Acuzaţii de corupţie la Şcoala Postliceală Sanitară Vaslui: Zeci de elevi audiaţi, documentele şcolii ridicate de procurori DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Serviciului Teritorial Iaşi ai DNA au declanşat o anchetă la Şcoala Sanitară “Anastasie Fătu” Vaslui, singura unitate de învăţământ postliceal de stat din judeţ, unde sunt suspiciuni că elevii contribuie cu sume de bani pentru a promova şi a intra în posesia diplomei de licenţă. În urma descinderilor procurorilor anticorupţie, au fost ridicate documentele şcolii, iar aproximativ 80 de elevi au fost audiaţi.

Şcoala Postliceală Sanitară “Anastasie Fătu”, din Vaslui, a intrat în vizorul procurorilor anticorupţie, după ce ani la rândul asupra acestei unităţi şcolare au planat suspiciuni asupra modului în care obţin elevii notele şi diplomele de licenţă, existând informaţii referitoare la colectarea de sume de bani în rândul elevilor pentru a fi oferite profesorilor, respectiv examinatorilor. Procurorii Serviciului Teritorial Iaşi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins la sediul şcolii, de unde au ridicat mai documentele şcolii, iar zeci de elevi au fost audiaţi. Oficialii DNA au refuzat să precizeze care sunt persoanele cercetate şi împotriva cărora s-a început urmărirea penală. “Alte informaţii nu pot fi oferite în acest moment, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”. se arată în comunicatul DNA.

Şcoala Postliceală Sanitară “Anastasie Fătu” funcţionează de peste 15 ani la Vaslui, fiind condusă, încă de la înfiinţare de medicul de familie Mimi Bâzdâră. Aceasta neagă acuzaţiile de corupţie, susţinând că la şcoala pe care o conducere se face carte “în adevăratul sens al cuvântului”. Medicul recunoaşte, însă, că şi-a angajat copiii în cadrul şcolii, însă nu vede în aceasta vreun motiv de incompatibitate sau vreun conflict de interese. La Şcoala Postliceală Sanitară condusă de medicul Bâzdâră lucrează fiul, fiica acesteia, care este şi jurist la Primăria municipiului Vaslui, ginerele, la rândul său este şef al Serviciului de Evidenţa Populaţiei din cadrul aceleiaşi primării. Aceştia din urmă sunt angajaţi la plata cu ora ca şi cadre didactice, respectiv jurist, în timp ce fiul lucrează ca şi informatician. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, în subordinea căruia funcţionează Şcoala Postliceală “Anastasie Fătu” spun că nu pot interveni asupra modului în care se fac angajările, pentru că acestea, în majoritatea cazurilor, se fac în regim de “plata cu ora”, la nivelul unităţii de învăţământ.

“Nu eu sunt cercetată, ci instituţia. Au venit şi au ridicat dosarele de la şcoală, mi-au luat chiar şi dosarele personale, dar nu mi-au spus ce aspecte cercetează. Ei (procurorii-n.r.) spun că sunt în conflict de interese pentru că mi-am angajat copiii la Şcoala Sanitară Postliceală. Dar sunt atâtea cazuri în care primarii şi-au angajat copiii, directori care şi-au angajat soţiile sau copiii şi nu se întâmplă nimic. În plus eu nu sunt funcţionar public. Eu cred că am deranjat pe cineva şi din acest motiv sunt cercetată de procurori”,, a declarat pentru Obiectiv de Vaslui, directorul Scolii postliceale, Mimi Bâzdâră.

Cutuma şcolilor postliceale

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) recunoaşte că în ultimii ani, unităţile postliceale din judeţ, inclusiv cele private, au fost lăsate să funcţioneze “în virtutea inerţiei”, ca şi cum aceste şcoli nu fac parte din sistem. Inspectorul general, Gabriela Plăcintă, spune că conducerea ISJ a încercat să schimbe această stare de fapt şi să aducă în limitele fireşti funcţionalitatea şcolilor postliceale din judeţ. Astfel, anul trecut a dispus efetuarea mai multor inspecţii frontale la unităţile postliceale, inclusiv la şcoala sanitară condusă de medicul Mimi Bâzdâră. În urma verificărilor, nu au fost sesizate nereguli majore, principala problema fiind prezenţa slabă la ore a cursanţilor.

“Din păcate, de foarte mulţi ani, Inspectoratul Şcolar nu s-a aplecat asupra activităţii acestor şcoli. Reprezentanţii acestor unităţi erau dezorientaţi, aveau sentimentul că nu fac parte din sistem. De când sunt la ISJ am încercat să schimb această situaţie, am dispus controale la aceste şcoli, am inclus directorii în activităţile noastre, pentru că ei nici măcar la şedinţele cu directorii nu participau.”, a precizat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Şcoala Postliceală Sanitară “Anastasie Fătu” a fost vizată de o inspecţie frontală a ISJ, anul trecut, verificările urmărind aspectele care ţin de activitatea didactică, fără a se constata nereguli semnificative. “Am trimis inspectori inclusiv la ora zece seara, pentru a vedea dacă sunt profesorii la ore. Cadrele didactice au fost găsite, însă prezenţa elevilor este slabă. Ei au stabilite orele foarte târziu, de aceea şi prezenţa este slabă ” a mai arătat inspectorul general.

În privinţa examenelor de licenţă acestea sunt organizate sub directa supervizare a IInspectoratului Şcolar. Subiectele sunt constituite la nivelul Şcolii Postliceale şi apoi transmise reprezentanţilor ISJ, care în ziua examenului, prin tragere la sorţi aleg varianta de concurs. De menţionat că pe lângă elevii Şcolii Postliceale Anastasie Fătu,  unde învaţă aproximativ 300 de elevi, tot la această unitate susţin examenul de licenţă şi cursanţii altor şcoli postliceale din sistemul privat din judeţ.

image

Citeşte şi:

Vasile Mihalachi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, trimis în judecată de procurorii DNA

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite