Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Preoţi din Vaslui vizaţi de o anchetă penală pentru că au ţinut o slujbă în memoria mareşalului Antonescu

47
18 Jun 2021 18:04:45
Autor: Costel Crangan
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Consilierul onorific al premierului, deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei: „Încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaş de cult din Vaslui, este ilegală şi incalificabilă".

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui efectuează cercetări in rem după ce în spaţiul public a apărut înregistrarea unei slujbe de comemorare a mareşalului Ion Antonescu oficiată de patru preoţi la Biserica "Sfânta Parascheva" din municipiul Vaslui.

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar în care se efectuează cercetări încă în fază in rem a urmăririi penale, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de o lege specială", a declarat  purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alina Boboc.

Prefectul judeţului Vaslui, Marcel Lăudatu, a precizat că a solicitat lămuri din partea Episcopiei Huşilor cu privire la cele întâmplate.

„Am solicitat, aşa cum este firesc, un punct de vedere reprezentanţilor Episcopiei Huşilor şi urmează să analizăm răspunsul primit", a afirmat prefectul.

Consilierul onorific al premierului, deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a anunţat că a sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi procurorul general al României cu privire la această situaţie, susţinând că "încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaş de cult din Vaslui, este ilegală şi incalificabilă".

„Am urmărit cu surprindere şi revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 2 iunie 2021 în Biserica "Sf. Parascheva" din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuţiuni, cele mai multe fiind o deşănţată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, la adresa a sute de mii de civili. Considerăm că întreaga acţiune, desfăşurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislaţia în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populaţiei evreieşti", a menţionat Muraru.

Vă recomandăm şi:

Din sutană pe terenul de fotbal. Legătura nebănuită dintre ortodoxie şi sportul rege

Cîţu anunţă că preoţii vor să se implice în campania de vaccinare: „Dacă preotul este vaccinat, capătă încredere şi enoriaşii în vaccin” VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Mihai Popescu
18.06.2021, 18:12:27

Dar ungurii au ridica in tara multe statui ale criminalilor de razboi de ex Vass Albert si altii, si nu au patit nimic.

-4 (16 voturi)
Florescu Constantin
18.06.2021, 18:41:23

Antonescu este ctitorul bisericii. Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" (cunoscută în folclorul local şi drept "biserica de la bariera Vergului") din Bucureşti este ctitorie a mareşalului. Ion Antonescu a mai fost ctitor şi la biserica Mărgeanului, apoi la o biserică din Dămăroaia. Este o problema sa se tina slujba ptr el in propria ctitorie? Probleme Gogule?

-4 (12 voturi)
M Costi
18.06.2021, 18:31:47

Slujbe religioase de pomenire a mortilor se tin pentru orice om decedat , indiferent daca a fost om simplu , erou sau criminal ! De ce nu s-ar intampla acest lucru si in cazul lui I. Antonescu ? Vrem-nu vrem , ne place sau nu , I. Antonescu face parte din Istoria Romaniei , ca fost lider militar si politic , dar si ca om. Iar ca om , care a trecut de mult in viata vesnica , are dreptul la slujba religioasa de pomenire.

-2 (10 voturi)
M Costi
18.06.2021, 18:36:21

P.S. In calendarul bisericesc ortodox , ziua de 19 iunie este "Sambata mortilor - Mosii de vara " !

-6 (14 voturi)
m lupascu
18.06.2021, 18:41:35

- oare ce stiu

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările