Preotul care a provocat cel mai mare scandal homosexual din BOR, la un pas de liberare. A fost acuzat de abuzuri sexuale, alături de fostul episcop de Huşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Jitaru în timpul judecării dosarului de şantaj FOTO Simona Voicu
Sebastian Jitaru în timpul judecării dosarului de şantaj FOTO Simona Voicu

Sebastian Jitaru, fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor, care în 2019 a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost propus pentru liberarea condiţionată.

Comisia de eliberări condiţionate a penitenciarului unde îşi ispăşeşte pedeapsa fostul arhimandrit Sebastian Jitaru a înaintat Judecătoriei Iaşi propunerea privind liberarea sa condiţionată. 

Acesta şi-a ispăşit fracţia legală, a avut o conduită fără probleme pe durata detenţiei, astfel că punerea în libertate este doar o chestiune de timp. Ceilalţi doi preoţi condamnaţi alături de Sebastian Jitaru pentru şantajarea fostului episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, au fost deja liberaţi condiţionat. În cazul lui Jitaru, instanţa urmează a se pronunţa pe 9 noiembrie. 

Cutremurul care a zguduit Biserica Ortodoxă Română în vara anului 2017 a fost declanşat de Sebastian Jitaru, cel considerat ”mâna dreaptă” a fostului episcop de Huşi. Arhimandritul îşi dorea funcţia de arhiereu vicar (a doua ca rang după ce de episcop), pe care Corneliul Bârlădeanul i-o promisese.

Ştiind de convocarea Sinodului Mitropolitan ce urma să aibă loc pe 15 iunie 2017 la Iaşi, Jitaru a scos armele pe care le pregătise de mai mulţi ani: filmuleţele compromiţătoare cu episcopul Corneliu. Presiunea pe care Jitaru a pus-o pe episcop înaintea şedinţei Sinodului Mitropolitan din 15 iunie 2017 a fost una uriaşă. 

Consilierii fostului episcop au relatat judecătorilor că fostul arhimandrit i-a contactat rând pe rând şi le-a arătat frânturi din înregistrările compromiţătoare. Jitaru mergea din oră în oră în birourile consilierilor avertizându-i că dacă episcopul nu se va conforma solicitării sale, va difuza înregistrările sale, ”pe care nimeni nu le mai avea”, în presă. Îngroziţi de amploarea presiunilor, consilierii au decis să îl anunţe pe episcop. 

Speriat, Corneliu Bârlădeanu s-a adresat procurorilor, mizând pe apărarea publică că ”filmuleţele sunt trucate”. Procurorii DNA au cercetat doar infracţiunea de şantaj, ignorând gravitatea înregistrărilor video.
Ancheta a fost redeschisă anul acesta, iar înregistrările preluate de la DNA de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, în urma unei ample investigaţii a reporterilor platformei „Să fie lumină”.

Jitaru şi Bârlădeanu, abuzuri sexuale împotriva seminariştilor 

Ancheta procurorilor avea să scoată la iveală că atât Corneliu Bârlădeanu, cât şi arhimandritul Sebastian Jitaru îşi foloseau autoritatea asupra elevilor de la Seminarul Teologic din Huşi, abuzându-i sexual ani în şir.

Atât Corneliu Bârlădeanu (Cornel Onilă, pe numele său de mirean), cât şi Sebastian Jitaru sunt acuzaţi de viol şi agresiune sexuală în formă continuată. În plus, Jitaru este acuzat că a şantajat să îl filmeze pe ascuns pe fostul episcop, prin intermediul unor camere video disimulate în ceasuri sau alte obiecte, în timp ce întreţinea relaţii intime. 

Episcopul Corneliu Bârlădeanu şi arhimandritul Sebastian Jitaru Sursa arhivă

BARLADEANU SI JITARU

Dosarul, în acest caz, nu a fost încă finalizat. Iniţial, pe 22 mai, a.c., procurorii au solicitat arestarea preventivă a fostului episcop de Huşi şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Jitaru. Curtea de Apel Iaşi a admis, în primă instanţă, solicitarea procurorilor, însă ulterior Curtea Supremă a decis că, în cazul de faţă, cercetările se pot desfăşura şi fără luarea unor măsuri preventive faţă de inculpaţi.

Pe plan local, comportamentul deviant al fostului episcop de Huşi, dar şi al lui Sebastian Jitaru erau de notorietate. De altfel, la scurt timp după ce s-a anunţat reţinerea fostului episcop de Huşi, mama unui fost seminarist a izbucnit pe Facebook: 

„Am fost nevoită să-mi iau băiatul de la seminar din cauza acestui nenorocit. Se ştia în seminar despre ce face, iar când îi plăcea un elev, îl lăsa corigent şi pentru a-l trece, copilul era obligat să îl viziteze în chilie. Nenorocitul! Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-am luat băiatul la timp. Nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut eu în momentul când am fost nevoită să îmi iau băiatul de la seminar, ce vorbe mi-a aruncat acest nenorocit. Poate ar fi terminat (seminarul - n.r.) dacă trecea pe la el prin chilie. Felicitări acestui băiat că a avut curajul să-l demaşte. Al meu aflase ce se întâmplă şi mă suna mereu să mă duc să-l iau. Atunci nu-i înţelegeam hotărârea, acum simt o imensă furie şi sunt mulţumită că l-am luat”. 

Corneliu Bârlădeanu a fost la conducerea Episcopiei Huşilor vreme de aproape 18 ani. În prezent, el are statutul de episcop retras, aflându-se în penitenţă la Mănăstirea Văratec.

Mai puteţi citi:

Episcopul Huşilor, şantajat de trei preoţi cu o înregistrare scandaloasă. Înaltul prelat ar fi fost filmat în ipostaze pornografice

Evoluţia fulminantă şi prăbuşirea ruşinoasă a celui mai tânăr episcop din BOR. Expertiza cu care Bârlădeanu ar fi vrut să se salveze

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite