Motivul eliberării din închisoare cu patru ani mai devreme a liderului celor şapte violatori din Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Burada la momentul judecării arestării sale preventive
Silviu Burada la momentul judecării arestării sale preventive

Conduita „ireproşabilă“ în timpul detenţiei, zilele câştigate pentru cazarea în condiţii necorespunzătoare şi munca prestată în spatele gratiilor i-au adus eliberarea liderului celor 7 violatori din Vaslui cu patru ani înaintea executării integrale a pedepsei.

Magistraţii Judecătoriei Vaslui au motivat hotărârea în baza căreia au dispus eliberarea condiţionată a lui Silviu Burada, tânărul condamnat în 2015 la zece ani de închisoare în dosarul de viol care a scandalizat opinia publică. 

Propunerea privind eliberarea condiţionată a fost înaintată de Comisia din cadrul Penitenciarului Vaslui şi însuşită de către procurori, care au solicitat instanţei să o admită deoarece sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege.

Silviu Burada a fost încarcerat pe 17 august 2015, atunci când instanţa de fond a pronunţat prima sentinţă. Potrivit referatului înaintat instanţei, executarea efectivă a pedepsei urma să expire pe 9 februarie 2024. Însă din pedeapsă i-au fost scăzute peste 300 de zile în baza recursului compensatoriu, iar alte peste 300 le-a câştigat urmare a muncii prestate în penitenciar.

„Pentru a dobândi vocaţie în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute din pedeapsa de 10 ani închisoare (transformată în zile pedeapsa este egală cu 3.653 zile)  2/3-fracţia, respectiv 2.435 zile închisoare. Până la data de 11 noiembrie 2019 (dată la care s-a anlizat în cadrul Penitenciarului Vaslui cazul Burada n.r.), condamnatul a executat efectiv 1548 zile închisoare, 340 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, i se consideră ca executate, suplimentar, ca urmare a cazării în condiţii necorespunzătoare 330 zile,   în total fiind 2.442 zile câşt igate şi executate”, s-a menţionat în referatul înaintat de Penitenciarul Vaslui Judecătoriei.

Permisie de opt ori în patru ani

Dincolo de îndeplinirea condiţiilor legate de fracţie, caracterizarea care a vizat comportamentul deţinutului Burada au cântărit decisiv în crearea convingerii judecătorului că tânărul s-a îndreptat şi poate fi redat societăţii.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Vaslui, în cei patru ani şi jumătate de detenţie, Burada a avut un comportament ireproşabil, adaptându-se tuturor regulilor şi normelor specifice mediului de detenţie. Din acest motiv, în perioada 2016-2019 i s-a permis de nu mai puţin de opt ori să părăsească închisoarea. Permisiile au fost pentru o zi, trei zile şi cinci zile.

Nu a fost sancţionat disciplinar, însă pentru implicarea sa activă în activităţile şi programele recomandate a fost recompensat de 34 ori. Potrivit caracterizării înaintate instanţei, Burada a avut o implicare activă şi consecventă în programele educative şi activităţile destinate reintegrării sale sociale. Deşi după condamnarea definitivă, familia anunţa că nu va plăti niciun leu daune morale şi că tânăra violată se va alege cu „praful de pe tobă”, înainte de a fi analizată propunerea de eliberare, rudele lui Burada au achitat daunele morale victimei (10.000 lei).

Atitudine respectuoasă în timpul detenţiei

„Participarea la programele de instruire şi formare profesională, la activităţile cultural-educative, receptivitatea dovedită şi rezultatele obţinute în realizarea acestor programe şi activităţi, atitudinea respectuoasă şi corectă faţă de autorităţile din penitenciar sau în raport cu alte persoane, inclusiv în raport cu ceilalţi condamnaţi, preocuparea dovedită faţă de familie ori alte persoane aflate în grija sa sunt tot atâtea elemente care pot şi t rebuie să fie avute în vedere pentru a se constata existenţa unui comportament care certifică o reală îndreptare a celui condamnat şi justifică punerea sa anticipată în libertate”, au motivat judecătorii. 

Pentru restul de pedeapsă rămas neexecutat, Silviu Burada va trebui să respecte un program de suporaveghere. Odată cu eliberarea condiţionată a lui Burada, toţi membrii grupului sunt în prezent liberi. Cei şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 ani, au fost condamnaţi în 2015 la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate. Ei au fost acuzaţi că în luna noiembrie 2014 au violat o elevă de 18 ani, timp de mai multe ore, supunând-o unor suplicii greu de imaginat.


 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite