Vaslui

articolul anterior articolul urmator

FOTO Kitsch-ul arhitectural de la Vaslui: supermarketul din mijlocul intersecţiei

0
11 Dec 2014 10:57:20
Autor: Simona Voicu
Supermarketul care găzduieşte un mall chinezesc a fost ridicat la intersecţia a două străzi intens circulate din oraş
Supermarketul care găzduieşte un mall chinezesc a fost ridicat la intersecţia a două străzi intens circulate din oraş

Vasluiul este printre puţinele oraşe din ţară care se poate "lauda" cu cu un supermaket situat în mijlocul unei intersecţii - Bulevardul Traian şi  Strada Petru Rareş.

 În prezent, clădirea găzduieşte mall-ul chinezesc al oraşului după ce de-a lungul anilor a găzduit mai multe lanţuri de magazine, care însă nu s-au bucurat tocmai din cauza situării nepotrivite. 

 Clădirea nu doar că poate concura cu succes la cea mai kitschoasă din oraş, dar îi pune în încurcătură pe conducătorii auto.  Şoferii care circulă în zonă se plâng că poziţia supermaketul diminuează vizibilitatea celor care ies de pe strada Petru Rareş, care face accesul spre zona de aprovizionare a Pieţii Traian.

"Această clădire nu se încadrează. în mod evident, în contextul arhitectural al clădirilor din jur, nu există un echilibru între lărgimea spaţiului şi înălţimea clădirii. Cât despre culori, acestea ar trebui să arate ca un tot unitar. Din pacate, în ultimii ani, din dorinţa de nu se mai merge pe ideea griului monoton, s-a încercat nu doar în cazul de faţă, ci la foarte multe clădiri din oraş, ieşirea în evidenţă cu o cromatică tot mai vie, uneori stridentă, fără a se ţine cont de o armonie a culorilor", a menţionat un arhitect vasluian.

 Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui, cea mai "colorată" instituţie publică vasluiană

Una dintre clădirile vasluiene care iese în evidenţă tocmai prin culoarea "ţipătoare" cu care este vopsită se află la câţiva zeci de metri de mall-ul chinezesc. Este vorba de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui. După ce a trecut printr-o nuanţă de galben muştar, în prezent, sediul APM Vaslui este colorat cu două nuanţe de mov, care nu au nicio legătură cu contextul arhitectural al zonei în care se află.

 " Arhitectura, marginalizată" 

Anomaliile arhitecturale, spun specialiştii au apărut, pentru că, în ultimii ani, autorităţile nu au mai acordat importanţă activităţii de proiectare, dar şi din lipsa de profesionalism.

" Din păcate, după 2005 - 2007, când activitatea de proiectare de arhitectură a început să fie marginalizată, atat de catre oamenii politici, cât şi de lipsa de profesionalism a unei părti a practicanţilor, care au considerat proiectul de arhitectură ca o marfă oarecare, a cărei negociere s-a redus din ce in ce mai mult la bani, au început să apară anomalii. În această meserie anomaliile sunt uşor vizibile, dar nefiind explicate, nu sunt înţelese ca atare. Avantajul municipiului Vaslui  a fost acela că locurile rămase libere, au fost relativ puţine, motiv pentru care şi numarul clădirilor care frizează kitsch-ul  este relativ mic. De mentionat ar fi cateva immobile de locuit din strada Traian şi strada Spiru Haret", a declarat pentru Adevărarul, unul dintre cei mai reputaţi arhitecţi vasluieni, Marian Beşliu.
 

Pe aceeaşi temă: 

Clasamentul Kitsch-ului în arhitectura din Constanţa. Clădirile pe care nu mai vrem să le vedem

Sediul Tribunalului Neamţ, demonstraţie de kitsch urbanistic în zona centrală a municipiului Piatra Neamţ

Cea mai urâtă clădire din Alba Iulia: fostul sediul al Băncii Agricole, un ”mastodont” printre monumente istorice în centrul oraşului

 Centrul Civic al Braşovului o amestecătură de clădiri care de care mai kitschoase

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările