Mii de bolnavi de cancer trăiesc un coşmar, fără medic de un an. „A murit cu speranţa că se va redeschide secţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de bolnavi de cancer din judeţul Vaslui trăiesc o dramă după ce, în urmă cu un an, au rămas fără medic care să le asigure medicaţia, fiind obligaţi să facă naveta în judeţul vecin, la Iaşi.

Secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a fost închisă pe 18 ianuarie 2016, atunci când medicul Cristina Părău, singurul oncolog al spitalului, şi-a anunţat demisia alegând să lucreze în sistemul privat. 

De atunci bolnavii de cancer din judeţul Vaslui, aflaţi în faze grave ale bolii, care au nevoie de tratament cu citostatice sunt obligaţi să îndure nu doar povara bolii, ci şi naveta chinuitoare până la Iaşi. După închiderea Secţiei de Oncologie a spitalului din Vaslui, bolnavii au fost preluaţi de Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi. Naveta a fost găsită drept o soluţie provizorie. Soluţie de criză care, însă, se menţine şi în prezent pentru că niciun medic oncolog nu a acceptat să lucreze la Vaslui.

Iniţial bolnavilor li s-a asigurat naveta cu un microbuz pus la dispoziţie de spital. Ulterior, însă, fiecare bolnav a fost nevoit să se descurce după cum poate: cu trenul, cu microbuzele private sau cu autoturismele unor rude. Mulţi dintre ei sunt din mediul rural. Se trezesc cu noaptea în cap pentru a ajunge la Vaslui, de unde pleacă spre Iaşi, de unde, după efectuarea perfuziei cu citostatice, se reîntorc seara acasă, sleiţi de puteri.

”Pentru noi, bolnavii de cancer, zilele, orele sunt foarte importante, orice clipă contează în evoluţia bolii. Pentru cei din sistem noi suntem nişte coduri numerice personale, nu nişte oameni. Eu sunt un CNP, nu sunt o formă de viaţă, nu sunt o persoană care să existe în proiectele celor din sănătate”, afirmă, mâhnit, Constantin Popa, unul bolnav de cancer navetişti.

Posturi scoase la concurs, niciun candidat

Pe parcursul anului 2016, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, a scos la concurs, în mai multe rânduri, posturi de medic la Oncologie, însă nimeni nu s-a prezentat la concurs. S-a cerut sprijinul tuturor centrelor universitate din ţară, în speranţa că se va găsi un medic în specialitatea oncologie, dispus să vină la Vaslui, însă fără succes. Au fost ofertaţi inclusiv medici oncologi din Republica Moldova, însă procedura greoaie privind echivalarea studiilor şi diferenţele de specialitate dintre cele două ţări, au făcut ca nici oncologii din Basarabia să nu vină la Vaslui.

În judeţul Vaslui sunt peste 7.000 de bolnavi de cancer, iar lunar peste 300 ajungeau la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui pentru tratament cu citostatice. 

”Nu aveam cum să mai ţinem secţia deschisă şi bolnavii internaţi, fără medic. Situaţia este dramatică pentru bolnavii cu citostatice, pentru că în cazul lor tratamentul se face numai aici în spital. Pentru ceilalţi pacienţi care primesc tratament în ambulatoriu, prescrierea tratamentului şi a reţetelor este asigurată de medicul din Policlinică, angajat cu jumătate de normă, care, din pacate nu poate asigura activitatea medicală şi în cadrul spitalului pentru că are o problemă de sănătate gravă”, declara Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. 

Bolnavii care văd în tratamentul cu citostatice singura şansă vindecare, sunt deznădăjduiţi şi susţin că fără medic li se semnează mai devreme condamnarea la moarte, pentru că naveta îi epuizează. Unii dintre ei au pierdut lupta pentru viaţă, în timpul navetei la Iaşi. Este cazul unui bolnav din Muntenii de Sus, o localitate situată la câţiva kilometri de Vaslui. Alexandru Jijie a fost diagnosticat cu cancer de prostată în anul 2012 şi de atunci a început lupta cu boala. Asemenea tutoror bolnavilor care primesc diagnosticul de cancer, au urmat ani grei de luptă, dar viaţa i s-a schimbat radical după închiderea Secţiei de Oncologie de la Vaslui. 

Calvarul navetei 

„A fost o perioadă groaznică. A făcut naveta cu microbuzul la cure de citostatice, apoi i s-a zis că nu se mai poate şi am mai mers cu trenul, iar ultima dată, chiar pe 6 decembrie, am fost cu maşina, cu cineva. Era foarte slăbit şi e greu pentru un bolnav de cancer să umble pe drumuri. La Iaşi stăteau mai mulţi în pat, eu stăteam ziua întreagă pe hol până seara aşteptând în picioare, pentru că nu erau locuri şi a murit cu speranţa că se va deschide secţia, dar nu s-a mai întâmplat”, spune Rodica Jijie, soţia acestuia.
Alexandru Jijie a pierdut lupta pentru viaţă pe 18 decembrie. Familia afirmă că bărbatul a sperat până în ultima clipă în promisiunea că măcar o clinică privată din Vaslui îşi va deschide secţie de Oncologie şi calvarul navetei se va sfârşi.

„O perfuzie să nu se facă la Vaslui, vă daţi seama ce chin! Dacă era secţie aici, era mai bine şi cu mai multă atenţie pentru bolnav. E cumplit pentru cei care chinuie. Eu nu reclam pe nimeni, dar măcar poate se rezolvă, să nu mai sufere atâţia oameni. Am înţeles că prin februarie 2017 o clinică va deschide o secţie de îngrijiri paliative pentru cei cu cancer. Soţul meu, deşi nu ştia ce e cu acea secţie, se amăgea şi avea speranţe că va merge şi el acolo”, mai povesteşte Rodica Jijie.

La Vaslui, există un investitor privat care a contruit o clinică clinică de oncologie, unde lucrează chiar medicul care a demisionat de la spital. Clinica destinată bolnavilor de cancer, aflaţi în fază terminală, nu a fost încă deschisă. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Vaslui par să fi pierdut lupta pentru redeschiderea Secţiei Oncologie, recunoscând, cu resemnare, că medicii oncologi, oricum foarte puţini, preferă mediul privat, unde sunt stimulaţi financiar, iar  responsabilităţile nu sunt la fel de mari.

La spitalul din Vaslui, fostul oncolog efectua spitalizări de zi, continue şi realiza jumatate de normă şi în Ambulatoriul de Specialitate.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite