Vaslui

articolul anterior articolul urmator

FOTO Descoperire paleontologică unică în România făcută într-un sit din Vaslui

2
23 Jul 2013 21:30:33
Autor: Ionuţ Balaban
Specialiştii au săpat în acest sit timp de 8 ani FOTO:adevarul
Specialiştii au săpat în acest sit timp de 8 ani FOTO:adevarul

Specialiştii de la Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad, ajutaţi de renumitul profesor universitar doctor Vlad Codrea, au făcut o descoperire de excepţie lângă satul vasluian Creţeşti, acolo unde au găsit mai multe fragmente de animale preistorice care au trăit acum aproximativ 10 milioane de ani.

Descoperirea extrem de importantă din punct de vedere paleontolgic a fost făcută în urmă cu două săptămâni, cu ocazia lucrărilor de reabilitare ale drumului european E 581, cel care leagă Albiţa de Crasna. Muncitorii au văzut scheletele de animale în timp ce săpau şi au anunţat specialiştii de la muzeul bârlădean. Aşa a intrat pe fir Laurenţiu Ursachi, şeful Secţiei de Ştiinţe ale Naturii din cadrul muzeului, care este şi unul din doctoranţii profesorului Vlad Codrea de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, cel supranumit „vânătorul de dinozauri“.
 
Astfel, timp de două săptămâni, specialiştii de la muzeul din Bârlad, sub directa coordonare a renumitului profesor clujean, au făcut săpături şi au adus la lumină mai multe fragmente osoase aparţinând unor animale care au trăit în perioada miocenului. Primele fosile descoperite au fost trei carapace de broască ţestoasă care se aflau în acealşi loc, una peste alta. Despre ele se bănuie că ar fi fost aduse în zonă de viitura unui râu şi a atras atenţia specialiştilor, după ce cercetătorii au mai găsit alte nouă carapace.
 
Animale unicat în Europa de Sud-Est
 
Timp de două săptămâni, aceştia au continuat să caute, iar rezultatele nu au întârziat să apară.  Fără îndoială, cele mai preţioase piese au fost trei cranii de tigri cu dinţi de pumnal sau sabie,aşa cum mai sunt ei cunoscuţi, animale extrem de ciudate sub aspectul aparenţei, ce seamănă cu unul din personajul din desenele animate „Ice Age“.  Două dintre cranii sunt ale unor animale adulte, iar cel de-al treilea al unui pui din această specie. Potrivit profesorului Vlad Codrea, acest animal este unic în România.
 
„Cea mai frumoasă descoperire făcută au fost trei cranii complete de tigri cu dinţi de pumnal, ca cele din filmul animat <<Ice Age>>, din specia Paramachairodus sau Metailurus. Le-am găsit într-o stare de conservare impecabilă. Aşa am înţeles că, la vremea lor, acele animale nu erau de talie impresionantă, ci semănau cu actualul leopard. Aceste piese sunt, cu siguranţă, unicat în România, şi foarte rare în Europa de sud-est. Prin ele am aflat că aceste animale erau carnivore, deoarece am descoperit şi câteva schelete de rinocer, cel puţin două forme. A mai apărut şi o bogăţie aparte de nişte iepuri primitivi“, ne-a mărturisit profesorul Codrea. 
 
Material de studiu
 
Descoperirea vine ca o mare satisfacţie pentru paleontologi, mai ales pentru echipa condusă de profecorul Vlad Codrea. Situl de la Creţeşti a reprezentat unul din cele mai vechi materiale de studiu, căutările fiind făcute aici încă de acum 8 ani. Odată cu aceste decoperiri, specialiştii cer ajutorul autorităţilor locale şi judeţene, deoarece acest sit „are un potenţial uriaş“. 
 
„Este cel mai bogat sit din Moldova, incomparabil cu multe din ţară. Avem o listă de faună care ne va ajuta să reconstituim o comunitate animală din perioada miocenului şi pleistocenului. Vom continua căutările şi anul viitor, dar ar fi bnie să fim sprijiniţi şi de autorităţi. Nu cerem decât un excavator şi o basculantă pe care să le folosim doar pentru o singură zi“, a mai spus renumitul profesor. O parte din fragmentele osoase vor fi păstrate la Cluj pentru preparare, dar şi ca obiecte de studiu. Ele vor fi, ulterior, expuse la Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad. 
 
Citeşte şi:
 
Fosilele unui animal preistoric, descoperite într-o localitate din Vaslui
 
 
 
Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Caius Iulius Caesar
24.07.2013, 11:25:30

Stimate domnule Ionut Balaban, va propun sa modificati titlul de pe manseta electronica a ziarului: "Dinozauri de Moldova. ..." In mod cert, animalul numit "machairodus" sau "tigrul cu dinti de sabie" este de fapt un stramos indepartat al ...leului (mamifer) si in niciun caz nu este dinozaur. Acum 10 milioane de ani (cand se presupune ca au trait specimenele) trecusera deja nu mai putin de 50 milioane de ani de la extinctia dinozaurilor de la sfarsitul Cretacicului (Mezozoic). Mamiferele cucerisera deja lumea in Pleistocen (Neozoic). Cu stima

+5 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
24.07.2013, 12:37:39

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările