Mafia ginecologilor care făceau avorturi clandestine în spital. Sute de femei batjocorite şi stoarse de bruma de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Botez (stânga) şi Doina Andrei (dreapta)
Simona Botez (stânga) şi Doina Andrei (dreapta)

Trei ginecologi reputaţi din Vaslui au fost condamnaţi pe 13 iulie 2018, la Tribunalul Vaslui, la pedepse cu închisoare în regim de detenţie şi amenzi uriaşe. Sentinţa, una fără precendent în Vaslui, dar şi acuzaţiile aduse celor trei ginecologi au zguduit lumea medicală din zona Moldovei. Judecătorii Tribunalului Vaslui au motivat hotărârea prin care a dispus condamnarea la celor trei.

Trei ginecologi reputaţi din Vaslui, Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu, au fost condamnaţi pe 13 iulie de Tribunalul Vaslui la pedepse cu închisoare în regim de detenţie şi amenzi uriaşe. 

Sentinţa, una fără precendent în Vaslui, şi acuzaţiile aduse celor trei ginecologi  au zguduit lumea medicală din zona Moldovei. Doctoriţele Doina Andrei şi Simona Botez, care au şi fost arestate în cauză aproape 7 luni, au fost condamnate la câte 4 ani şi 8 luni închisoare şi câte 92.500 lei amendă pentru fiecare, transformate în 400 de zile de închisoare în caz de neachitare. În cazul doctorului Adrian Tănăsescu judecătorii au dispus condamnarea acestuia la 3 ani de închisoare şi o amendă penală de 18.000 de lei.

În motivarea condamnării, judecătorii Tribunalului Vaslui prezintă argumentele care au stat la baza aplicării acestor pedepse, arătând de ce medicilor inculpaţi li s-au aplicat pedepse privative de libertate. În opinia judecătorilor, gradul ridicat de pericol social este dat de faptul că inculpaţii, în calitatea lor de medici, cu pregătire superioară, au profitat de starea unor persoane aflate în suferinţă. 

Cazul celor trei medici a stârnit multă revoltă în rândul opiniei publice, după ce a fost dezvăluit limbajul umilitor şi violent pe care aceştia în foloseau în cazul pacientelor sărace.

”Profitarea de starea de vulnerabilitate fizică şi materială a pacientelor aflate în stare de urgenţă sau în iminenţa naşterii sau avortului pentru a obţine fonduri materiale prezintă un grad ridicat de pericol social şi trebuie sancţionat corespunzător pentru realizarea unei funcţii de prevenire şi exemplaritate a dreptului penal în societate în general şi mai ales în domeniul medical finanţat integral din fonduri de stat”, au motivat judecătorii Tribunalului Vaslui.

Profesionalismul nu înlătură tragerea la răspundere

Apărarea făcută în favoarea medicilor, susţinută de o parte dintre martori, în special colegii-medici şi asistentele medicale, nu a fost însuşită de instanţă. Magistraţii au precizat că nu contestă veridicitatea probelor administrate în circumstanţiere la solicitarea celor trei medici prin care s-a demonstrat că ar fi avut şi un comportament normal sau meritoriu în raporturile cu alte paciente, şi nici experienţa sau înalta calificare profesională. 

”Comiterea infracţiunilor menţionate nu exclude posibilitatea ca în restul activităţii desfăşurate la Spitalul Judeţean de de Urgenţă Vaslui sau în relaţiile cu cadrele medicale şi majoritatea pacientelor aceasta să fi avut o atitudine corectă şi în concordanţă cu specificul activităţii de medic, motivarea de drept şi de fapt a instanţei limitându se doar cu privire la faptele deduse judecăţii”, au subliniat judecătorii.

Probele administrate în timpul procesului arată cum Secţia Obstetrică Ginecologie a Spitalului din Vaslui a fost transformată într-un veritabil ”SRL”, unde medicii inculpaţi duceau o adevărată bătălie pentru a efectua cât mai multe gărzi şi a avea cât mai multe paciente.

În decizia Tribunalului se menţionează că doctoriţele Doina Andrei şi Simona Botez, ”efectuau, din proprie iniţiativă, mai multe servicii de gardă decât alţi medici din cadrul secţiei, existând totodată o rivalitate între acestea, în ceea ce priveşte împărţirea pacienţilor, generată tocmai de sumele de bani clandestine provenite din mită ce se puteau astfel încasa”

Cum lucrau sub acoperire doctoriţele care ”se băteau” pe gărzi

Tarifele erau de notorietate, variind în cazul avorturilor variind de l a 150 de lei la 1500 lei , în funcţie de vârsta sarcinii. În urma verificărilor efectuate de anchetatori, s-a stabilit că oficial la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui în perioada 2013 - 2015 (anul în care au descins procurorii) nu a fost realizat nicio întrerupere de sarcină. Faptic, însă, acestea se efectuau în mod cladestin. 

În cazul sarcinilor mici, de până la 8-10 saptamani, manevra era efectuată fără internare medicală sau alte formalităţi. Pacientele achitau medicului tariful (150 lei), expus de altfel, în triajul secţiei, fără a se elibera vreo chitanţă.

În situaţia în care vârsta sarcinii depăşea 10 săptămâni sau se impunea supravegherea medicală a pacientei, medicul în cauză dispunea asistentei internarea persoanei, sub un diagnostic fictiv, care să permită acordarea asistenţei medicale gratuite, în regim de internare de zi  sau internare continuă, în cadrul secţiei, pe fondul diagnosticului astfel inventat urmând ca inculpatul să efectueze şi manevra de chiuretare solicitată de pacientă, disimulată într-o necesitate medicală generată de complicaţii ale sarcinii.

În alte situaţii, mai ales în acele cazuri în care vârsta sarcinii depăşea 14 săptămâni, medicul îi dădea pacientei o pastilă, respectiv Cytotec, dându-i indicaţii de administrare la domiciliu, în sensul de a lua o pastilă în seara respectivă şi una a doua zi, în scopul de a declanşa contracţii în vederea expulzării produsului de concepţie. Pacienta era instruită că în momentul în care se va simţi rău, trebuie să se prezinte de urgenţă la spital. În aceste situaţii, pacienta revenită de această dată cu simptome de avort în evoluţie, generate de tratamentul anterior administrat în mod clandestin de către medic, lua legătura cu acesta fiind internată în regim de urgenţă.

Zeci de fapte reţinute doctorilor inculpaţi

O altă categorie de paciente o reprezentau cele care urmau să nască prin cezariană. În cazul lor, tarifele variau între 800 şi 1.500 de lei.

Medicul Doina Andrei este acuzată de săvârşirea de 25 de infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri. Simona Botez a fost acuzată de comiterea a 14 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de fals intelectual iar Adrian Tănăsescu de zece infracţiuni de luare de mită.

Toţi trei au contestat pedepsele aplicate de Tribunalul Vaslui, dosarul urmând a fi transmis Curţii de Apel Iaşi în vederea judecării căii de atac. Niciunul dintre medicii inculpaţi nu mai activează în prezent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Interceptări uluitoare în cazul doctoriţelor şpăgare de la Vaslui: gravidele erau făcute „proaste“, „vaci“ sau „scroafe“. Bebeluşii - „draci“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite