Medicii ieşeni îi acuză pe cei de la spitalul din Huşi că au transferat prea târziu gravida de 20 ani care a murit după cezariană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânăra de 20 ani a murit după cezariană, fiind salvat doar bebeluşul
Tânăra de 20 ani a murit după cezariană, fiind salvat doar bebeluşul

Conducerea Maternităţii „Cuza Vodă“ Iaşi a declarat că tânăra de 20 ani din Judeţul Vaslui care a născut la câteva zile după operaţia de cezariană, a fost transferată prea târziu de la Spitalul din Huşi,nde a fost internată iniţială.

Reprezentanţii maternităţii ieşene au precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că potrivit protocolului, în cazul unei gravide cu risc, medicii huşeni aveau obligaţia să o transfere la o o maternitate de rang superior după 24 de ore.

Tânăra de 20, însărcinată în 37 de săptămâni a fost internată pe 9 ianuarie la Spitalul din Huşi şi transferată la Maternitatea Cuza Vodă Iaşi pe 16 ianuarie. Ea a fost catalogată o gravidă cu risc, având în vedere că prezenta febră de etiologie necunoscută.

Dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii Cuza Vodă a precizat că pacienta a fost transferată cu întârziere de la Huşi. În plus, având în vedere că era o sarcină cu risc infecţios şi de naştere prematură, femeia trebuia adusă la o maternitate de gradul III, şi nu transferată la Spitalul de Boli Infecţioase, cum s-a întâmplat.

„Probabil, dacă era trimisă de la Huşi mai repede, lucrurile evoluau mult mai bine. Această gravidă şi ulterior lehuză a fost urmărită cu cea mai mare atenţie de un grup de oameni şi de asistente din maternitatea noastră şi a fost tratată în ultimele opt zile de viaţă la Spitalul de Boli Infecţioase. Acolo au fost făcute nişte consulturi interdisciplinare, au fost chemaţi şi cei de la pneumologie, au fost chemaţi chirurgi care au examinat-o“, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, în cadrul conferinţei de presă.


Astfel, în urma consultaţiilor medicilor de la Spitalul „Sf. Spiridon“, unde îi este făcut femeii un Computer Tomograf (CT), în urma căruia medicii o suspectează de tuberculoză generalizată, chiar dacă tânăra nu tuşea. „Colega Ciupilan şi medicul de la ATI au spus că pacienta trebuie să mai vadă o dată un chirurg. Ajunge în UPU, face un CT toraco-abdominal şi este solicitat ulterior consultul chirurgical. La acest CT se decelează pleurezie bilaterală, ascită în cavitatea peritoneală, deci lichid, difuz, şi foarte multe adenopatii peritoneale, celiatice, subdiafragmatice la care medicul chirurg spune aşa: observaţie - tuberculoză generalizată cu lichid de ascită şi pleurezie şi nu este abdomen acut chirurgical“, a explicat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al maternităţii.

Pacienta a urmat apoi un tratament pentru tuberculoză şi a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase, unde funcţiile vitale i-au cedat pe 3 februarie. Cauza exactă a decesului urmează a fi stabilită de medicii legişti. Medicii spun că un alt factor care a dus la agravarea stării de sănătate a tinerei mame e acela că soţul tinere a urmat tratament de şapte luni de zile pentru tuberculoză. Bărbatul încheiase tratamentul la sfârşitul anului trecut, fiind declarat vindecat de medicii pneumotfiziologi vasluieni, care i-au dat avizul necesar pentru a-şi putea vedea fetiţa.

Medicii acuzaţi de malpraxis

Familia tinerei a făcut plângere, miercuri, la Colegiul Medicilor Vaslui, acuzând de malpraxis ginecologul care a tratat-o, iniţial, la Spitalul Huşi, precum şi medicul care a operat-o de cezariană la Maternitatea Iaşi. Andrei Acsinte, soţul femeii decedate, crede că principalul vinovat este Ovidiu Sandu, ginecolog la Spitalul Municipal Huşi, cel care a urmărit sarcina şi ar fi neglijat o problemă medicală atunci când gravida era în luna a şaptea.

„Aşa după cum am arătat şi în plângerea depusă la Colegiul Medicilor Vaslui, medicul Ovidiu Sandu nu a dat importanţă unei pierderi de sânge atunci când soţia mea era în luna a şaptea de sarcină. Atunci, când am fost la control, domnul doctor a spus că soţia mea are prea mult sânge şi trebuie să mai piardă din el, aşa că nu avem de ce să ne facem griji. Cei de la Colegiul Medicilor mi-au spus că vor cere toate documentele de la spitalul din Huşi şi clinicile din Iaşi unde soţia mea a fost internată până pe 3 februarie, atunci când a murit”, a declarat Andrei Acsinte.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Vaslui au confirmat înregistrarea plângerii şi au anunţat declanşarea unei anchete. „Plângerea va fi analizată în cadrul Biroului Executiv al Colegiului şi, firesc, se vor urma procedurile legale. În 30 de zile vom da şi un răspuns persoanei care ne-a sesizat, după cum ne obligă legea”, a anunţat preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Daşcău.

Mai puteţi citi:

Caz revoltător la Huşi: o fetiţă de 4 ani, diagnosticată cu laringită, a murit în urma unei injecţii cu ampicilină

Ministrul Sănătăţii despre cazul fetiţei moarte la spitalul din Huşi: ”Nu tolerăm astfel de situaţii!”

Nimeni nu se grăbeşte să afle cine se face vinovat de moartea fetiţei de la Huşi

Anchetă la Spitalul din Huşi, după ce o fetiţă de patru ani a murit la scurt timp de la administrarea unei perfuzii. Bănicioiu: „Se poate ajunge la demiteri!”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite