Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Muzeul Municipal din Huşi, muzeul de promovare turistică uitat de autorităţi

1
18 Apr 2013 11:22:19
Autor: Ionuţ Balaban
Muzeul Municipal din Huşi a fost construit în 1956 FOTO:adevarul
Muzeul Municipal din Huşi a fost construit în 1956 FOTO:adevarul

Înfiinţat la ideea unor foşti intelectuali de notorietate ai „oraşului dintre vii“, clădirea Muzeului Municipal din Huşi a fost dată uitării de autorităţi.

 

Situat pe strada „General Teleman“, fosta casă „Adam Mitache“ , clădirea care adăposteşte instituţia culturală, a suferit, de-a lungul timpului, numeroase  degradări, din cauza intemperiilor vremi, şi nu numai.

Muzeul a început să se transforme în ruină încă din anul 1990, atunci când a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, după care zidurile sale au început să fie infestate de ciuperca cunoscută şi sub denumirea de „cancerul clădirilor“. Ca şi cum nu era de ajuns, instituţia culturală a fost jefuită în anul 2001, pentru ca doi ani mai târziu să ţină capul de afiş al ziarelor despre moartea suspectă directoarei de la acea vreme, Violeta Veturia Bazaciuc.

Acum, pereţii clădirii arată ca după război, sprijiniţi fiind pe un soi de schele contruite din lemn, acoperişul este găurit de intemperiile vremii, iar majoritatea geamurilor, mai ales cele din spate, sunt sparte. Practic, muzeul a fost închis vizitatorilor încă din anul 1993, atunci când a început, cu adevărat, degradarea sa.

Vizitat de Ion Iliescu

De-a lungul timpului, mai toţi primarii care s-au perindat pe al conducerea oraşului s-au tot lăudat că au alocat bani pentru refacerea acestui muzeu, însă cei care trec prin centrul târgului pot vedea cu ochiul liber care este starea lui.

Acum, mai nou, muzeul este trecut într-un proiect de promovare a turismului în zonă, cap de afiş, şi, deşi este reparat în continuuu, parcă mai tare se dărâmă. Conctret, preoiectul se numeşte „Acţiuni de marketing şi publicitate pentru promovarea produselor turistice a zonei Huşi“, a cărui valoare totală este de 947.555 de lei şi este finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În cartea de onoare a Muzeului au semnat oameni importanţi din cultura şi politica românească, între care se regăseşte şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, pe vremea când acesta era ministrul turismului în era comunistă, mai exact în anul 1968. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Teodora Teo
18.04.2013, 12:34:38

In plus fata de acest articol ar trebui mentionat ca doua mandate ca primar la primaria Husi au fost a unui profesor de istorie si un mandat ca viceprimar ,si cati alti intelectuali s-au perindat prin consiliul local in acesti ani . Jenant , acest monument istoric va disparea asa cum a disparut tot centrul vechi al orasului.

Modifică Setările