Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Fostul şef al Poliţiei Bârlad a dat statul român în judecată, după ce a fost victima unei erori judiciare

2
14 Apr 2019 12:31:16
Autor: Simona Voicu
Fostul şef al Poliţiei Bârlad a fost încătuşat şi condus în arestul Poliei cu mascaţii, asemenea infractorilor periculoşi
Fostul şef al Poliţiei Bârlad a fost încătuşat şi condus în arestul Poliei cu mascaţii, asemenea infractorilor periculoşi

La trei ani de la scandalul care a dus la reţinerea sa şi, ulterior, retragerea din Poliţie, prin pensionare anticipată, Vasile Chelaru, fostul şef al Poliţiei municipiului Bârlad, a dat în judecată statul român, solicitând să fie despăgubit pentru prejudiciile suferite.

Vineri, 12 aprilie, la Tribunalul Vaslui s-a înregistrat acţiunea formulată de fostul şef al Poliţiei Bârlad, care are ca obiect ”reparaţii prejudicii erori judiciare”, în care sunt chemaţi la judecată Statul Român, prin Serviciul Fiscal Municipal Bârlad, şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui.

Demersul comisarului- şef Vasile Chelaru vine după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus clasarea dosarului, în care acesta a fost urmărit penal pentru abuz în serviciu, instigare la fals şi delapidare.

Procurorii PCA Iaşi, care au preluat dosarul de la Parchetul de pe lângă Judecători Bârlad, unde Vasile Chelaru a fost pus sub acuzare, au apreciat că faptele reţinute în sarcina fostului şef al Poliţiei Bârlad nu au existat sau nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de legea penală.


Acuzaţiile aduse fostului şef al Poliţiei Bârlad

Şeful Poliţiei Bârlad a intrat în vizorul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, cu care colabora, de altfel, din prisma activităţilor de cercetare penală în septembrie 2016. Atunci Vasile Chelaru a fost pus sub acuzare şi reţinut pentru 24 de ore, acuzaţia principală fiind aceea că încearcă să intervind pe lângă un expert, în favoarea un violator. Procurorul de caz a solicitat judecătorilor arestarea preventivă a şefului Poliţiei Bârlad, însă cererea a fost respinsă de instanţă, care a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de comisarul-şef Chelaru, dispunând faţă de acesta o serie de obligaţii, printre care şi aceea de a nu mai exercita funcţia de poliţist.

În referatul prin care se solicita arestarea preventivă, procurorul Simona Elena Mocanu a adus acuzaţii foarte grave la adresa şefului Poliţiei Bârlad de la acea dată. În sarcina lui Vasile Chelaru s-a reţinut că ar fi dispus efectuarea unei expertize în cazul victimei infracţiunii de viol, ale cărei concluzii au fost favorabile autorului, în contextul în care doar procurorul putea dispune efectuarea unei expertize. În cazul de faţă procurorul s-a opus efectuării expertizei.

Cu ocazia anchetei, procurorul de caz a dispus extinderea cercetărilor în sarcina şefului Poliţiei Bârlad fiind reţinute şi altfe fapte de natură penală. Vasile Chelaru a fost acuzat că folosea în interes personal autoturismele din dotarea Poliţiei Municipiului Bârlad şi că scotea poliţişti din dispozitiv, pentru a-şi rezolva problemele, în timp ce foile de parcurs ale autoturismelor din dotarea Poliţiei erau completate în fals. Acuzaţiile au culminat cu o faptă de instigare la delapidare rarisimă. Comisarul-şef Vasile Chelaru (foto jos)  a fost acuzat că ar fi delapidat instituţia, instigând un subaltern să printeze la copiatorul poliţiei două exemplare cu curriculum vitae necesare fiului său la angajare.

Vasile Chelaru a negat acuzaţiile aduse în sarcina sa, acuzând procurorul de caz de represiune nedreaptă. De altfel, fostul şef al Poliţiei Bârlad a anunţat încă de anul trecut că se va îndrepta şi în latură penală împotriva procurorului care l-a pus sub acuzare, după ce plângerile înaintate la Inspecţia Judiciară sau CSM nu au avut succes.

Procurorul de caz, transferat la Braşov

Chelaru a invocat, după izbucnirea scandalului, că a fost victima unor grupuri de interese care au urmărit înlăturarea lui din Poliţie. De altfel, după ce a fost pus sub acuzare, Vasile Chelaru şi-a încheiat raporturile de activitate din Poliţie, pensionându-se la vârsta de 51 de ani. Procurorul care l-a inculpat pe Vasile Chelaru s-a retras de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, transferându-se la o unitate de parchet din judeţul Braşov.

Reţinerea şefului Poliţiei municipiului Bârlad din 2016 a condus la o tensiune fără precedent între Poliţia şi Parchetul din Bârlad, unităţi care, prin natura lor, veghează la siguranţa publică şi aplicarea legii. 

Acesta a fost şi motivul pentru care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, în subordinea căruia funcţionează şi unităţile de parchet din judeţul Vaslui, a dispus preluarea dosarului în care Vasile Chelaru era inculpat.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

imsi imsi
14.04.2019, 12:46:26

Pai se vede clar ca procurorii trebuie controlati. Adica ala a printat 2 foi, fapt ce se intimpla peste tot in lume ca ii e rusine patronului sa spuna nu, si tu il acuzi de frauda pe seful politiei si de instigare ? Pai atunci toti ar trebui sa intram in puscarie ca unul a scuipat pe strada, altul s a basit si a poluat s au si a facu nevoile sub un copac, altul ca a luat un chistoc de pe jos (dupa mintea procuroarei ala era bun abandonat trebuia cules cu grija si depus la obiecte gasite iar dupa trei ani valorificat de ANAF). Da ma intreb suntem chiar o natie intrata pe mina unor idioti ?

imsi imsi
14.04.2019, 12:48:22

Si asta nu i eroare judiciara ii abuz in serviciu si represiune nedreapta. Sa faca bine sa plateasca idioata de procuroare toate salariile pe care ala le a pierdut si nu statul roman din impozitele platite de noi.