, atât cât s-a putut, până la venirea pe lume a Dariei, mezina care-i umple inima de bucurie de câte ori o strânge în braţe.

Tratată greşit pentru epilepsie

Daria Huţanu (foto jos) s-a născut cu o malformaţie pe care medicii nu i-au diagnosticat-o în maternitate, ci a fost constatată de mamă, când fetiţa avea aproape două luni: o gaură mică la nivelul gâtului, care avea corespondent în stomac. A fost rezolvată chirurgical, însă problemele au continuat. În jurul vârstei de 2-3 ani, a început să facă crize asemănătoare celor de epilepsie. După ce a fost dusă la mai mulţi doctori, la Bârlad, Iaşi şi la Bucureşti, a fost diagnosticată cu epilepsie şi i-a fost prescris un tratament foarte puternic. Trei ani a urmat acest tratament, adevărata suferinţă a copilei fiind, de fapt, de cu totul altă natură.

daria hutanu

„Daria făcea crize foarte urâte şi dese. Primeam o reţetă lunară cu câte cinci flacoane de medicamente. Dacă rămâneam la ultimul flacon, intram în panică. Tratamentul părea să funcţioneze, dar, de fapt, îi făcea mai mult rău“, povesteşte Mioriţa Huţanu.

O altă malformaţie

În urma unei noi crize, copila a ajuns din nou la spital şi atunci i-a fost descoperită adevărata boală. Medicul Florin Popa, de la Spitalul de Copii din Bârlad, a descoperit că Daria are disfuncţii ale rinichilor. Un rinichi era deja atrofiat, iar celălalt prezenta fisuri. „Are o malformaţie din naştere. Are reflux vezico-uretral, adică un flux anormal al urinei din vezică spre tractul urinar superior. A fost făcută o intervenţie pentru a fi protejat rinichiul sănătos, s-a introdus o substanţă ca urina să nu mai treacă din vezică prin rinichi. Se poate trăi aproape normal numai cu un rinichi, dar trebuie ţinut permanent sub control. Colegii din Iaşi vor decide dacă poate fi operată acum sau mai târziu pentru înlăturarea rinichiului atrofiat“, explică doctorul Popa.

Soluţie temporară

Medicii specialişti de la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi au realizat o intervenţie de protejare a rinichiului funcţional şi, de atunci, starea de sănătate a copilei s-a îmbunătăţit vizibil. Procedura a constat în introducerea unui gel în canalele rinichiului valid. Acum, Daria trebuie să ia antibiotice încontinuu, schema de tratament fiind înnoită la fiecare zece zile. Lunar, şi chiar de două ori pe lună, trebuie să facă analize la spitalul din Bârlad şi, periodic, trebuie să fie internată la Iaşi pentru investigaţii amănunţite. „M-au consiliat la Iaşi, mi-au explicat ce trebuie făcut. Eu am fost de acord. La final, mi-au spus că gelul injectat costă 2.800 de lei. Numai seringa specială cu ac de 22 de centimetri a costat 55 de euro. M-am împrumutat“, spune plângând Mioriţa Huţanu.

Pe 15 iunie, Daria este programată la noi investigaţii şi, în funcţie de rezulatul obţinut, chirurgii decid dacă micuţa poate fi operată pentru extirparea rinichiului nefuncţional, măsură ce se impune pentru a ajuta celălalt rinichi să funcţioneze.

Analize chinuitoare

„Unele investigaţii sunt foarte dureroase chiar şi pentru un adult. Este o analiză care impune să stea nemişcată timp de trei ore. Când i-au introdus prima dată sondă urinară, au ţinut-o şase oameni. A început să ţipe de durere şi când am izbucnit în lacrimi, a suportat toată durerea fără să mai scoată un sunet ca să mă liniştească pe mine“, povesteşte Mioriţa Huţanu. Ea spune că de multe ori, nu a putut să plece de la serviciu ca să meargă cu Daria la spital. „Trebuie să-mi păstrez locul de muncă“, adaugă plângând mama celor două copile.

Mai puternică decât pare

Mioriţa Huţanu plânge nu numai la gândul că ar putea s-o piardă pe Daria, dar şi din cauza remuşcărilor pe care le simte faţă de Bianca – elevă în clasa a VII-a, copilul care împarte suferinţa pe care trebuie să o poarte cea mică.

daria hutanu

„La Bârlad, am internat-o de multe ori pe Bianca alături de ea, pentru că nu aveam bani să plătesc taxa de aparţinător. Şi când merg la Iaşi, prima dată trebuie să plătesc spitalizarea mea pentru cinci zile, apoi se fac formele de internare. Fetiţa cea mare suferă enorm, a lipsit de la şcoală, ca să nu plătesc internarea“, mărturiseşte amărâtă Mioriţa Huţanu.

Daria este un copil plin de energie, elevă în clasa I. Arată ca un copil normal şi e foarte veselă. Când oboseşte, Daria  se retrage singură în casă, ştiind că riscă o nouă criză: „Îmi doresc să fiu sănătoasă, să nu mai plângă mami. Poate şi o păpusă aş vrea“.

Când îşi vede mama şi sora plângând, depăşite de atâtea greutăţi, cea mică le strânge în braţe şi le zâmbeşte. Tot ea le şterge şi lacrimile.

Conturi în care puteţi dona

Colegii de muncă ai Mioriţei Huţanu au aflat de curând drama ei. Aceştia au luat iniţiativa de a organiza campanii umanitare, astfel încât cei care doresc să le ajute pot face donaţii în două conturi deschise pe numele Huţanu Mioriţa:

Cont în lei: RO56RNCB0260112174680001
Cont în valută: RO29RNCB0260112174680002.

Cheltuielile cu drumurile la spital, analizele, medicamentele şi cu spitalizările sunt prea mari pentru bugetul Mioriţei Huţanu. Salariul ei este de aproximativ 750 de lei, la care se adaugă tichetele de masă şi alocaţiile fetelor. Uneori, costurile lunare pentru tratamentul celei mici sunt mai mari decât veniturile: „O neglijez pe Bianca, sunt conştientă. Singură refuză să-i cumpăr câte ceva, îmi spune să ţin banii pentru Daria. Au fost controale programate la care nu am putut să merg din cauza lipsei banilor. Medicii mi-au reproşat. Au spus că din cauza părinţilor suferă copiii“.

Cu toate acestea, Mioriţa Huţanu nu s-a plâns niciodată colegilor de la serviciu ori consătenilor, ci a îndurat singură toate greutăţile. Problemele majore prin care trece au fost aflate întâmplător, când Bianca, fiica cea mare, a avut o cădere nervoasă în faţa dirigintei, chiar luna trecută.

„Este eleva mea de patru ani şi nu am ştiut prin ce greutăţi trece acasă. O învoiam destul de des pe Bianca şi spunea că trebuie să meargă cu surioara ei la spital. Dar nu am ştiut de ce. Bianca a început să plângă în hohote într-o zi şi mi-a spus cât de greu se descurcă. Ne-am mobilizat şi i-am ajutat cu cât am putut“, spune Ana-Maria Stoica, diriginta fetei. După ce au aflat povestea lor, profesorii Biancăi au strâns 1.400 de lei pentru a mai acoperi din cheltuieli.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite