Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Factură de infarct la gaz pentru o şcoală din România, de peste 50.000 de euro. Primarul: „Vă cer să fim chibzuiţi!“

29
16 Jan 2022 11:08:12
Autor: Cornelia Mazilu
sursa: Arhivă
sursa: Arhivă

O şcoală din oraşul Bârlad, judeţul Vaslui, a primit o factură uriaşă la gaze. Doar pentru o singură lună, unitatea de învăţământ trebuie să plătească 54.000 de euro. Revoltat de situaţie, edilul municipiului Bârlad a făcut publice costurile pe pagina oficială a primăriei şi face apel la cumpătare.

Facturi de coşmar au fost primite de mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Bârlad, care au de plătit uriaşe către consumul de gaz pe o singură lună. Potrivit primarului Dumitru Boroş, cea mai mare factură este de 270.000 de lei, adică 54.000 de euro.  
 
„Facturile la utilităţi au îngenuncheat bugetul Bârladului! Astăzi, la solicitarea Primarului municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroş, conducerile de la toate unităţile şcolare locale, precum şi de la serviciile externe ale Primăriei, s-a analizat situaţia gravă în care a ajuns bugetul local ca urmare a creşterii tarifelor la utilităţi”, a transmis Primăria municipiului Bârlad, pe Facebook.
 
Edilul oraşului a convocat conducerea şcolilor şi a instituţiilor din subordinea Consiliului Local pentru a discuta şi a găsi soluţii de reducere a consumului de gaz metan. 

La întâlnire a fost prezentă şi conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman”, care a informat că, pentru toate cele opt pavilioane în care funcţionează factura la gaz, pentru luna decembrie, a avut o valoare de 180.000 lei, în condiţiile în care această insituţie este cel mai mare consumator local.
 
„Avem o unitate şcolară care a primit o factură la gaze de 270.000 lei, pentru o singură lună. Sunt altele care au primit facturi de 83.000 de lei sau de 79.000 de lei şi doar într-un singur caz, o şcoală din Bârlad, a primit o factură rezonabilă. Prin urmare, acum nu o să vă solicit să ţineţi copiii în frig, sau să staţi dumneavoastră, ci vreau să vă rog să fiţi mult mai atenţi la consum şi mai ales să opriţi risipa. Sunt unităţi care funcţionează în clădiri slab izolate termic, unde centralele merg zi şi noapte şi tot nu fac faţă, în condiţiile în care preţul la gaze a explodat. Problema mare, pentru bugetul local, este că, în cazul în care continuăm în acest ritm, punem în pericol proiectele mari de dezvoltare a oraşului. Deja pentru anul în curs avem o cotă de cofinanţare de 27 milioane lei la proiectele ce vor demara”, a spus primarul Dumitru Boroş.
 
Edilul a făcut apel la cumpătare şi la limitarea consumului de gaz, acolo unde nu se justifică. 
 
„Dacă nu suntem cumpătaţi, nu vom mai putea face nimic pentru oraş. De aceea vă rog să analizaţi foarte bine, fiecare în parte, situaţia din unitatea dumneavoastră şi să limitaţi consumul, acolo unde nu se justifică. Totodată, voi dispune ca de la nivelul Primăriei să fie urmărite toate cererile de compensare depuse, astfel încât să existe o gândire unitară pentru a ne asigura că vom primi sprijin la plata facturilor. Vă cer la toţi să fim chibzuiţi! Să eliminăm risipa pentru că, până-n ultima perioadă de timp Bârladul nu a primit sprijin, deşi sunt multe nevoi. La penultima rectificare am primit o sumă modică, cât o comună. Iar la ultima, ni s-au alocat 0 lei”, a declarat primarul Dumitru Boroş.
    

   

Vă recomandăm şi: 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Cum trăieşte ultima supravieţuitoare a unui cătun de pe malul Siretului. „Am rămas doar cu căţeii. Cu ei, mai uit de necazuri” FOTO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

ileana iliescu
16.01.2022, 11:28:46

Ieri,sambata am trecut pe langa o scoala generala din cartier dotata cu trei centrale termice,toate functionau intr o zi in care in scoala nu era nimeni ,doar politista locala care vorbea la telefon pe afara stand la soare pe banca.Cine sa i responsabilizeze pe bugetari ca populimea nu le plateste din impozite si taxe doar salariile ci si facturile la gaze si electricitate,dotarile din birouri,apa de la robinet.

+10 (16 voturi)
Amdo Odma
16.01.2022, 12:12:54

As fi foarte curios sa stiu si ce cantitate de gaze a fost facturata, pe langa valoarea facturii. Niciodata nu se spune asta.

-10 (22 voturi)
Augustin Man
16.01.2022, 12:24:16

@Dlui Amdo Odma: Exact asta-i problema: ni se spune o valoare si gata! Ca se fac greseli cu gramada, mai ales de cind cu aiureala pietei "concurentiale" (cica!) este adevarat, dar tocmai asta trebuie demonstrat, daca este cazul. Cred ca va amintiti de doamna aceea care a reclamat o factura uriasa la electrica, dar a "uitat" sa mentioneze ca nu a mai avut o citire de regularizare de ani de zile! Articole de nimic pentru cititori considerati tot asa.

+7 (7 voturi)
Stan Păţitul
16.01.2022, 12:28:49

Hai bă, Terminați cu astea. Toată lumea știe ca Putin a scumpit gazu la școala din Bârlad! Greta vrea sa ne salveze, dar Putin nu o lasă! Biden, ajuta-ne! Trimite-ne gaz din ăla ieftin de la voi, care nu e decât dublu la pret! Ursula, trimite niște împrumuturi sa mănâncă și gura noastră!

-10 (26 voturi)
SVLucian
16.01.2022, 12:29:32

Eu cred ca astia au gasit o cale sa fure si gazul...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările