Vaslui

articolul anterior articolul urmator

PSD şi PNL au contestat alegerile la Vaslui. Decizie BEJ: se renumără voturile nule pentru alegerea preşedintelui şi a Consiliului Judeţean

0
1 Oct 2020 05:32:18
Autor: Simona Voicu
2.800 voturi au despărţit pe Dumitru Buzatu de contracandidatu liberal
2.800 voturi au despărţit pe Dumitru Buzatu de contracandidatu liberal

Dumitru Buzatu şi principalul său competitor, liberalul Marius Arcăleanu, au contestat rezultatele la alegerile locale de duminică, 27 septembrie, ambii solicitând renumărarea voturilor nule. Buzatu şi Arcăleanu sunt despărţiţi de mai puţin de 3.000 de voturi.

Pe 30 septembrie, PNL şi Marius Arcăleanu, candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, au contestat la Biroul Electoral Judeţean rezultatele alegerilor locale, solicitând reverificarea buletinelor de vot pentru Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui şi pentru Consiliul Judeţean Vaslui pentru toate cele 542 de secţii de votare din judeţ. În motivarea contestaţiei, liberalii au arătat că „la mai multe secţii de votare s-au apreciat în mod eronat voturi valabil exprimate ca fiind nule şi nu într-un număr singular”.

”Pentru o justă şi corectă reflectare în rezultatul alegerilor, a voinţei alegătorilor exprimată prin vot, considerăm că se impune verificarea voturilor nule pentru a se înlătura orice suspiciune de eroare electorală, cu atât mai mult cu cât s-a dat şi un exemplu concret în contestaţia formulată”, au invocat liberalii în contestaţia înaintată BEJ Vaslui.

Tot marţi, 30 septembrie, Dumitru Buzatu, candidatul PSD pentru funcţia de preşedinte al CJ şi câştigător al acestora, (cu 2.800 de voturi în plus faţă de liberalul Marius Arcăleanu), a înaintat şi el o contestaţie la BEJ Vaslui. Buzatu a solicitat renumărarea voturilor nule atât pentru funcţia de preşedinte al CJ Vaslui, cât şi cele pentru CJ, respectiv Consiliul Local Vaslui.

În contestaţia formulată, Dumitru Buzatu a invocat că la mai multe secţii de votare, la verificarea în BEJ Vaslui ”s-a descoperit un număr însemnat de voturi exprimate pentru competitorul electoral PSD trecute la voturi nule (Vaslui, Bârlad, Murgeni, Negreşti, Muntenii de Jos, Codăeşti, Bogdana, Alexandru Vlahuţă, Costeşti etc)”. 

„Mai multe persoane din teritoriu au arătat că ştampila pusă de ei abia se vedea din cauza tuşului foarte slab ori că, după ce au votat, au constatat că tuşul a trecut prin foaie sau s-a imprimat pe partea cealaltă şi este posibil ca aceste voturi să fie trecute nule, deşi ele erau valabile pentru competitorul PSD”, a arătat Dumitru Buzatu în contestaţia formulată. 

În urma analizării celor două contestaţii, BEJ Vaslui le-a admis cu majoritate de voturi, mai puţin pe cea privind alegerea Consiliului Local Vaslui, membrii biroului electoral arătând că aceasta trebuia înaintată, în termen legal, Biroul Electoral Municipal.

Decizia renumărării voturilor nule s-a luat cu o majoritate atinsă la limită: şase membri ai BEJ votând pentru renumărare, în timp ce ceilalţi cinci s-au opus, apreciind că ambele contestaţii au fost tardiv forumlate, iar, în subsidiar, că sunt neîntemeiate. 

Au votat împotriva renumărării voturilor nule preşedinte şi locţiitorul BEJ, reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, precum şi cei ai PMP şi UDMR. În opinia acestora, contestaţiile trebuiau formulate la fiecare secţie de votare în parte. În plus, au subliniat că la verificarea proceselor verbale în BEJ, nici PNL, nici PSD nu au avut obiecţiuni cu privire la voturile care au fost declarate nule, existând unanimitate.

Pentru renumărarea voturilor au votat: PSD, PNL, USR, PRO România, ALDE şi reprezentantul minorităţilor naţionale. Decizia BEJ Vaslui nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 24 de ore de la afişarea hotărârii.

La nivelul judeţului Vaslui, în cele 542 de secţii de votare a fost înregistrat un număr record de voturi, de peste 12.000. 

Vă mai recomandăm:

PSD câştigă alegerile în Vaslui. Dumitru Buzatu, un nou mandat de preşedinte al CJ. Vasile Pavăl, al patrulea de primar

Care este noua componenţă a Consiliului Local Vaslui. PSD nu mai are majoritate

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările