Vaslui

articolul anterior articolul urmator

FOTO Festivitate de deschidere a noului an pentru cheltuieli şcolare. În prima zi de şcoală au cumpărat primul set de opţionale

0
15 Sep 2014 18:20:12
Autor: Sabina Ghiorghe
Prichindeii vor învăţa din cărţi şi manuale opţionale cumpărate de părinţi FOTO Sabina Ghiorghe
Prichindeii vor învăţa din cărţi şi manuale opţionale cumpărate de părinţi FOTO Sabina Ghiorghe

Noul an şcolar a început pentru părinţii care au copii înscrişi în şcoli şi grădiniţe cu cheltuieli semnificative. Manualele opţionale şi rechizitele de tot felul ard buzunarele părinţilor

La nivelul Bârladului şi al comunelor arondate sunt aproximativ 30.000 de copii care au început de astăzi cursurile unei forme de învăţământ.

Prima zi de şcoală a debutat cu noi probleme pentru părinţi care, pe lângă cheltuielile făcute până astăzi pentru pregătirea copiilor pentru şcoală, au aflat de la educatori, învăţători şi profesori că mai au mulţi bani de dat. Nu mai e suficient să le cumepere uniforme noi, ghiozdane şi caiete. Lista rechizitelor şi a manualelor opţionale fiind, parcă, interminabilă.

Pretenţiile diferă de la o şcoală la alta. În şcolile de cartier şi cele din rural, învăţătorii s-au limitat la un rând de manuale alternative sau opţionale. În şcolile cu pretenţii din Bârlad, bobocii au găsit pe bănci câte 6-8 caiete opţionale pe care părinţii sunt nevoiţi să le plătească.

“Nu mă aşteptam la asemenea surpriză. Pe bancă erau şase manuale opţionale pe care trebuie să le plătim într-o săptămână. Costă aproape 100 de lei. În plus, am primit lista cu rechizite care probabil că o să coste cel puţin 100 de lei”, a spus mămica unui elev de clasa I.

Manualele pentru clasa I şi a II-a lipsesc

Potrivit oficialilor Inspectoratului şcolar judeţean (ISJ) Vaslui, au fost distribuite şcolilor din teritoriu toate manualele de care au elevii nevoie, mai puţin cele pentru clasa I şi a II-a. “Copiii de clasele I şi a II-a vor face propriul sistem de lucru în prima săptămână de şcoală, cel mult şi în a doua. Vor lucra pe caiete opţionale sau vor face recapitulări. A fost un blocaj la nivel de licitaţii pe ţară care se va remedia”, a declarat, pentru “Adevărul”, Gabriela Plăcintă, inspector general în cadrul ISJ Vaslui.

Uniforma nu se mai poartă

Doar şcolarii şi adolescenţii de la liceele cu prestigiu din Bârlad au adoptat o ţinută decentă pentru prima zi de şcoală. Elevii de ciclu gimnazial au păstrat tradiţia uniformei şcolare sau al unor elemente standard (cămaşă, cravată, sarafan). Majoritatea liceenilor au îmbrăcat pentru deschiderea anului şcolar ţinuta de discotecă.

Pod de flori pentru mame şi tătici

Tradiţionalul pod de flori organizat în şcoli la fiecare început de an pentru întâmpinarea bobocilor a fost luat cu asalt într-o şcoală din Bârlad de însoţitorii micuţilor. Aşa s-a întâmplat şi la Şcoala gimnazială nr. 9 “Manolache Costache Epureanu”, una din  cele mai bune şcoli din Bârlad. Părinţii bobocilor au intrat sub bolta de flori odată cu copiii. Cei mici nu s-au mai văzut din mulţimea de adulţi veniţi să-i susţină în prima zi din viaţa de elev.

Potrivit tradiţiei, după festivitatea de deschidere a anului şcolar, elevii de clasa I, respectiv clasa pregătitoare, intră încolonaţi pe sub podul de flori în şcoală însoţiţi doar de învăţătoare.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările