Primii pacienţi COVID-19 care cer în instanţă externarea din spital. Şefa INSP, amendată pentru comunicarea deficitară a informaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacient spital coronavirus  FOTO Guliver / GettyImages
Pacient spital coronavirus  FOTO Guliver / GettyImages

Instanţele din România au înregistrat, la sfârşitul săptămânii trecute, primele contestaţii la legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic: doi pacienţi COVID-19 au solicitat judecătorilor externarea din spital, iar mai multe persoane ieşirea din carantină.

Judecătoriile din Bârlad, Suceava, Târgu Mureş şi Mediaş au înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute cereri primite din partea unor cetăţeni care au solicitat anularea măsurilor dispuse împotriva lor de către autorităţile sanitare în baza Legii 136/2020.

Două dintre dosare, înregistrate pe rolul Judecătoriei Bârlad, au fost înaintate de doi pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, internaţi în Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” din Bârlad. 

Bolnavii (unul dintre ei student la Medicină) au solicitat judecătorilor să anuleze decizia Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui prin care s-a confirmat decizia medicului curant de a menţine internarea celor doi pacienţi. Bolnavii au invocat, prin intermediul avocaţilor, că doresc externarea din spital pentru că sunt asimptomatici.

Solicitarea celor doi pacienţi a fost respinsă de către judecători, care au dispus menţinerea dispoziţiilor luate de autorităţile sanitare privind internarea. 

„Respinge contestaţia formulată de contestatorul C.M. aflat în prezent în unitatea sanitară – Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad, în contradictoriu cu intimata Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, împotriva Deciziei nr. 3 din 24.07.2020, ora 15:30, ca neîntemeiată. Cheltuielile cu avocatul de oficiu de 626 lei rămân în sarcina statului, urmând a fi achitate din fondurile Ministerului Justiţiei. Executorie”, se menţionează în hotărârea pronunţată pe 25 iulie de Judecătoria Bârlad, decizie ce mai poate fi contestată până astăzi. 

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, s-au înregistrat contestaţiile la Legea 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, şi pe rolul instanţelor din Târgu Mureş, Mediaş şi Suceava. Cu o singură excepţie, toate s-au judecat în aceeaşi zi şi au vizat măsuri de carantinare dispuse de direcţiile de sănătate publică împotriva unor persoane întoarse din străinătate. Situaţia bizară s-a înregistrat la Judecătoria Suceava, unde s-au înregistrat două dosare având acelaşi obiect (anulare act Legea 136/2020), însă doar unul a fost judecat, fiind respinsă cererea de ridicare a măsurii de carantinare luată faţă de un bărbat întors din Ucraina. În cel de-al doilea dosar, un alt complet de judecată al aceleiaşi instanţe a declinat dosarul Tribunalului Suceava, judecătorul apreciind că instanţa superioară este competentă să judece o astfel de solicitare. La Judecătoria Mediaş, magistraţii au anulat decizia de carantinare luată de autorităţile sanitare din Bihor, faţă de un bărbat întors din străinătate.

Amendă maximă dispusă de judecători pentru şefa INSP

O situaţie atipică s-a înregistrat şi la Judecătoria Târgu Mureş. Aici, trei persoane (membri ai aceleiaşi familii) au contestat decizia Direcţiei de Sănătate Mureş de a-i plasa în carantină după revenirea din Suedia pe data de 22 iulie. Petenţii au invocat că lista pe baza căreia DSP a emis decizia de carantinare a fost emisă de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe 6 iulie 2020 şi se referă la o perioadă anterioară datei respective. Cele trei persoane carantinate au apreciat lista ca fiind învechită, în neconcordanţă cu legea, blocând dreptul la liberă circulaţie.

Magistraţii Judecătoriei Târgu Mureş au solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică o serie de informaţii privind listele cu ţările a căror vizitarea atrage măsura carantinării la întoarcerea în România, însă instituţia nu a dat curs solicitării, judecătorii fiind nevoiţi să culeagă informaţiile de pe site-ul INSP. 

„Faţă de lipsa răspunsului din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică şi având în vedere urgenţa prezentei cauze şi faptul că s-a luat legătura de către grefierul de şedinţă şi telefonic în două rânduri, în temeiul art. 187 alin. 2 lit. g Cod de procedură civilă dispune amendarea conducătorului acestei instituţii, respectiv a doamnei Pârvu Simona, în cuantum maxim, cu suma de 700 lei, cu drept de reexaminare  în termen de 15 zile de la comunicare”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Târgu Mureş.

Apreciind că lista în baza căreia s-a dispus măsura carantinării faţă nu relevă situaţia actuală şi nu respectă exigenţele impuse de lege, în condiţiile în care, precizează instanţa, listele trebuiau actualizate în fiecare zi de luni, tocmai pentru a se evita carantinarea din zone care nu mai impun o astfel de măsură, Judecătoria Târgu Mureş a anulat deciziile care au stat la baza carantinării celor trei persoane. Hotărârea instanţei a fost contestată de DSP Mureş. O decizie definitivă urmează a fi dată, în acest caz, de Tribunalul Mureş în cursul zilei de luni.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite