Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Fenomenul Vaslui: Din judeţ fruntaş la vot, a ajuns pe ultimul loc. Motivul: miile de locatari-fantomă din câteva apartamente, niciunul prezent la urne

14
26 May 2019 15:48:05
Autor: Simona Voicu
Secţie de votare înfiinţată pentru un apartament cu 1.700 de locuitori
Secţie de votare înfiinţată pentru un apartament cu 1.700 de locuitori

Judeţul Vaslui înregistrează cea mai slabă prezenţă la vot, de 19, 7% (la ora 15.00), cu 8 procente mai puţin decât media naţională. Motivul: creşterea artificială a populaţiei judeţului.

Spre deosebire de alegerile europarlamentare din 2014, numărul vasluienilor cu drept de vot a crescut cu peste 40.000. Majoritatea acestora sunt cetăţeni din Republica Moldova care şi-au stabilit rezidenţa în judeţul Vaslui doar pentru a dobândi cetăţenia română. Dacă la europarlamentarele din 2014 în judeţul Vaslui erau 371.020 persoane cu drept de vot, la scrutinul din 2019 sunt înscrişi pe listele permanente 413.936.

Pe teritoriul judeţului Vaslui sunt amenajate 536 secţii de votare, cu 10 mai mult decât la precedentele alegeri. Toate cele 10 secţii de votare nou înfiinţate au fost amenajate în municipiul Vaslui, unde numărul populaţiei a depăşit în ultimii patru ani 100.000 de locuitori, urmare a migraţiei cetăţenilor din Republica Moldova. Astfel, în municipiul reşedinţă de judeţ sunt aşteptaţi la urne 114.927 de vasluieni. Secţiile noi de votare au fost concentrate în zonele unde sunt arondaţi cei mai mulţi vasluieni cu dublă cetăţenie. Astfel, la Liceul ”Mihail Kogălniceanu Vaslui” au fost înfiinţate patru secţii de votare. Pe aceeaşi stradă, la câţiva metri distranţă, la Şcoala ”Constantin Parfene” au fost amplasate şapte secţii de votare. Peste 70% din alegătorii arondaţi acestor secţii o reprezintă cetăţenii din Republica Moldova. 

Apartamente-fantomă cu mii de alegători

Fenomenul migraţiei cetăţenilor Republicii Moldova au adus numeroase beneficii vasluienilor care i-au luat în spaţiu, ajungându-se la situaţii paradoxale cu apartamente care numără mii de locuitori. Celebru în acest sens este Blocul 32 de pe strada ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui, cel supranumit ghetoul oraşului. Aici, locatarii au profitat din plin de pe urma moldovenilor care căutau persoane disponibile pentru a le lua în spaţiu, în vederea dobândirii cetăţeniei române. 

În majoritatea celor şapte secţii de votare amenajate în Şcoala ”Constantin Parfene” încă de la primele ore ale dimineţii bate vântul, singurii votanţi fiind membrii secţiilor de votare. De altfel, anticipând acest fenomen, acestor secţii le-au fost arondaţi alegătorii de la cele două spitale din oraş, respectiv de la Penitenciarul Vaslui.

La Secţia de Votare nr. 9 Vaslui, pe listele permanente se află 1.800 de alegători. Toţi provin dintr-un singur apartament din blocul 32. Până la ora 14.00, niciun alegător de pe listele permanente nu s-a prezentat la votare. Nici măcar proprietarul apartamentului.

La Secţia 15, situaţia este asemănătoare, din 2.200 de alegător, 17 şi-au exprimat dreptul la vot până la ora 14.00, majoritatea fiind membrii comisiei de votare. Aici, 800 dintre alegători provin de la un singur apartament.

La Secţia 11, s-au prezentat la urne 38 de alegători, iar la Secţia 10- 84.

 ”Până la această oră (14.00 n.r.), la secţia noastră, din cei peste 2.000 de alegători s-au prezentat la urne 17 alegători, cu tot cu membrii comisiei de votare. Deocamdată noi aşteptăm. Este impropriu să le spunem că sunt cetăţenii Republicii Moldova. Câtă vreme ei au cetăţenie română şi au domiciliu în Vaslui, trebuie săi considerăm şi vasluieni şi îi aşteptăm la urne”, a declarat Viorel Lupu, preşedintele Secţiei 15 de votare Vaslui.

La Secţiile de votare de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” situaţia este identică. Niciunul dintre vasluienii cu dublă cetăţenie nu s-a prezentat la urne. 

Până la ora 15.00, în Vaslui, s-au prezentat la urne doar 19,7% dintre cetăţenii cu drept de vot, judeţul fiind pe ultimul loc la nivel naţional. Cinci secţii de votare din Vaslui înregistrau la ora 15.00, pre 1% pezenţă la urne de sub 1%. Alte 14 secţii de votare înregistrau la aceeaşi oră prezenţă cuprinsă între 1,84% şi 5,7%.

Secţiile de votare goale în Vaslui

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Popa Razvan
26.05.2019, 16:04:22

Si cum mama dracului nu a reactionat pana acum Politia la o asemenea monstruozitate? Cum e posibil sa se ajunga aici fara ca nimeni sa nu inteleaga ca totul n-a fost decat un circuit de incasare de spagi? Cati dintre cei care au intrat in posesia cetateniei romane sunt, de fapt, romani? Statistica spune ca sunt cel mult 50%! Cu restul ce faci? Ne pomenim dracului in tara asta ca o sa ajungem sa avem minoritate rusa semnificativa numai din porcarii de genul acesta iar pe urma o sa vina gunoiul de Putin sa ridice pretentii!

+5 (5 voturi)
Guenther Mann
26.05.2019, 16:34:12

in 1919 la timisoara aveam 8% romani. Si a venti gunoiul de Ferdinand din bucuresti si a ridicat pretentii! cum ca sfant pamant romanesc.

-9 (9 voturi)
atat bogdan
26.05.2019, 16:48:09

pai a reactionat politia dar a venit la mine la usa dupa ce mi-am depus actele sa-mi schimb buletinul, ca le era greu sa compare adresele din certificatul de nastere si buletinul vechi sa vada ca-s identice

Alibaba Alibaba
26.05.2019, 17:27:27

Majoritatea vasluienilor sunt plecați în străinătate.De moldoveni de peste Prut cu domiciliul la Vaslui ce sa mai zic 😂😂😂....e clar ca asta a și fost motivul pt care si-au dobândit cetățenia, sa poată sa plece in strainatate cu aceleași drepturi ale românilor ca doar nu era să stea la Vaslui.S-au îmbogățit unii de pe urma lor,iar fiscul pune mana la ochi,se face ca nu a vazut

king artur
26.05.2019, 17:30:58

Vasluiul a fost tot timpul sluga PSD. Se si vede cat de dezvoltati sunt!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările