Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Intrigile din spatele „revoluţiei” de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă

96
16 Oct 2013 19:46:42
Autor: Ionut Balaban
Protestatarii s-au aşezat în mijlocul drumului care traversează comuna Pungeşti FOTO Facebook
Protestatarii s-au aşezat în mijlocul drumului care traversează comuna Pungeşti FOTO Facebook

Zi agitată, miercuri, în satul vasluian Siliştea, din comuna Pungeşti. În cea de-a treia zi de proteste, peste 200 de săteni au format un lanţ uman în faţa primelor utilaje aduse în localitate de compania americană Chevron, care a obţinut, la începutul lunii, autorizaţia de explorare pentru gazele de şist. Localnicilor din Siliştea li s-au alăturat, spre seară, circa 200 de bârlădeni.

Mitingul s-a transformat, însă, într-un joc al acuzaţiilor între protestatari şi autorităţi, dar şi într-un război al edililor. Pentru cei peste 400 de protestatari, adunaţi de-a lungul zilei de miercuri în stradă, au fost mobilizate forţe impresionante de ordine, atât din Vaslui, cât şi din Bacău.

Practic, numărul poliţiştilor şi al jandarmilor trimişi la protest l-a atins pe cel al localnicilor din Siliştea ieşiţi în stradă.

Transmisiunea în direct de la Pungeşti este realizată de către Virgil Iordache, un fost lider sindical al CET Iaşi. Iordache este unul dintre cei mai vocali contestatari ai administraţiei locale din Iaşi şi participă frecvent la protestele organizate în Iaşi.

Protestatarii au blocat unul dintre sensurile de mers ale drumului judeţean Vaslui-Pungeşti, fiind nevoie de intervenţia în forţă a  jandarmilor. În urma îmbrâncelilor, două persoane au leşinat şi au fost internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. 

Localnicii şi jandarmii stau faţa în faţă  FOTO Facebook

Alte trei au ajuns la spital, transportate cu maşini SMURD, în cursul după-amiezii. „Cele cinci persoane sunt în stare stabilă. Patru dintre ele au fost diagnosticate cu atac de panică şi a cincia cu antecedente cardiace. Aceasta din urmă este sub supravegherea directă a şefului de primiri urgenţe din spital care ne-a confirmat că starea ei este foarte bună şi mai va fi ţinută sub supraveghere medicală în perioada următoare. Vom mai trimite cel puţin două echipaje care vor rămâne permanent în zonă“, a spus Aurora Popa, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui.

Protestatarii au montat şi un cort, încă de marţi seara, în imediata vecinătate a bucăţii de pământ deţinute de Chevron, pentru a se adăposti peste noapte.

Primarul, acuzat de şantaj
Sătenii din Siliştea se consideră trădaţi atât de autorităţile judeţene, dar mai ales de cele locale. Ei îl acuză pe primarul lor, Mircea Vlase (PSD), că îi şantajează pe cei care primesc ajutoare sociale, ameninţându-i că îi lasă fără banii de la stat dacă merg la protest.

„Domnul primar este de negăsit, de luni. A dispărut ca prin minune. Încă de săptămâna trecută ameninţă lumea prin sat că le taie ajutoarele sociale celor care vin la protest. Îi cerem să o lase mai moale şi să le spună americanilor să plece. Mai bine rămânem săraci lipiţi pământului“, a spus unul dintre protestatari.

O directivă controversată, plecată de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui, a fost transmisă către directorul şcolii din Pungeşti. Potrivit unui anunţ postat pe uşa şcolii şi semnat de directoarea Anişoara Răută "conducerea Inspectoratului Judeţean Vaslui interzice cadrelor didactice şi elevilor părăsirea orelor de curs pentru a participa la protestul împotriva gazelor de şist". 

Şefii IŞJ Vaslui n-au fost de găsit, miercuri, pentru a explica directiva în cauză. „Probabil, în spatele protestelor sunt oameni de bună-credinţă, dar poate sunt şi alţii care încearcă să împingă într-o anumită direcţie lucrurile. N-ar trebui să gonim astfel de investitori importanţi, ci să-i atragem. În plus, acum se face explorare, nu exploatare de gaze de şist“, a declarat Dumitru Buzatu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

Peste 200 de protestatari au blocat, aseară, Piaţa Universităţii din Capitală, fiind solidari cu oamenii din Pungeşti

Răscoala anti-americană de la Vaslui: Transmisiunea live din Pungeşti, realizată de un protestatar din Iaşi

Americanii de la Chevron îşi pot amplasa sondele de explorare în judeţul Vaslui

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

96 Comentarii

Vlad Tepes
16.10.2013, 20:26:48

Deja un om a fost omorat de jandarmi. In piata universitatii este blocata de manifestanti care au o singura cerere catre politicieni: "PLECATI" Vedeti ca ati ramas in urma d-lor de la Adevarul!

+19 (33 voturi)
No Name No
16.10.2013, 20:41:00

In 89 armata, politia erau de partea poporului, astazi sunt de partea investitorilor straini. Mai este Romania tara romanilor?

+21 (33 voturi)
654815544566
16.10.2013, 21:24:44

:))) cine e ba ala de a scris in titlu "răscoalei anti-capitaliste de la Pungeşti" ba nene, pune mana pe carte si invata ce inseamna capitalist si anticapitalist, e jenanta confuzia asta....anti-ziaristule

+4 (14 voturi)
Vasile Ion
16.10.2013, 21:37:39

Romanistanul acum colonie e condamnat la gaze de sist.si cianura Putini vor supravietui ...Populatia lasa accepta orice umilinta iar ei stiu asta

+10 (18 voturi)
Esti Curios ?
16.10.2013, 21:54:48

Două întrebări punctuale pentru politicienii (pdl,psd,pnl,etc.) care ne bagă pe gât această firmă americană: 1. Vom plăti mai puţin la facturile de gaz odată cu exploatarea gazelor de şist? 2. Vom deveni independenţi de gazul rusesc? Înainte de a-mi răspunde (măcar în gând) la această întrebare ar trebui să vă spun că nu sunt idiot, iar dacă şi bieţii ţărani fără prea multă carte, care până acum v-au votat cu ochii închişi şi pe care i-aţi manevrat cum aţi vrut au ajuns să răbufnească ... atunci e groasă rău pentru voi.

+18 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (96)

Modifică Setările