FOTO Ion Răşcanu sau cum trebuie să fie un primar adevărat pentru vasluieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Răşcanu a fost primar în perioada 1938-1942 FOTO:wikipedia
Ion Răşcanu a fost primar în perioada 1938-1942 FOTO:wikipedia

Generalul Ion Răşcanu a fost, fără doar şi poate, unul dintre cei mai apreciaţi primari pe care i-a avut, de-a lungul istoriei, municipiul Vaslui. Graţie spiritului său gospodăresc şi realizărilor sale ,bătrânii spun despre generalul Răşcanu că a fost cel mai exemplar primar al vasluienilor din toate timpurile.

Ion Răşcanu provine dintr-o ramură a unei importante familii boiereşti, având numeroase contribuţii culturale şi politice pentru judeţul şi municipiul Vaslui. Părinţii săi au fost doi distinşi învîţători la Şcoala numărul 1 de băieţi din municipiul Vaslui, şcoală pe care a urmat-o şi viitorul primar. A fost coleg cu G.G. Mironescu, viitor premier al României, relaţia lor continuând peste ani şi având o importanţă majoră pentru sprijinirea acţiunilor în favoarea Vasluiului.

După şcoala primară, Ion Răşcanu urmează mai multe şcoli militare şi îşi va dedica o bună parte din viaţă unei strălucite cariere militare, ajungând până la gradul de general de divizie. Participă la cel de-al doilea război balcanic şi dovedeşte un patriotism cu totul deosebit în războiul pentru integrarea statului român din 1916-1919. Acestea sunt şi motivele pentru care a primit cele mai înalte distincţii,ordine şi medalii militare româneşti şi străine.

După război, se pensionează, dar rămâne la fel de activ, ocupând înalte funcţii politice şi administrative. A fost, pe rând, ministru al Apărării Naţionale, deputat şi prefect de Vaslui. Capacităţile sale administrative au fost demonstrate din plin în perioada 1938-1942, când a ocupat funcţia de primar al municipiului Vaslui, fiind omul cel mai important care a ocupat această funcţie în istoria oraşului.

Cu toate că ţara se afla într-o situaţie extrem de grea, dat fiind pregătirea militară şi începutul războiului din răsărit, Ion Răşcanu are realizări cu totul şi cu totul notabile ca primar al Vasluiului. El a fost cel care a construit Uzina Electrică, care a introdus iluminatul public, care a realizat aducţiunea de apă de la izvoarele de la Chiţoc, care a construit Palatul Culturii sau care a început construcţia localului primăriei.Tot pe timpul său s-a început construirea unuia dintre cele mai mari cartiere din oraş, cartierul Ştefan cel Mare. De asemenea, el este ctitorul Bisericii „Cuvioasa Parascheva“, el este cel care a construit Monumentul „Eroilor Neamului“ din cimitirul Eternitatea, tot el fiind şi cel care sistematizează Grădina Publică din Vaslui, actualul Parc Copou. Primarul Ion Răşcanu a avut timp să se preocupe şi de învăţământ, organizând cantine şcolare şi modernizând Şcoala de Arte şi Meserii.

Aminitirea sa este vie şi acum în memoria vasluienilor. Cei mai vârstnici povestesc despre primarul Ion Răşcanu că, în fiecare zi, la ora 06:00, se urca în trăsura sa şi inspecta toate străzile din oraş. „Avea cu el o mătură şi, dacă observa gunoi în faţa unei prăvălii, cobora şi mătura cu mâna lui, aceasta fiind prima sancţiune la adresa negustorului respectiv“, ne-a povestit chiar unul dintre comercianţii de la acea vreme care a avut de-a face cu mătura lui Răşcanu.

Din nefericire, patriotul şi omul de înaltă moralitate Ion Răşcanu a avut un sfârşit dureros în închisoarea de la Sighet, după 6 ani de detenţie alături de mari oameni ai României care şi-au găsit şi ei sfârşitul tot acolo. Ion Răşcanu a murit la data de 25 februarie 1952,

Material realizat cu sprijinul istoricului Dan Ravaru

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite