Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Liderul PSD Dumitru Buzatu a cerut să-i fie păstrat postul de profesor şi după ieşirea la pensie. Politicianul n-a mai predat deloc de peste 20 de ani

7
20 Feb 2020 12:23:01
Autor: Simona Voicu
Dumitru Buzatu este profesor titular de filosofie şi logică la două licee din Vaslui
Dumitru Buzatu este profesor titular de filosofie şi logică la două licee din Vaslui

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a înaintat Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui o cerere prin care a solicitat menţinerea în activitatea de profesor titular şi după îndeplinirea vârstei de pensionare.

Dumitru Buzatu este cel mai longeviv politician din Vaslui, din 1992 fiind succesiv parlamentar (trei mandate), respectiv preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. 

De formare profesor de filosofie, logică şi argumentare, Dumitru Buzatu este titular cu catedra împărţită la Liceul ”Emil Racoviţă” Vaslui şi Colegiul Economic ”Anghel Rugină”. 

Din 1992, când a câştigat primul mandat de parlamentar, nu a mai desfăşurat activitate didactică la catedră, însă postul său de profesor, potrivit legii, a rămas rezervat. Toţi aleşii, înalţii funcţionari publici care sunt titulari în învăţământ, nu îşi pierd calitatea de cadru didactic, iar postul le rămâne rezervat. 

În legislaţia din învăţământul românesc nu există nicio prevedere în privinţa duratei pentru care un post didactic poate fi rezervat fără întrerupere. Astfel, catedrele aleşilor/înalţilor funcţionari publici rămân rezervate pe termen nelimitat.

Deşi nu a mai predat de mai bine de 20 de ani, Dumitru Buzatu, aflat în pragul pensionării pentru limită de vârstă, nu şi-a dorit să renunţe la postul de profesor rezervat la cele două licee. Astfel, liderul PSD Vaslui a înaintat o cerere Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui prin care a solicitat menţinerea în activitate şi păstrarea statutului de profesor titular şi după împlinirea celor 65 de ani (vârstă pe care o va împlini anul acesta, în luna august). 

Potrivit metodologiei privind menţinerea în activitate peste vârsta de pensionare, ”personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care până la 1 septembrie 2020 împlineşte vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare şi dovedeşte competenţă profesională deosebită, a obţinut calificativul „Foarte Bine” şi nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 ani şcolari încheiaţi, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică până la 3 (trei) ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere”. 

31 de cadre didactice din judeţul Vaslui au înaintat anul acesta solicitări Inspectoratului Şcolar, privind prelungirea activităţii şi după pensionare. Pe lângă nume cu rezonanţă ale învăţâmântului vasluian, precum Jan Irimia, profesor de fizică la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui, profesorul de istorie Nicolae Ionescu, de la acelaşi liceu, sau profesorul de limba franceză Sorin Popoiu, de la Şcoala ”Ştefan cel Mare” Vaslui, s-a numărat şi Dumitru Buzatu. Deşi, în cazul său, era evident că nu sunt întrunite condiţiile legale privind menţinerea în activitate.

În urma analizării cererilor, comisia din cadrul ISJ Vaslui a decis respingerea solicitării lui Dumitru Buzatu şi a altor doi profesori. 

În cazul liderului PSD, reprezentanţii ISJ Vaslui au motivat respingerea cererii arătând că nu sunt întrunite condiţiile articolului 28, aliniat 4 din Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2020-2021. Mai exact, Dumitru Buzatu a prezentat calificative obţinute în ultimii cinci ani la catedră. Nici nu avea cum, având în vedere că nu a desfăşurat activitate la catedră.

Dumitru Buzatu nu a contestat decizia Inspectoratului Şcolar, aceasta fiind definitivă. Potrivit legii, postul de titular pe care liderul PSD l-a avut rezervat din 1992 până în prezent, va fi scos la concurs după pensionarea acestuia.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

mircea miricioiu
20.02.2020, 13:16:09

una dintre marile lectii de magarii pe care asa-zisii dascali ni le preda. pleaca din invatamant in posturi mai bune ( ca de aia pleaca ) si isi pastreaza posturile de parca sunt tiluri nobiliare mostenite. in orice alta bransa, pleci, e alegerea ta. daca te razgandesti, lupti sa recapeti un post pentru ca nu ti-l pastreaza nimeni, sau te duci in alta parte. ca nu e vreun trofeu pe care l-ai castigat la gh. cristea. ei fac educatia copiilor nostri. si totusi, cate ore lucreaza ei efectiv pe luna ?

+3 (3 voturi)
Carmen Florea
20.02.2020, 13:25:41

... o scarba de mlastina imputita, n-are cu ce trai, saracu'..., nevasta senator ... ... 30 ani... uite-i ..., au nenorocit tara ...

+2 (4 voturi)
ion ion
20.02.2020, 14:25:42

Postul de profesor de fizica al presedintelui Iohannis este pus la pastrare/blocat de aproape 25 de ani. Ce parere aveti?

+1 (1 vot)
kalu kalu
20.02.2020, 13:35:18

ba ati innebunit de-a binelea !!! Cariatul asta este profesor ? Incredibil !!!

+2 (2 voturi)
Cel Mare Scarambeu
20.02.2020, 13:42:45

Alo Buzatule,vezi ca s-a schimbat ordinea politica in Romania si nu se mai preda la nici o scoala Socialismul Stiintific.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)