Medic obligat să achite 10.000 de lei daune morale unei paciente. Femeii i-au fost rupte trei tendoane de la degete după ce i-a fost montată o placă înşurubată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Roznov FOTO: 7Est.ro
Maria Roznov FOTO: 7Est.ro

Un medic ortoped de la Spitalul de Recuperare din Iaşi a fost obligat de judecători să achite daune morale unei paciente, după ce ar fi ratat intervenţia chirurgicală, pacientei fiindu-i rupte tendoanele de la trei degete.

Medicul  Andrei Sava a fost obligat de judecătorii Tribunalului Vaslui să achite pacientei sale, Maria Roznov, o avocată din Iaşi, 10.000 de lei daune morale precum şi 1.300 lei cheltuieli judiciare, decizia instanţei fiind una definitivă. 

Dosarul în care medicul ortoped Andrei Sava a fost acuzat de malpraxis a ajus pe rolul Tribunlului Vaslui, după ce a fost strămutat de la Iaşi, la cererea pacientei. În primă instanţă, Judecătoria Iaşi a dat câştig de cauză medicului, pacienta fiind obligată să-i achite cheltuielile judiciare.

În apel, judecătorii Tribunalului Vaslui au suplimentat probatoriu, fiind suplimentată expertiza medico legală, iar concluzia magistraţilor a fost acea că medicul a greşit.
Avocata Maria Roznov a suferit o fractură la mâna dreaptă în mai 2015. A fost internată la Spitalul de Recuperare în perioada 06 - 20 mai 2014 cu diagnosticul principal: „fractură extremitate inferioară radius drept cu deplasare” şi diagnostic secundar: „fractură stiloidă cubitală dreapta”, fiind operată în ziua de pe 7 mai 2014 de către medicul ortoped Andrei Sava. Potrivit documentelor medicale, medicul a realizat o  intervenţie chirurgicală prin care i-a montat  placă dorsală înşurubată.

Pe data de 26.06.2014, acelaşi medic i-a scos pacientei aparatul gipsat şi i-a recomandat tratament kinetoterapeuric timp de 4-5 luni în vederea recuperării depline.
Deşi a efectuat cu rigurozitate acest tratament, după câteva luni femeia a constatat că nu are  evoluţie la mişcarea pumnului, iar trei dintre degete  rămân căzute în palma mânii drepte.
Câteva luni mai târziu, sesizând că nu îşi mai poate folosi mâna, pacienta a realizat noi radiografii iar pe 18 noiembrie 2014 a mers din nou la acelaşi medic, care i-a solicitat, însă, să revină după sărbătorile de iarnă.

Tendoanele rupte după montarea plăcii

Consultând şi alţi specialişti concluzia a fost aceea că placa s-a înşurubat greşit provocând ruperea tendoanelor celor trei degete şi că se impune de urgenţă o nouă operaţie pe care a efectuat-o la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi pe 8 ianuarie 2015.  Datorită constatării rupturii tendoanelor, operaţia a fost filmată pentru a se putea stabili cauza ruperii acestora.

”Ne aflăm în situaţia de culpă medicală, ca o eroare de conduită pe care un medic prudent şi diligent, aflat pe acelaşi plan profesional şi în aceleaşi circumstanţe externe,  nu ar fi comis-o”, Tribunalul Vaslui

Dacă expertiza iniţială depusă la Judecătoria Iaşi nu indica vreo legătură de cauzalitate între intervenţia medicului Andrei Sava şi ruperea tendoanelor pacientei, ulterior, la solicitarea Tribunalului Vaslui experţii au venit cu o nouă completare, arătând că având ruptura tendoanelor s-a putut produce ca urmare a montării respectivei plăci. Concret, medicul ar fi trebuit să scoată aparatul gipsat după apariţia primelor dureri şi nu să aştepte termenul stabilit iniţial.

„După realizarea radiografiilor numitei Roznov Maria din perioada 19.06.2014-decembrie 2014, medicul curant trebuia să aprecieze scoaterea plăcii după apariţia calusului radiologic (în funcţie de controalele radiologice). Dacă pacienta ar fi prezentat dureri la nivelul pumnului în regiunea posterioară (care sugerează o suferinţă a tendoanelor extensoare prin fricţiunea dintre acestea şi placa-capul şuruburilor) cu limitarea mobilităţii acestuia, acest lucru ar fi fost imperios necesar”, au precizat experţii în raportul înaintat Tribunalului Vaslui.

Verdictul judecătorilor: ”Culpă medicală”

Concluzii au fost lămuritoare pentru judecătorii de la Tribunal, care coroborând declaraţiile martorilor audiaţi la fond, din care reiese că pacienta  acuza dureri mari atât la nivelul pumnului cât şi la nivelul umărului şi că era în imposibilitatea de a utiliza mâna dreaptă, au apreciat că medicul avea obligaţia profesională de a recomanda apelantei scoaterea plăcii.

”Apărarea intimatului Sava Andrei în sensul că din examenele ecografice nu rezultă că calusul s-ar fi format ci că era în formare şi deci nu era necesară îndepărtarea plăcii, nu poate fi reţinută faţă de concluziile suplimentului la raportul de expertiză. Potrivit opiniei de specialitate, dacă existau dureri şi mobilitatea pumnului era scăzută, nu mai era la aprecierea medicului dacă era oportun sau nu ca placa înşurubată să fie scoasă, ci era absolut imperios necesar. Aşa cum a reţinut prima instanţă şi Tribunalul apreciază că răspunderea specială pentru malpraxis este una delictuală, iar legiuitorul a fost sărac în a defini malpraxisul. În speţă, ne aflăm în situaţia de culpă medicală, ca o eroare de conduită pe care un medic prudent şi diligent, aflat pe acelaşi plan profesional şi în aceleaşi circumstanţe externe,  nu ar fi comis-o”, se arată în motivarea Tribunalului Vaslui.

Trebuie precizat că decizia instanţei din Vaslui a fost luată în complet de divergenţă, unul dintre judecătorii din complet, formulând opinie separată, în sensul menţinerii hotărârii instanţei de fond, care a dat câştig de cauză medicului.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite