Primarul care şi-a pierdut mandatul pentru nici 1.500 de lei câştigaţi ilegal. Cum a reuşit „performanţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul oraşului vasluian Murgeni, Ioan Buta, urmează a fi eliberat din funcţie, după ce a fost declarat incompatibil, în urma unei hotărâri definitive pronunţate de Curtea Supremă.

Ioan Buta a fost declarat incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate încă din anul 2017, însă primarul a atacat decizia în instanţă. Inspectorii de integritate au stabilit, în urma verificărilor că, timp de doi ani (2012-2014), edilul a ocupat simultan funcţia de primar şi cea de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie Murgeni, fiind remunerat pentru ambele activităţi. 

În acţiunea înaintată Curţii de Apel Iaşi, Ioan Buta a invocat că verificarea efectuată de ANI a fost una una ”formală, nefundamentată pe probe”. 

”Nu a existat nicio hotărâre de consiliu local prin care să fie numit membru în consiliul de administraţie sau preşedinte ala cestuia, deşi a participat la şedinţe, dar doar ca reprezentant UAT. Prin procesul-verbal nr. 7/18.07.2012 al Consiliului de administraţie al Spitalului de Psihiatrie, acesta a hotărât de la sine putere să modifice componenţa, prin înlocuirea fostului primar, Parnica Jenică”, a invocat Primarul Buta.

Concret, edilul a arătat că după ce a câştigat mandatul de primar, în octombrie 2012 fosta conducere a spitalului a înlocuit componenţa consiliului de administraţie, în locul fostului primar fiind desemnat el, fără a se solicita o numire Consiliului Local, aşa cum prevede legea. A invocat că a participat la şedinţele de CA în calitate de primar iar despre încasarea sumelor de bani nu a avut cunoştinţă, fiind sume lunare insignifiante, returnate de îndată după ce a aflat de existenţa lor 

În replică, inspectorii de integritate au arătat că prin participarea la 15 şedinţe, ca membru, respectiv preşedinte al Consiliului de Administraţie () al Spitalului de Psihiatrie Murgeni, Ioan Buta nu a respectat regimul incompatibilităţilor.

Potrivit raportului de evaluare emis de către Agenţia Naţională de Integritate, pentru participarea la cele 15 şedinţe de C.A., Ioan Buta a fost remunerat cu 1.457 lei.

În primă instanţă, Curtea de Apel Iaşi, a dat câştig de cauză edilului, judecătorii motivând că nu există între documentele de la dosar vreun înscris care să ateste că primarul însuşi s-a desemnat în calitate de reprezentant din partea sa în consiliu. 

Vechea hotărâre de Consiliul Local, din iunie 2010  îl menţiona pe vechiul primar Parnica în calitate de membru în consiliul de administraţie, din partea Consiliului Local Murgeni, respectiv secretarul oraşului (locţiitor).

”Instanţa constată că, în fapt, dintr-o lipsă de diligenţă a Spitalului de Psihiatrie Murgeni s-a ajuns la situaţia în care spitalul însuşi, în absenţa unei desemnări a unui reprezentant numit de primar în consiliul de administraţie (altul decât F. A. E., numit din 2010, acesta fiind secretarul oraşului Murgeni), să aprecieze că, de fapt, reclamantul Buta Ioan a preluat în calitate de primar nou ales în 2012 poziţia şi funcţia deţinută anterior de vechiul primar în consiliul de administraţie. În absenţa oricărui document oficial care să ateste că primarul s-a autodesemnat ca membru al consiliului de administraţie, potrivit art. 187 alin. 2 lit, c din Legea nr. 95/2006, concluzia ANI este una nevalidă, chiar şi în condiţiile menţiunilor din procesele verbale de şedinţă, la care – într-un număr de 15 – a participat reclamantul. De altfel, în unele se consemnează de cel ce l-a întocmit că ar fi preşedinte, în altele că ar fi invitat. Cât priveşte sumele încasate, instanţa reţine că acestea au fost returnate şi apreciază ca plauzibilă explicaţia reclamantului privind necunoaşterea încasării efective a sumelor de bani la momentul efectuării plăţilor, dat fiind cuantumul lor periodic concret”, au motivat judecătorii Curţii de Apel Iaşi, hotărârea prin care au admis contestaţia primarului şi au dispus anularea raportului ANI, ca fiind nelegal.

Decizia instanţei ieşene a fost contestată de ANI, iar în urma judecării recursului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a răsturnat situaţia, hotărârea Curţii de Apel Iaşi fiind casată, iar acţiunea primarului împotriva ANI, respinsă ca fiind nefondată.

Având în vedere că hotărârea Curţii Supreme este definitivă, primarul Buta urmează a fi eliberat din funcţie, prin ordin de prefect, de îndată ce decizia instanţei va fi comunicată Prefecturii Vaslui.

Vestea că a pierdut procesul cu ANI, deşi la instanţa de fond a avut câştig de cauză, l-a determinat pe Ioan Buta să acuze în spaţiul public că este victima unei ”execuţii politice”. 

Buta a câştigat primul mandat de primar al oraşului Murgeni în 2012, când a candidat din partea PP-DD, în prezent acesta fiind membri PSD. 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite