Patronul unei cunoscute clinici medicale din Vaslui, condamnat pentru evaziune fiscală. Decizia judecătorilor, definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius-Cătălin Botezatu, managerul Teoclinik Vaslui, a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, fiind condamnat definitiv de judecătorii Curţii de Apel Iaşi. Decizia instanţei ieşene vine după ce judecătorii din Vaslui au dispus de două ori soluţia de achitare în acest caz.

Prin hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Iaşi pe 3 mai, Marius-Cătălin Botezatu a fost condamnat la doi ani de închisoare, sub supraveghere. 

Timp de trei ani, Botezatu va trebui să respecte un program de supraveghere, judecătorii atrăgându-i atenţia că ”instanţa poate revoca suspendarea şi dispune executarea pedepsei, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, nu îndeplineşte integral obligaţiile stabilite prin hotărâre precum şi în cazul în care săvârşeşte o nouă infracţiune”.

Pe durata celor trei ani de supraveghere, Marius-Cătălin Botezatu va avea de respectat următoarele obligaţii: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vaslui, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. 

În plus, a fost obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Municipiului Vaslui sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui 

Decizia instanţei ieşene este definitivă şi vine după ce Tribunalul Vaslui a dispus achitarea lui Botezatu pe motiv că ”probe certe, care să permită lămurirea cauzei sub aspectul existenţei elementului material al infracţiunii”. 

Rejudecat şi achitat de două ori

Iniţial, în acest dosar, Marius-Cătălin Botezatu a fost trimis judecată sub acuzaţia de sustragere de sub sechestru, iar judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus achitarea inculpatului pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Procurorii au contestat sentinţa, iar în calea de atac Curtea de Apel Iaşi a dispus rejudecarea cauzei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Rejudecat de Tribunalul Vaslui, dosarul a primit o nouă soluţie de achitare pe 19 octombrie 2017. Şi de această dată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au contestat hotărârea iar în apel, Curtea a desfiinţat integral decizia instanţei din Vaslui, Botezatu fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Patronul Teoclinik a fost pus sub acuzare în acest caz după ce a fost reclamat de ANAF că a vândut un autoturism care se afla sub sechestru. Punerea autoturismului sub sechestru a fost comunicată de organele fiscale societăţii Teoclinik în scris, însă apărarea inculpatului s-a bazat pe faptul că nu a luat act de punerea sub sechestru pe motiv că plicul de la ANAF a fost ridicat de o altă persoană.

”Primirea documentelor a fost confirmată la data de 05.06.2013 de către ”împuternicit (mama)”.
De asemenea, A.N.A.F. – D.G.F.P. Vaslui – A.F.P. Vasluia solicitat Teoclinik ca, în vederea evaluării bunului mobil  - autoturism – marca Volkswagen, proprietatea societăţii, sechestrat de către AFP Vaslui, să îi acorde accesul la vizionarea acestuia. Pentru Teoclinik a confirmat primirea adresei menţionate aceeaşi persoană, în calitate de ”mama”. Fiind audiată martora F. T. a declarat că locuieşte împreună cu soţul său în municipiul Vaslui, (...), adresă unde se află şi sediul Teoclinik S.R.L. Vaslui. Totodată, este mama numitei Hagiu Elaria Petronela, care este concubina inculpatului Botezatu Marius-Cătălin. A precizat că o parte a corespondenţei de la diverse instituţii şi societăţi este trimisă la domiciliul său, care este şi sediul firmei, nu deschide corespondenţa, ci o înmânează unui reprezentant al societăţii”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Vaslui. 

Cum au motivat judecătorii din Vaslui decizia de achitare

Judecătorii vasluieni au apreciat că nu există certitudinea că inculpatul Botezatu a primit informaţiile referitoare la instituirea măsurii asigurătorii asupra autovehiculului.

”Un act, care în absenţa destinatarului său, a fost predat unei persoane ce nu deţine nicio calitate în cadrul societăţii comerciale, nu permite să se aprecieze că administratorul societăţii a fost suficient informat cu privire la conţinutul actului respectiv. Nu s-a dovedit că inculpatul a cunoscut în mod real existenţa sechestrului asupra bunului mobil, că a fost efectiv informat de către organele fiscale despre instituirea măsurii. Împrejurarea că în cursul unei audieri de către organele de poliţie inculpatul a aflat despre instituirea sechestrului, nu echivalează cu o informare oficială în această privinţă, care să poată sta la baza unei soluţii de condamnare.   Inculpatul nu poate fi tras la răspundere penală pentru înstrăinarea unui bun, câtă vreme nu se poate stabili fără echivoc faptul că acesta a ştiut că bunul a fost sechestrat în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală. Din probele administrate nu se poate desprinde o concluzie precisă cu privire la încunoştinţarea inculpatului despre instituirea măsurii asigurătorii. Or, în lipsa unor elemente obiective de natură a conduce la o concluzie certă, prezumţia de nevinovăţie nu a fost răsturnată”, au invocat judecătorii Tribunalului Vaslui în decizia prin care au dispus achitarea lui Botezatu.

Teoclinik Vaslui a fost înfiinţată în anul 2007, iar de-a lungul anilor a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii medicale din mediul privat, fiind prima clinică medicală din judeţ care a oferit servicii de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică.
În ciuda faptul că ani la rând a fost singura clinică medicală care efectua investigaţii medicale prin computer tomograf, aici fiind dirijaţi şi pacienţii spitalelor din judeţ care aveau nevoie de astfel de servicii, clinica a acumulat datorii uriaşe către bugetul de stat şi funizori. 

Sufocaţi de datorii, în 2012, reprezentanţii Teoclinik au solicitat Tribunalului Vaslui intrarea în insolvenţă. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite