Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Perle ale politicienilor vasluieni: Deputatul-Aldo Moro, "Gurista" Birchall, "şpaga" lui Titi şi farsele lui Bichineţ

0
30 Mar 2015 12:05:33
Autor: Sabina Ghiorghe
Titi Constantinescu, ex-primarul de Bârlad, în costum de epocă
Titi Constantinescu, ex-primarul de Bârlad, în costum de epocă

Dumitru Buzatu, Adrian Solomon şi Constantin Constantinescu, baronii roşii ai judeţului Vaslui, au reuşit să câştige alegătorii prin limbajul picant, ieşiri deocheate în public sau farse la adresa opoziţiei

Deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon este recunoscut a fi “slobod la gură”. În decursul anilor a avut cele mai multe ieşiri publice cu declaraţii care mai de care mai ieşite din tipar.

În 2007, când era viceprimar de Bârlad, l-a întâmpinat pe Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci prim ministru, cu un marş funberu cântat de fanfara de ţigani. Adrian Solomon s-a enervat că Tăriceanu a vizitat oraşul fără să-i anunţe oficialităţile locale. "Este un gest total lipsit de eleganţă ca tu, prim-ministrul României, să nu anunţi autorităţile locale atunci când vizitezi un oraş. Aşa ceva nu este posibil si nu pot să cred până unde poate ajunge Tăriceanu cu orgoliile politice", spunea acesta, in 2007.

Prin urmare, au dat autorizaţie fanfarei pentru a cânta Marşul primăverii femeilor angajate la Confecţii SA, chiar în faţa fabricii. Când s-a apropiat coloana oficială, fanfaragiii au schimbat acordurile “din greşeală”.

Tot Solomon (foto dreapta), într-o conferinta de presa susţinută în 2011, de data aceasta deputat, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de altă vizită neanunţată, a premierului Emil Boc: "Nu se face aşa ceva, adică să vii într-o comunitate şi să nu anunţi măcar primarul. Iata, şi Boc, a venit ca şobolanul prin judeţ dar l-a anunţat, la o ora din seară, pe domnul primar şi s-a întalnit cu el. (...) Eu, dacă am ceva de spus lui Boc i-o spun în faţă de la tribuna parlamentului, nu trebuie să-l fugăresc eu prin oraş sau prin ţară. Oricum, şobolanii când îi vezi e bine sa-i calci pe cap că sunt ăia de-ţi rod avutul de-o viaţă”.

Papagalii Daniel şi Drăgan

Acelaşi Adrian Solomon a ajuns în atenţia presei internaţionale după ce l-a ameninţat cu moartea, în 2012, pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Într-o conferinţă de presă l-a ameninţat pe premierul de atunci că va avea soarta lui Aldo Moro (n.r. - om politic italian), dacă va avea curajul să treacă prin Bârlad. Politicianul la care a făcut referire a fost răpit pe 16 martie 1978 şi ucis după 55 de zile de tortură.

Conflictul dintre Adrian Solomon şi Daniel Drăgan (PNL), fost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului şi candidat la fotoliul de primar al Bârladului în campania din 2008, s-a transformat în circ în toată regula. Solomon şi-a cumpărat doi papagali pe care îi ţinea în birou. Pe unul l-a botazat Daniel şi pe celălalt Drăgan, păsărele care îi “ciripeau” ce mai fac şi zic politicienii din opoziţie.

Şpaga lui Titi

Constantin Constantinescu, fost primar de Bârlad (2004-2015) a avut numeroase ieşiri publice cu limbaj de maidan. De la arhicunoscutele expresii adresate jurnaliştilor (“Te-aş omorâ, te-aş strânge de gât şi te-aş omorâ”, “Animalele” ori expedirea unei jurnaliste pe centura oraşului etc), nea Titi a rămas în memoria alegătorilor şi cu alte expresii. În limbajul curent folosea termenul de “şpagă” şi ori de câte ori nu mergea ceva cum trebuie spunea  pe ton glumeţ “nu ne-am înţeles la şpagă” sau “încă nu a dat şpagă”. Chiar în afacerea cu Kauflad a spus că nu se mai deschide supermerketul la Bârlad fiindcă “nu ne-am înţeles la şpagă”.

“Gurista” Birchall

Corneliu Bichineţ (PNL), cu limbajul hâtru şi glumele lui, a făcut ani la rând deliciul cititorilor de presă. Cea mai recentă perlă a acestuia: “Birchall - gurista” (Ana Birchall, deputat PSD pe colegiul Zorleni). Videcepreşedintele CJ Vaslui, într-o conferinţă de presă susţinută la PNL Bârlad în decembrie 2014, a spus că “I-am făcut guristei Birchall mai multă campanie electorală decât mi-am făcut mie”.

Farsele lui Buzatu

Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, a reuşit să păcălească un jurnalist în mai multe rânduri şi să genereze ştiri false care au fost preluate de presa naţională. Prima dintre ele, şi cea mai dură, a fost făcută prin 1998-1999. Fiind sunat de un jurnalist, acesta i-a spus că este în drum spre Dragomireşti, localitate vasluiană unde s-a prăbuşit un elicopter. În baza informaţiilor furnizate de Buzatu, jurnalistul a lansat-o pe agenţii de presă. Imediat s-au alertat toate autorităţile care, cu jurnaliştii în frunte, au plecat spre locul „tragediei”.
Tot Buzatu a reuşit să-l păcălească pe acelaşi jurnalist, în primăvara anului 2013. Liderul PSD Vaslui era în croazieră când a fost sunat. I-a spus ziaristului că nu poate vorbi pentru că se pregăteşte să ia parte la funeraliile lui Hugo Chavez, preşedinte venezuelean. Ştirea a fost lansată şi preluată de toate agenţiile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările