Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Escrocheria care a scandalizat Germania. O grupare infracţională s-a folosit de familii sărace ca să încaseze ilegal peste un milion de euro de la statul german

1
28 Jun 2022 18:48:04
Autor: Valentin Trufasu
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Procurorii DIICOT-Structura Centrală, împreună cu poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigaţii Criminale, au coordonat efectuarea a 15 percheziţii domiciliare pe raza teritorială a judeţului Vaslui. Au fost vizaţi membrii unei grupări infracţionale suspectaţi de înşelăciune şi evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, percheziţiile au avut loc pe 28 iunie în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autorităţile judiciare din Germania într-un dosar ce vizează constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi evaziune fiscală în domeniul asigurărilor sociale.

Simultan, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 29 de percheziţii domiciliare privind activitatea aceluiaşi grup infracţional. Cercetările efectuate de către autorităţile judiciare din Germania vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală, în urma căreia statul german a fost prejudiciat cu peste un milion de euro.

„S-a reţinut că, în perioada 2014-2017, membrii grupului infracţional organizat au recrutat, prin inducerea în eroare cu privire la obţinerea unor locuri de muncă sau prin constrângerea exercitată în vederea achitării unor datorii contractate anterior, familii vulnerabile din România, cu o situaţie financiară precară, pe care le-au relocat temporar în Germania, în vederea obţinerii indemnizaţiilor acordate de statul german pentru creşterea şi îngrijirea copiilor minori, precum şi alte ajutoare sociale”, spun anchetatorii.

Odată ajunse pe teritoriul statului german, familiile provenite din România au fost cazate de membrii grupului infracţional organizat, care au deschis conturi bancare pe numele acestora (cardurile bancare rămânând în posesia membrilor grupului infracţional organizat), şi le-au solicitat să depună documentele necesare în vederea obţinerii ajutoarelor sociale.
 

Trimiteau familiile de români acasă şi continuau să le încaseze ajutoarele sociale

Imediat după ce erau plătite prestaţiile sociale, familiile erau trimise înapoi în România de către membrii grupului infracţional organizat, care au continuat să încaseze sumele de bani plătite cu titlu de ajutoare sociale pentru familiile care părăsiseră teritoriul acestui stat.

”Acţionând în această modalitate, membrii grupului infracţional organizat au prejudiciat statul german, având în vedere faptul că reşedinţa obişnuită în Germania este o condiţie pentru a solicita şi primi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copiilor minori”, concluzionează procurorii DIICOT.

Percheziţiile domiciliare au fost efectuate de către poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigaţii Criminale şi IPJ Vaslui (inclusiv criminalişti şi membri ai echipelor de acţiuni speciale ale Poliţiei Române).

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate mai multe înscrisuri care au legătură cu activitatea infracţională. De asemenea, au fost audiate 45 de persoane până în acest moment în calitate de suspecţi.

O persoană arestată în România şi patru în Germania

În cadrul acţiunii a fost pus în aplicare pe raza judeţului Vaslui un mandat european de arestare, persoana solicitată fiind prezentată, după audiere, parchetului competent în vederea sesizării instanţei de judecată. În plus, 4 persoane au fost arestate în Germania.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, care a organizat 4 întâlniri de coordonare. Acţiunea comună a beneficiat de sprijinul analiştilor din cadrul EUROPOL care a asigurat şi schimbul de informaţii.

Acţiunile amintite au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie din Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Vrancea şi Ialomiţa. La activităţile desfăşurate pe teritoriul României au participat doi procurori din Germania şi ofiţerul de legătură al BKA la Bucureşti.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

A umilit doi poliţişti veniţi să îi aducă o citaţie. Oamenii legii au fost la un pas să fie omorâţi, au scăpat cu fuga

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

https://brave.com/
28.06.2022, 20:36:42

Vaslui e cel mai orthodox judet...

Modifică Setările