Dulceaţa de bujori, o specialitate rară şi rafinată din bucătăria celor mai iscusite gospodine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dulceaţă specială şi foarte rar întâlnită, cu un gust deosebit, este cea preparată din bujori. Profesorul bârlădean Nicolae Curelea ne oferă reţeta şi secretele pentru realizarea preparatului delicios.

Profesorul Nicolae Curelea este un maestru al bucătăriei care promovează gastronomia tradiţională românească, în special pe cea din zona Moldovei. Maestrul bârlădean este considerat un adevarat expert în prepararea duclceţurilor şi a lichiorurilor rare.

Iată reţeta de dulceaţă de bujori oferită de profesorul Nicolae Curelea:

Ingrediente:

- 600 g petale de bujori, puternic parfumaţi;
- 10 g sare de lămâie + 10 g zahăr tos pentru frecat petalele de bujori cu gingăşie;
- 2 kg zahăr;
- 1 litru apă de izvor;
- 2 lămâi dolofane de la care se foloseşte sucul filtrat + 2 linguriţe de coajă galbenă, tocată fideluţă;
câteva picături de colorant roşu alimentar (dacă este necesar).

Mod de preparare

Florile de bujor se recoltează la maturitate deplină, cânt sunt înflorite complet, dimineaţa cu noaptea-n cap, înainte de răsăritul soarelui, şi se folosesc în stare foarte proaspătă.

Bujorii se scutură de impurităţi şi de insecte, se spală sub jet de apă rece din abundenţă, se scutură din nou pentru a se zvânta mai repede, după care se desprind petalele cu mâna sau cu foarfeca, înlăturându-se vârfurile albe, şi se pun într-un castron foarte curat. Le cântărim.

Imediat trecem la pregătirea siropului din zahăr, apă de izvor, suc de lămâie şi colorant alimentar. Fierbem siropul la foc potrivit 15-20 minute. Luăm spuma, dacă se formează.

Cât timp siropul fierbe, presărăm petalele de bujor cu sarea de lămâie şi zahărul tos prevăzute în reţetă şi le amestecăm foarte uşor, de jos în sus, până ce sarea de lămâie şi zaharul s-au topit.

Când siropul este potrivit de legat, răsturnăm castronul cu petale şi coaja de lămâie în el, amestecăm uşor şi fierbem dulceaţa la foc potrivit 20-25 minute, până ce se leagă. Când este gata, oprim focul, acoperim cratiţa cu un prosop umed şi lăsăm dulceaţa să se răcească.

Se pune rece în borcane foarte curate, care se sigilează, se etichetează şi se pun la loc răcoros, curat, uscat şi întunecos.

Vă mai recomandăm:

Reţeta de piftie de porc care nu te va trăda niciodată. Secretele dezvăluite de un maestru în bucătăria moldovenească

Cum pregătim o „mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă şi cum se amestecă făina de porumb pentru a ieşi perfectă

Ce sunt alivencile moldoveneşti: o reţetă de pe vremea lui Ion Creangă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite