Opt fraţi umiliţi de sistemul juridic. Orfani de mamă după ce aceasta a murit pe un pat de spital în condiţii suspecte, nu li s-a dat nicio justificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
daniela popa malpraxis

În octombrie 2011, o femeie de 35 de ani a murit în sala de operaţii la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad la câteva zile după o cezariană şi la câteva ore de la o operaţie ocluzie intestinală. În urmă au rămas opt copii mutilaţi sufleteşte care nu au aflat nici până acum de ce a murit cea care i-a adus pe lume

Un caz care a zguduit opinia publică în urmă cu patru ani, existând acuzaţii grave de malpraxis şi neglijenţă medicală, a rămămas neelucidat. Organele de urmărire penală nu au fost capabile să dea răspunsuri rudelor îndoliate şi praful s-a aşternut pe dosarul în care se ascund atâtea semne de întrebare.

Daniela Popa (35 ani), din localitatea vasluiană Ghergheşti, mamă a opt copii (doi băieţi şi şase fete), s-a stins din viaţă în octombrie 2011 la puţin timp după ce a fost operată de ocluzie intestinală. Cu o săptămână înainte adusese pe lume, prin cezariană, o fetiţă perfect sănătoasă. A lăsat în urmă opt copii care la acea vreme aveau între câteva zile şi 16 ani. Crescuţi doar de tată, cu sprijinul părinţilor decedatei şi a unei mătuşi pe linie maternă, cei opt fraţi nu au primit nicio explicaţie de la anchetatori privind cauzele decesului. Dispariţia femeii e un subiect atât de dureros pentru familie încât, pentru a putea merge mai departe, au preferat să tacă, să nu mai pună întrebări şi să nu mai cerceteze.

„Merită să ştie de ce nu mai au mamă”

„Ce să spun, e prea dureros. Copiii ăştia ar merita să ştie de ce nu mai au mamă. Poate aşa a fost să fie. Ne întrebăm dacă nu a fost operată prea târziu. La ginerele nostru au rămas băieţii, cea mică a fost crescută de altă fiică a mea şi pe ceilalţi cinci copii (toate fete n.r) i-am crescut noi. Cea mai mare dintre fete este studentă în ultimul an la Matematică, la Universitatea din Iaşi, următoarea e elevă în clasa a IX-a la Pedagogic Bârlad. I-am crescut cum ne-am priceput mai bine. Dacă o vedem pe cea mare săltată poate îi ajută şi pe fraţii mai mici. Suntem şi noi bătrâni”, a spus, pentru „Adevărul”, Gheorghe Prăvălic, tatăl decedatei.

Răspunsul primit de la Parchetul Bârlad e aproape identic ca cel oferit jurnaliştilor în urmă cu patru ani. Se fac cercetăti „in rem” pentru ucidere din culpă. Este tot ce pot să spună procurorii după ani de anchetă.

Amânări nepermise

Rezultatele expertizelor medico-legale nu au fost făcute publice de anchetatori. Colegiul Medicilor Vaslui, unde a fost depusă plângerea de malpraxis, amână să se pronunţe până când vor primi soluţia dată de organele de urmărire penală. Momentan, dosarul a fost retransmis Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici” Bucureşti pentru a se răspunde unor întrbări suplimentare cerute de avocatul familiei.

„Pentru familia pacientei decedate, aceste constatări medico-legale sunt de neacceptat, la acest moment. Considerăm că medicii au greşit grav cel putin sub doua aspecte. În primul rând au stabilit nepermis de târziu diagnosticul de ocluzie intestinală şi în al doilea rând s-a intervenit foarte târziu chirurgical. Debutul ocluziei instinale s-a produs în timp ce pacienta era internată în spital sub asa¬-zisa supraveghere şi îngrijire a medicilor barlădeni. Pacienta nu a venit de acasă suferind de ocluzie intestinală. Nu i s-ar putea reproşa că a apelat la medici prea târziu”, a spus, pentru “Adevărul”, avocatul Lucian George Pavel (foto dreapta).

av lucian pavel

Medicii legişti se contrazic

În Raportul Serviciului Medico-Legal Bârlad s-a reţinut, printre altele, ca "actul operator al medicilor chirurgi a fost temporizat în mod nejustificat, avându-se în vedere atât antecendentele medicale ale victimei, cât şi simptomatologia alarmantă aparută după cezariană, rezistenţa la tratamentul medicamentos". De asemenea, s-a mai arătat că „un diagnostic corect şi un tratament aplicat în timp util, în primele 2 stadii de evolutie ale bolii, este posibil să fi dus la salvarea sus-numitei".

În avizul Comisiei de Avizare şi Control al Actelor Medico-Legale emis de catre IML Iaşi se arata ca „dacă interventia chirurgicala a fost sau nu efectuata la timp, este greu de stabilit, avand in vedere simptomatologia înşelătoare [...J". Pentru acest motiv, chirurgul a preferat iniţial ţinerea pacientei sub observatie, sub tratament conservator."

Cu privire la acest aspect, in Avizul Comisiei Superioare Medico-Legale din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici" consider că „diagnosticul preoperator de ocluzie intestinală este corect (diagnostic de sindrom), iar etiologia si mecanismul de producere au fost constatate intraoperator. Pregatirea preoperatorie a pacientei era absolut necesară, justificând “întârzierea actului operator. O intervenţie chirurgicală intempestivă fără o pregătire preoperatorie cât mai susţinută, în cazul ocluziei intestinale, este sortită eşecului aproape întotdeauna”.

Firul tragediei

Daniela Popa a murit pe 18 octombrie 2011. O zi mai târziu, Colegiul Medicilor Vaslui a declanşat anchetă de malpraxis şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad a deschis dosar penal.

Daniela Popa s-a internat în spitalul bârlădean pe 12 octombrie 2011, fiind însărcinată în 36-37 săptămâni cu cel de-al optulea copil. A ajuns cu ambulanţa la spital având diagnosticul “ameninţare naştere prematură”. Era un pacient cu istoric medical bogat, fiind victima unui accident petrecut cu un an înainte (în 2010), când a fost lovită în abdomen de un cal. Leziunile au fost atât de puternice încât medicii ieşeni au fost nevoiţi să-i extirpe un rinichi. I s-a recomandat să nu mai facă copii pentru a nu-şi pune sănătatea în pericol. A rămas însărcinată şi a riscat. Sarcina a fost monitorizată de un medic ieşean şi nu erau indicii că ar fi probleme.

Imediat după internarea la Bârlad cu ameninţarea de naştere prematură, medicii obstetricieni i-au făcut tratament pentru menţinerea sarcinii, dar trei zile mai târziu a intrat în chinurile facerii. Ginecologii au decis că se impune operaţia de cezariană şi a adus pe lume o fetiţă de 3.150 grame (Paraschiva).

Pacienta a fost investigată radiologic şi pe 18 octombrie, la prima oră, a fost transferată la ATI-Chirugie cu diagnosticul “ocluzie intestinală prin volvulus de intestin subţire” (răsucirea intestinului). Nu se ştie pe ce considerente nu a fost operată de urgenţă, ci a fost temporizată până spre seară, în jurul orei 19.00. După câteva ore a decedat.

Andreea Popa, fiica cea mare a lehuzei, îşi plângea mama în faţa spitalului: "Nu pot să spun eu dacă medicii au fost sau nu vinovaţi de moartea mamei. Dar nu înţeleg de ce au ţinut-o atât de mult să se chinuie înainte să o bage în operaţie". Acum, după atâţia ani când fără voie a devenit mamă pentru frăţiorii mai mici, consider că e de datoria ei să îi protejeze şi nu  doreşte să mai fie mediatizat cazul. Mai speră că anchetatorii vor face într-o zi dreptate.

Trebuie spus că Mircea Zavate, preşedintele CM Vaslui, a avut o poziţie fermă imediat după incident şi  a arătat cu degetul către chirurgii bârlădeni. Fiind de profesie chirurg, dr. Zavate a considerat că operaţia de ocluzie intestinală trebuia făcută imediat după diagnosticare, nu amânată aproximativ opt ore.

Citeşte şi:

Scandaluri celebre în spitalele vasluiene: lehuza care a lăsat opt copii orfani ori copila moartă de la o injecţie
 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite