Minunile naturii în România: cinci locuri spectaculoase care trebuie vizitate măcar o dată în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Detunatele se află în Munţii Apuseni, în apropiere de Abrud
Detunatele se află în Munţii Apuseni, în apropiere de Abrud

România are adevărate minuni ale naturii, care merită vizitate cel puţin o dată în viaţă. Vă descriem mai jos cinci dintre cele mai spectaculoase monumente ale naturii din ţara noastră.

Creasta Cocoşului

Este o formaţiune geologică spectaculoasă aflată în nordul Carpaţilor Orientali, în Maramureş, în imediata vecinătate a vârfului Gutâi. Văzută de la distanţă. îndeosebi dinspre sud, dar şi dinspre nord, formaţiunea seamănă cu o creastă gigantică de cocoş. Ea constituie o porţiune dintr-un vechi crater vulcanic, iar din punct de vedere petrografic este alcătuită, în special, din andezite bazaltice.

Creasta Cocoşului are aproximativ 200 de metri lungime, iar înălţimea sa, fără restul masei stâncoase din care se înalţă, măsoară aproximativ 150 de metri. Suprafaţa sa este brăzdată de fisuri verticale pronunţate , ce se repetă, aproape matematic, la o distanţă de 5-6 metri. Pereţii sunt stâncoşi.

creasta cocosului foto

Foto:Axanews.ro

Teritoriul de 50 de hectare din jurul crestei, aflat la doar 35 km de Baia Mare, a fost declarat încă din 1954 loc protejat şi a primit numele Rezervaţia Creasta Cocoşului.

Râpa Roşie

Este cu o rezervaţie naturală de pe Valea Secaşelor, în apropiere de Sebeş şi Alba Iulia, cunoscută pentru peisajul spectaculos pe care-l oferă, dar şi pentru descoperiri ale cercetăorilor. Aflată la doar 3 kilometri de Sebeş, Râpa Roşie se întinde pe o lungime de 800 m şi are înălţimi ce variază între 50 şi 125 m (300 - 425 m altitudine absolută).  

rapa rosie foto alba24

Foto: Alba24.ro

Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriaşe, lasă impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane şi piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (pământuri rele).

Râpa s-a format prin eroziunea apei asupra solului, care a provocat, în timp, alunecări de teren masive. Rezervaţia geologică uimeşte prin decorul de statui şi frontoane rozalii. Unicitatea este dată de alternanţa argilelor roşii cu gresii cenuşii, alcătuite în formaţiuni slab cimentate. Pe lângă decorul special pe care îl oferă râpa, poate fi admirat şi peisajul floral, cu specii protejate de lege.
Formele spectaculoase ale râpei s-au format prin scurgerea apei de ploaie prin argila, pietrişul şi nisipul din care sunt formate aceste formaţiuni.

Detunatele

Reprezintă coloane de bazalat care par nişte uriaşe orgi naturale, aflate în Munţii Apuseni, în apropiere de oraşul Abrud. Există două detunate, aflate la un kilometru şi jumătate distanţă una de cealaltă: Detunata Golaşă (1168 m înalţime), şi Detunata Flocoasă (1265 m înalţime).
Denumirea de "detunată" vine de la zgomotul asemănător tunetului pe care îl produce o piatră desprinsă din masiv care cade pe masa de grohotiş de la poalele masivului.

Imagine indisponibilă

Detunata Goală are zone lipsite de pădure, cu pereţi stâncoşi de o frumuseţe aparte prin coastele de andezit-bazalt. Peretele de stâncă are înălţimea de 75 m.

Detunata Flocoasă este împădurită masiv cu molid, existând nişte pereţi de andezit/bazalt care pot să fie admirate de la distanţa

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu” este un pod natural unic în lume. Acesta are 30 m lungime şi 22 înălţime, fiind cel mai mare pod natural din România şi al doilea din Europa ca marime, însă singurul pe care se poate circula cu maşina.

Podul lui Dumnezeu se află în centrul localităţii mehedinţene Ponoare, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin.
 

podul lui dumnezeu Romania Art & Architecture

Foto:Romania Art & Architecture

El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 de metri lungime, 13 metri înălţime, 22 de metri lăţime şi 9 metri deschidere.

Platoul Meledic

Este o arie naturală protejată, unică în Europa, datorită formaţiunilor saline de suprafaţă existente care îl transformă într-un loc cu totul deosebit. Se află în Subcarpaţii Curburii, la limita dintre Subcarpaţii Vrancei cu Subcarpaţii Buzăului, în comuna Mânzăleşti.

Pe suprafaţa platoului Meledic se găsesc mici conglomerate de sare asemănătoare unor sâmburi. Relieful carstic spectaculos se datorează dizolvării sării la mică adâncime sau la suprafaţă, dând naştere astfel celui mai interesant fenomen de relief carst salin din România.

Pe acest platou salin s-au format lacuri cu apă dulce (Lacul fără fund, Lacul Castelului), precum şi numeroase peşteri, cea mai mare Peştera Meledic (1220 m), este recunoscută la nivel mondial, fiind declarată a doua ca lungime din lume dintre toate peşterile dezvoltate în sare.

Imagine indisponibilă
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite