Profesoara care luptă să-i înveţe limba rusă pe copiii români: „Se consideră pe nedrept că este o limbă a comunismului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. Eugenia Creţanu Arhivă personală
Prof. Eugenia Creţanu Arhivă personală

Eugenia Creţanu (56 ani) este profesoară la Şcoala ”Vasile Pârvan” din Bârlad, iar de un an de zile a pus bazele unui club unde îi învaţă pe elevi limba rusă, în mod gratuit, după ce limba lui Puşkin a fost scoasă din şcoli, la cererea părinţilor.

Limba rusă a fost condamnată la moarte în România, după căderea comunismului. Mâhnită că această a limbă fost scoasă din şcoli, fiind considerată o ”limbă a comunismului”, o profesoară din judeţul Vaslui face eforturi să retrezească ”interesul pentru limba purtătoare a unei culturi colosale, apanaj al adevăraţilor intelectuali”. 

Sâmbătă de sâmbătă, profesoara Eugenia Creţanu face naveta, de la Bârlad la Vaslui, pentru a-i învăţa pe elevi, în mod voluntar, tainele limbii ruse.

”Clubul de limbă rusă”, singurul din zona Moldovei, funcţionează în incinta Liceului ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui şi a fost înfiinţat cu sprijinul inspectorului şcolar de limbi moderne, Alexandru Mîţă, în septembrie 2015.

Iniţial, s-au înscris peste 20 de elevi, iubitori de limbi străine dar şi de cultura rusă, ulterior, însă, au rămas consecvenţi doar 12 copii. Niciunul dintre ei nu studiase limba rusă până atunci, de altfel în prezent limba lui Puşkin nu se mai studiază în nicio şcoală din Vaslui, iar la nivelul ţării sunt doar câteva judeţe unde se mai predă.

De la alfabet, la olimpiadă

Deşi au pornit de la zero, învăţând alfabetul alături de profesoara Creţanu, elevii vasluieni au dovedit abilităţi lingvistice fantastice, astfel că în această vară au concurat la Olimpiada Naţională de Limba Rusă, alături de elevii care încă mai studiază rusa la şcoală. Cei trei vasluieni, Paul Alexandru Răileanu, Andrei Arsene (clasa a-X-a) şi Radu Neacşu (clasa a IX-a), cu toţii elevi ai Liceului ”Mihail Kogălniceanu”, s-au mobilizat exemplar şi au reuşit să câştige trei premii, fiind incluşi în lotul lărgit al României.

eugenia cretanu si elevii olimpici

FOTO: Prof. Creţanu, alături de cei trei elevi olimpici

Cei trei elevi de excepţie vor susţine la sfârşitul lunii o probă dată de Institutul «A.S Puşkin» din Moscova, iar dacă o vor trece vor participa la Olimpiada Internaţională, care va avea loc în perioada 15-30 noiembrie la Moscova. Clubul de rusă şi performanţele elevilor îi alină profesoarei Creţanu suferinţa uciderii limbii ruse din şcoli.

”E frumos la rusă dar mama nu vrea rusă”

”Ajungând profesoară de limba rusă, am predat cu aceeşi pasiune insuflată de profesorii mei, până într-o zi, când o parte dintre părinţii elevilor mei, au trecut în dizgraţie această limbă, după căderea comunismului, considerând-o probabil că e o limbă a comunismului, că nu este avantajos să ştii acestă limbă. Copiilor le plăcea, făceam conversaţii cu ei, cântecele, scenete, însă îmi spuneau ”e frumos la rusă dar mama nu vrea rusă”. Cu durere în suflet, am încercat să-mi păstrez acestă pasiune prin lectură, traduceri şi cursuri de specializare la Institutul <<A.S. Puşkin>> din Moscova”, a declarat, pentru ”Adevărul”, profesoara Eugenia Creţanu.

Pasionată de limba lui Puşkin de mică

Originară din Dăbuleni, Eugenia Creţanu a fost repartizată în judeţul Vaslui în 1983, după absolvirea Facultăţii de Filologie, Secţia Rusă- Română, a Universităţii de Vest din Timişoara. Pasiunea pentru limba rusă a descoperit-o în gimnaziu. Eugenia Creţanu afirmă că de când era copil, şi-a dorit să fie profesoară, mult timp fără a şti ce să predea, până când a ajuns în clasa a V-a şi a studiat o limbă, pe care n-o ştia, dar simţea că-i place!

”Profesoara de-atunci m-a atras prin frumuseţea fizică, sufletească şi intelectuală. De-atunci am zis că voi fi profesoară de limba rusă! N-am neglijat nici limba română. N-am înţeles niciodată cum această limbă străină a devenit pentru mine cel mai frumos obiect, încât elevă fiind traduceam studenţilor din Dăbuleni, Dolj, articole, studii, pe care le aveau ca biblografie la lucrările de licenţă, în special cei de la A.S.E sau Politehnică. Participam la toate olimpiadele de limba rusă şi limba română”, povesteşte profesoara.

cretanu la moscova

FOTO: Prof. Creţanu, în vizită la Moscova

În timpul liceului, pe când era elevă la  Dăbuleni la liceul care se transformase din teoretic într-unul agroindustrial, părinţii Eugeniei s-au hotărât să o trasfere la Liceul ”Zoia Kosmodemianskaia”, din Bucureşti, însă, spre nenorocul ei, liceul nu primea elevi din provincie! A continuat să studieze cu aceeaşi pasiune limba rusă, la Dăbuleni, iar în 1979 a intrat la Facultatea de Filologie din Timişoara, unde pasiunea pentru rusă i-a a fost cultivată de profesori prestigioşi: Ivan Evseev, Marin Bucă şi Galina Cernicova.

De la Dăbuleni, la Vaslui

Repartizată ministerial în judeţul Vaslui, Eugenia Creţanu a predat până în 1990 în mediul rural, la Vinderei, limba română şi limba rusă. Ulterior, după Revoluţia din 1989, a devenit profesor titular la Casa de Copii nr. 2 Bârlad, respectiv Şcoala nr. 2 Bârlad, actuala ”Vasile Pârvan”, unde predă şi în prezent însă doar limba română. Rusa a predat-o până în anul 2000, când disciplina nu s-a mai studiat în şcoală, la cererea părinţilor.


Până în 2010, a continuat să mai predea ore suplimentare de rusă elevilor basarabeni de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bârlad, obţinând premii la Olimpiada Naţională de Limba Rusă modernă fiind şi membră a Comisiei Naţionale.     

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite