Judeţul unde jumătate din suprafaţa arabilă, aproape 200.000 de hectare, se transformă în deşert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Din cauza eroziunii solului, Agenţia Naţională de  Îmbunătăţiri Funciare Vaslui efectuează în prezent lucrări de combatere a acestui fenomen pe 195.600 de hectare, care a afectat grav şi fertilitatea terenurilor agricole.

Agenţia Naţională de  Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Vaslui derulează în prezent lucrări de combatere a eroziunii solului pe o suprafaţă de 195.600 hectare de teren arabil din judeţ.

Este vorba despre 11 amenajări care au ca principal scop combaterea eroziunii solului de suprafaţă şi în adâncime, stingerea formaţiunilor torenţiale şi stoparea proceselor de alunecare a solului. 

Se doreşte astfel redarea în circuitul agricol a suprafeţelor de teren afectate de procesele de degradare a solului, mărirea capacităţilor de producţie a acestora, precum şi protecţia obiectivelor social-economice.

„Lucrările de combaterea eroziunii solului ce se regăsesc în aceste amenajări constau în drumuri de exploatare, canale dalate şi canale de pământ, construcţii hidrotehnice, lucrări transversale, podeţe tubulare şi podeţe dalate, plantaţii antierozionale de protecţie. Personalul din cadrul compartimentului de exploatare au asigurat paza şi integritatea acestor lucrări, au verificat secţiunile de scurgere a canalelor de evacuare şi a podeţelor din amenajări pentru prevenirea inundării unor obiective social economice”, a declarat Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui.

Din cauza situaţiei amintite, o mare parte din suprafeţele arabile din judeţul Vaslui au un grad de fertilitate scăzut.

Conform datelor Direcţiei de Agricultură Vaslui, gradul de fertilitate al terenurilor este următorul: clasa I de fertilitate-5.834 hectare, adică 1,45% din totalul suprafeţei arabile din judeţ care este de 401.039 hectare; clasa II de fertilitate-93.060 hectare (23,2%); clasa III de fertilitate-158.008 hectare (39,4%); clasa IV de fertilitate-105.896 hectare (26,5%); clasa V de fertilitate-38.241 hectare (9,5%).

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Seceta „a ucis” recoltele. Aproape 4.000 de hectare de rapiţă sunt compromise total în judeţul Galaţi

Seceta ne lasă fără pâine. „Sunt zone unde culturile de grâu sunt compromise“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite