Incendiile devastatoare care au distrus biserici şi mănăstiri din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu Biserica Evanghelică Bistriţa FOTO timponline.ro
Incendiu Biserica Evanghelică Bistriţa FOTO timponline.ro

Clipe de neatenţie şi neglijenţa au transformat de-a lungul anilor lăcaşe de cult de o valoare inestimabilă în scrum.

”Adevărul” vă prezintă o parte din tragediile care s-au abătut asupra bisericilor şi mănăstirilor din România ultimilor ani.

Incendiul de la Biserica Evanghelică din Bistriţa 

Pe 11 iunie 2008, simbolul bistriţenilor, Biserica Evanghelică, a fost afectată de un puternic incendiu. 60 de pompieri din trei judeţe s-au chinuit să stingă flăcările care au cuprins schela montată în jurul turnului încă din anul 2006 pentru reabilitarea componentelor artistice de pe turn. 

Incendiul puternic a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acesta prăbuşindu-se la o oră şi jumătate de la declanşarea incendiului. Au fost distruse, de asemenea, şi planşeele din lemn de la nivelele intermediare, dar şi clopotele care s-au prăbuşit şi s-au topit şi mecanismele ceasului. 

Vinovaţi pentru această nenorocire au fost găsiţi trei minori de etnie romă, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Aceştia însă nu au plătit pentru cele întâmplate. Biserica Evanghelică a fost zidită în anii 1320-1470 prin contribuţia saşilor din Bistriţa. Aceasta a fost refăcută în perioada 1560-1563. Turnul, care are 75 de metri, este cel mai înalt turn de piatră din Transilvania.

Incendiu Biserica Evanghelică Bistriţa FOTO citynews.ro

incendiu biserica bistrita foto citynews.ro

 An de an, în data de 11 iunie, preoţii din mai multe confesiuni se întâlnesc în lăcaşul de cult sau în vecinătatea sa pentru o rugăciune ecumenică.

Incendiul devastator de la Poiana Stampei

18 februarie 2014. Peste 40 de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavril” din Poiana Stampei (Suceava). În incendiu au ars acoperişul bisericii, pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, iar flăcările au afectat şi catapeteasma, ajungând până la altar.

Biserica “Sfinţii Mihail şi Gavril” din Poiana Stampei este un monument istoric vechi de aproape 130 de ani, a fost construită din lemn de brad cu aprobarea imperială a lui Francisc Iosif I între anii 1883 – 1885; are hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil – 8 noiembrie dată la care s-a primit aprobarea. Aceasta  este singura biserică din lume costruită în cinstea unei căsătorii, cea a fiului împăratului Rudolf cu Ştefania de Belgia.

Incendiu Biserica ”Sf. Mihail şi Gavril” FOTO orion.tv

incendiu poiana stampei foto orion tv

Incendiu Mănăstirea "Înălţarea Sfintei Cruci" Botoşani

22 august 2014. Un puternic incendiu a cuprins, vineri dimineaţă, Mănăstirea ''Înălţarea Sfintei Cruci'' din municipiul Botoşani. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, incendiul a afectat chiliile măicuţelor, focul fiind provocat cel mai probabil de o candelă sau o lumânare aprinsă într-una dintre încăperile situate la etajul întâi al clădirii din lemn.

Mănăstirea a fost construită începând din 2000, însă a fost sfinţită în luna septembrie 2011. Aşezarea monahală este o construcţie în stil maramureşean, copie după Mănăstirea Bârsana din judeţul Maramureş.

Incendiu Mănăstirea ''Înălţarea Sfintei Cruci'' FOTO doxologia.ro

incendiu schit botosani foto doxologia.ro

Incendiu Biserica de lemn din Povergina

23 martie 2015. O biserică de lemn din Timiş, costruită în secolul al XVIII-lea, aflată în patrimoniu UNESCO a fost mistuită de un puternic incendiu. Flăcările au distrus construcţia în proporţie de 80%, fără ca cele trei echipaje de pompieri ajunse la faţa locului să o mai poată salva. Biserica a fost construită în anul 1782 şi poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.  

Pompierii au precizat că incendiu a cuprins biserica după oamenii din localitate au aprins vegetaţia din cimitirul din apropiere, lăsând focul nesupravegheat, în ciuda vântului care sufla cu putere.

Incendiu Biserica din Povergina FOTO opiniatimisoarei.ro

incendiu biserica povergina

Incendiu biserica de lemn din Moreni (Neamţ)

17 aprilie 2016. Un alt incendiu a distrus complet o biserică de lemn din localitatea Moreni, judeţul Neamţ. Incendiul a izbucnit la turla bisericii, însă, ulterior, a cuprins întreaga bisericuţă din lemn. Biserica a ars complet cu tot ce era în ea, inclusiv cărţi şi obiecte bisericeşti vechi.

Biserica era din lemn de stejar, cu tavan de scânduri de brad, acoperită cu tablă, având ca stil arhitectural forma de cruce. Era prevăzută cu două turle, una cu rol decorativ pe altar şi cealaltă servind drept clopotniţă pe pronaos. În urmă cu câţiva ani biserica fusese reabilitată şi acoperişul refăcut.


Incendiu Biserica Moreni FOTO Gabriel Baciu (inroman.ro)

biserica moreni neamt

Incendiu Biserica Dochia

23 februarie 2015. Şapte autospeciale cu pompieri şi zeci de localnici au intervenit pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit. la biserica din satul Băluşeşti comuna Dochia. La sosirea pompierilor, ardeau acoperişul bisericii şi bunuri din interiorul acesteia, iar vântul puternic creştea pericolul extinderii incendiului către casa parohială.

Pompierii au protejat casa parohială, cu perdele de apă, au creat accesul în biserică, pentru a evacua bunuri, şi au acţionat pentru stingerea incendiului. Misiunea pompierilor militari a durat patru ore, timp în care au reuşit să scoată câteva mese şi cărţi din biserică. Alimentarea cu apă a autospecialelor a fost realizată de la hidranţii din satul Dochia, aflaţi la o distanţă de 5 km de biserică.

În urma incendiului, au ars biserica din lemn, izolată cu polistiren, cu acoperiş din astereală din lemn şi învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de aproximativ 120 mp., 40 de icoane, documente şi elemente de mobilier. Cauza probabilă a incendiului a fost burlan din aluminiu necurăţat de funingine.  

Incendiu Biserica Dochia FOTO ziarulpiatraneamt.ro

incendiu biserica dochia

Incendiu Biserica Sf. Pantelimon Bucureşti

9 ianuarie 2012. Turla Bisericii Sfântul Pantelimon din Bucureşti s-a făcut scrum, după ce un scurt-circuit la instalaţia electrică a aprins lemnăria.

Biserica este un monument de mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi din Capitală. Lăcaşul găzduieşte moaştele Sf. Pantelimon, iar interioarele au fost executate între anii 1873-1875. Catapeteasma a scăpat neatinsă de incendiul devastator.

Incendiu Biserica Sf. Pantelimon FOTO Click

incendiu pantelimon foto click

Incendiu mănăstirea Moreni (Vaslui)

18 iulie 2015.  Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă după-amiază, la Mănăstirea Moreni, din judeţul Vaslui, flăcările cuprinzând clădirea care adăposteşte cele douăsprezece chilii ale măicuţelor, precum şi brutăria, bucătăria şi o locuinţă de protocol a lăcaşului de cult, fără a fi înregistrate victime.

Incendiul a fost anunţat la 112 de una dintre măicuţele de la mănăstire. La faţa locului au intervenit cinci autospeciale cu apă şi spumă, trei de la Vaslui şi două de la Bârlad.

Incendiu Mănăstirea Moreni FOTO Adevărul

incendiu moreni

Incendiu Biserica ”Sf Gheorghe” (Tulcea)

21 iulie 2012. Timp  de şapte ore s-au luptat pompierii tulceni şi voluntarii din Sfântu Gheorghe pentru a stinge incendiu izbucnit la biserica din localitate. ”Din primele verificări, a fost vorba despre un scurtcircuit electric. Incendiul a fost lichidat în aproximativ şapte ore“, au declarat atunci reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta“ Tulcea.

Evaluare pagube biserica din Sf. Gheorghe FOTO Episcopiatulcii.ro

image

Incendiu Biserică Valea Danului (Argeş)

19 martie 2016. O biserică – monument istoric din localitatea argeşeană Valea Danului a luat foc chiar în timpul slujbei. Flăcările au cuprins acoperişul lăcaşului de cult, iar cele 40 de persoane aflate la slujba de duminică au reuşit să se evacueze pănă la extinderea flăcărilor.

Cinci autospeciale, inclusiv din Piteşti, au intervenit pentru a stinge flăcările care au cuprins acoperişul monumentului istoric ce datează de la începutul secolului al XIX-lea. 

Incendiu Valea Danului FOTO reporterntv.ro

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite